Био је песник страсти и поноса

Bio je pesnik strasti i ponosa

13 aprila 2017

15 pesnik_620x0

POSLE uvodnog dela, održanog u Trebinju, danas u Institutu za književnost i umetnost počinje trodnevni naučni skup „Poetika Milutina Bojića“ uz učešće 35 renomiranih proučavalaca srpske književnosti i istorije.

Povod je 125 godina od rođenja i 100 godina od smrti Milutina Bojića, kome će biti posvećena i izložba rukopisa iz njegove zaostavštine, a biće predstavljeno i fototipsko izdanje „Pesama bola i ponosa“, koje su objavljene samo nekoliko meseci pre pesnikove smrti u Solunu.

– Naučni skup je posvećen Bojićevom pesničkom i dramskom delu, koje do sada nije sasvim dovoljno proučeno. Za sve je nas on pesnik „Plave grobnice“, ali učesnici skupa će pokazati i da je reč o mnogo svestranijoj umetničkoj i društveno važnoj ličnosti. Razvijajući i menjajući se ubrzano od pesnika strasti do pesnika „Plave grobnice“, Bojić je danas nesumnjivo najosobenija i najznačajnija pojava srpske moderne, pesnik kome rat nije dopustio da se razvije, već ga je prekinuo u punom zamahu – ističu urednici skupa dr Jovan Delić i dr Svetlana Šeatović.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *