БИОГРАФИЈА Предрага Кона, Горана Стевановића, Мијомира Пелемиша и Дарије Кисић Тепавчевић! ЧЕТИРИ ОСОБЕ У ЦЕНТРУ ЗБИВАЊА

BIOGRAFIJA Predraga Kona, Gorana Stevanovića, Mijomira Pelemiša i Darije Kisić Tepavčević! ČETIRI OSOBE U CENTRU ZBIVANJA

28 marta 2020

BIOGRAFIJA – PREDRAG KON

Rođen je 1955. u Beogradu, a sa samo nekoliko meseci, zbog očeve službe, odlazi u Njujork gde je živeo do sedme godine.

Diplomirao na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1981. godine, a potom 1991. specijalizirao epidemiologiju na Vojnomedicinskoj akademiji. U toj instituciji radio je 15 godina, a bio je i ratni epidemiolog.

Kako se navodi u zvaničnoj biografiji, 1991. i 1992. bio je referent saniteta za preventivnu medicinsku zaštitu na području Krajine i zapadnog Srema i načelnik odeljenja za medicinsku informatiku u 1. Armiji do 1995.

Načelnik jedinice za imunizaciju Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd od 2001. do 2014. Od 2014. savetnik centra
za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti. Zaposlen i na Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović – Batut“, kao imunolog.

Koordinator projekta “Jačanje nadzora nad zaraznim bolestima u Srbiji” Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, od 2005. do 2008. godine.

U dva mandata, od 2002. do 2010. godine, član Komisije za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.

U vreme epidemije SARS-a (2003), postavljen za šefa tima epidemiologa u sklopu iste radne grupe.

Učestvovao je u izradi Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti 2004. godine i izradi Pravilnika o imunizaciji i zaštiti lekovima 2006. i 2017. godine.

Bio je predsednik Posebne radne grupe za primenu Plana aktivnosti pre i u toku pandemije gripa od 2005. do 2010. godine i rukovodio preventivnim aktivnostima u toku pandemije gripa 2009. godine.

Nosilac je Medalje za vojne zasluge i Povelje Srpskog lekarskog društva.

Član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, koji je u martu 2020. formirala Vlada Srbije.

BIOGRAFIJA – GORAN STEVANOVIĆ

Rođen je 1972. godine u Beogradu.

Osnovnu i srednju školu završio je u Beogradu, kako ističe u biografiji priloženoj uz doktorsku disertaciju, sa odličnim uspehom.

Medicinski fakultet u Beogradu upisao je školske 1990/91. i diplomirao 1. jula 1996. godine sa prosečnom ocenom 9,42. Tokom studija, navodi, objavio je nekoliko stručnih radova na studentskim kongresima i časopisu „Medicinski podmladak“.

Poslediplomske studije iz oblasti Imunologije upisao je školske 1996/97. godine i 20. juna 2002. sa uspehom odbranio magistarsku tezu pod nazivom “Neadekvatna sekrecija antidiuretskog hormona kod obolelih od gnojnog bakterijskog meningoencefalitisa”,

Prvu godinu specijalističkih studija na Medicinskom fakultetu u Beogradu iz oblasti Infektologije upisao je školske 1997/98. godine i specijalistički ispit položio sa odličnim uspehom 30. oktobra 2001. godine.

Od 2003. godine radi kao asistent na Medicinskom fakultetu u Beogradu, na predmetu Infektivne bolesti. Doktorirao 2012. sa tezom „Klinički značaj vanplućne tuberkuloze u diferencijalnoj dijagnozi nejasnog febrilnog stanja“. Mentor mu je bio dr Mijomir Pelemiš.

U zvanje docenta na katedri za infektivne bolesti izabran u julu 2013. godine.

Navodi da je objavio više stručno-naučnih radova kao autor ili koautor u časopisima sa recenzijom i na međunarodnim i domaćim kongresima.

Sekretar Srpskog udruženja za antimikrobnu hemoterapiju.

Zaposlen u Institutu za infektivne i tropske bolesti Kliničkog Centra Srbije od 24. avgusta 2000. godine, a sada je na funkciji direktora ustanove.

Na čelu je Komisije za unapređenje kvaliteta rada Kliničkog centra Srbije.

U pojedinim medijima je nazvan – „srpski doktor Haus“.

„Blic vam predstavlja dr Gorana Stevanovića. Ovaj uvaženi lekar srpski je pandan doktoru (u seriji ga glumi Hju Lori) koji uspostavlja dijagnoze kada niko drugi ne može, rešava nerešiva medicinska stanja i spasava pacijente od kojih su drugi digli ruke. Naravno, kao i uz Hausa, i uz našeg doktora je tim izuzetno stručnih i posvećenih kolega. Dr Goran Stevanović, načelnik Klinike za tropske i infektivne bolesti, karijeru je posvetio potrazi za pravom dijagnozom u slučajevima kada ju je veoma teško postaviti. Njemu, na primer, dovode pacijente koji po nekoliko nedelja imaju visoku teperaturu, a da se uzrok ne zna ni nakon opsežnih analiza. To su takozvana nejasna febrilna stanja.“ (Blic, 11. 10. 2016. godine)

Član je Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, koji je u martu 2020. formirala Vlada Srbije.

BIOGRAFIJA – MIJOMIR PELEMIŠ

Rođen 1949. godine u Šeheru.

U zvaničnoj biografiji navodi da je osnovnu školu završio sa odličnim uspehom kao i srednju medicinsku školu u Tuzli.

Dodaje da je Medicinski fakultet u Beogradu završio 1976. godine, sa prosečnom ocenom 8,3.

„Obavezan lekarski staž obavio je u klinikama Medicinskog fakulteta po odluci Saveta Medicinskog fakulteta. U Institut za infektivne i tropske bolesti primljen je 9. 3. 1978. godine. Specijalistički ispit iz Infektivnih bolesti položio je 31. 5. 1982. godine sa odličnim uspehom, a specijalistički ispit iz Kliničke farmakologije položio je 9. 10. 1990, takođe sa odličnim uspehom“, piše u biografiji.

U Institutu za infektivne i tropske bolesti radi od 1978. godine, a načelnik je odeljenja za kliničku farmakoterapiju, od njegovog osnivanja, oktobra 1995. godine.

„U toku svog dugogodišnjeg rada, radio u svim kliničkim odeljenjima. Najveći deo svog radnog veka u Klinici je posvetio ispitivanju bolesnika sa nejasnim febrilnim stanjem i modernoj antimikrobnoj terapiji“, navodi u biografiji.

Izabran u zvanje redovnog profesora oktobra 2004. godine, na Medicinskom fakultetu u Beogradu i profesor i rukovodilac predmeta na Medicinskom fakultetu Univerziteta Istočno Sarajevo u Foči, Bosna i Hercegovina.

„Osnovao Jugoslovensko udruženje za antimikrobnu hemoterapiju (sada Srpsko udruženje za antimikrobnu hemoterapiju) 2002. godine, čiji je predsednik od osnivanja, a takođe je i član Internacionalnog udruženja za antimikrobnu hemoterapiju. Bio je Direktor Klinike za Infektivne i tropske bolesti od 2001. – 2010. godine i od 2014 do 2015. godine“, piše u biografiji.

Kako se dodaje, predsednik je Srpskog udruženja za antimikrobnu hemoterapiju (od osnivanja 2003), član udruženja za antimikrobnu hemoterapiju Jugoistočne Evrope, član upravnog odbora FESCI-a, član Medicinske akademije Srpskog lekarskog društva od 2013. godine, član sekcije infektologa Srpskog lekarskog društva, član je Internacionalne medicinske asocijacije Bugarske (International Medical Association Bulgaria), počasni profesor Medicinskog Univerziteta u Varni, Bugarska, član Internacionalnog uređivačkog odbora časopisa „International Journal of Antimicrobial Agents“ (IF 4.259)
i član savetodavnog borda časopisa „Eurosurveillence“ (IF 5.7).

Član je Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, koji je u martu 2020. formirala Vlada Srbije.

BIOGRAFIJA – DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ

Rođena 1975. u Sarajevu.

Kako se navodi u zvaničnoj biografiji, Medicinski fakultet u Beogradu završila je 2001. godine. Na istom fakultetu je magistrirala 2006. iz oblasti epidemiologije, a doktorirala je na temu: „Prediktivna vrednost kvaliteta života u proceni ishoda bolesti kod bolesnika sa multiplom sklerozom“.

U februaru 2002. izabrana je u zvanje asistenta pripravnika za predmet Epidemiologija na Medicinskom fakultetu. U zvanje asistenta izabrana je u maju 2007. godine, a u isto zvanje ponovo u junu 2010. godine. Krajem te godine predložena je za izbor u zvanje docenta. Trenutno je vanredna profesorka na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Zamenica je direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“.

KOMENTARI45 komentara

 1. Filip says:

  Čemu treba da služe ove biografije i one kao takve ne znače ništa

  • ivan says:

   sve moj do mojega

   • Jedan tamo, ne znaš ga ti says:

    Ote mi reč sa tastature.

   • zoran says:

    Ti si ovde jedini koji je DO MOJEGA. Budalama poput tebe i ne treba nista

    • Pera says:

     Gle cuda, kon je bio osumnjicen za kradju 4 miliona evra za vreme svinjske gripe kad je on i tadasnji ministar tomica bili osumnjiceni za kupovinu bez tendera ! Uzgred sve vakcine su bile neispravne i unistene, prevedeno, ubistvene ! Gledajte na jutjubu bila gejtsa, sve je razjasnio. Normalno nista od toga, cak eto i medalje !

   • Steeg8 says:

    Toliko ti je glup komentar, da ne zaslužuje odgovor, konju glupi.

   • Vojislav Pilipovic says:

    Pa valjda necija strucnost, praksa i visoke ocene ulivaju sigurnost svima, pacijentima i studentima posebno. Imam puno poverenje u ove ljude.

   • Nebeska Srbija says:

    Bas sam to pomislio!

  • Nada Lukic says:

   Treba da znamo ko su ljudi,nije li to normalno.Meni licno je vrlo zanimljivo da procitam biografiju u ovom slucaju profesionalnu.Slusamo ih i gledamo svaki dan,zasto da ne znamo nesto o njima.

   • Djoka Brica says:

    Pitanje je zasta su placeni mozda da sire strah i paniku?

   • Sokocalo says:

    Jevrejski lobi potpomognut Bosancima koji unistavaju Srbija!!!!!!!

    • Alemao says:

     Opancaru iskompleksirani. Zatvori se u svoju tarabu i sikti, jer sigurno ne predstavljas nikog i nista. Fuj

    • ralence says:

     Tačno je da ne bi trebalo da se gleda ko je ko ako radi za dobrobit Srbije i Srbskog Naroda.Ali Srbi imaju loše iskustvo od 1944 god. do danas sa “ došljacima” koji su ih ubijali,pljačkali im imovinu,izbacivali na ulicu i proganjali bez suda i zakona.Danas nema parole “bratstva i jedinstva “ pod kojom su Srbofobi skrivali svoje i ustaške-šiptarske zločine protiv Srbskog Naroda koji još treba da se objave i unesu u istoriju Srbije i školsko gradivo.Koliko od ove Elite slavi Slavu i koje su nacionalnosti.!!!

    • Rišona says:

     tako i jeste

    • apis says:

     Potpuno se slazem. Jedino da dodam da je kisicka poreklom iz hercegovine odakle je najgori olos.

   • Alemao says:

    A na koji nacin to sire strah? Budaletino jedna, sto unosis politikanstvo bez razloga...

    • Nebeska Srbija says:

     Jel gledas ti TV kad postavljas takvo pitanje?gde zivis bre aman?!pa sigurno ne smiruju gradjane!

 2. petar petrovic says:

  Pa vidiš, ja mislim da je lepo znati ko su ljudi koji su u ovom trenutku na tako važnim pozicijama. Još lepše od toga je to što su to stvarno vrhunski stručnjaci,, bar po pitanju medecinske struke. Ovako nešto bih voleo da pročitam za svakog člana vlade, pa i poslanika kojima je politika životno zanimanje. Naša skupština mi više liči na dom lorodva koji su se tu uhlebili na narodnoj grbači iako mnoge od njih prate afere kupljenih diploma. Naravno ne zanosim se da će se to ikad desiti jer je to sve su prilike proglašeno najvećom državnom tajnom kako ne bi saznali koji su to skorojevići i politički diletanti

  • Takt says:

   Lepo napisano. Slazem se i ja bi voleo da vidim sta su to oni zavrsili i kada. Ali za sve politicare od 1998 god

 3. ivan says:

  sve moj do mojega

 4. Maximus Decimus says:

  Sve svoje znanje mogu da okace o klin.Jedini koji sve zna i moze je supermen A V koji je odvukao zemlju u totalnu ekonomsku propast .Videcete i osetiti.

   • Tanasije says:

    Čisto sumnjam da su specijalizirali epidemiologiju i virusologiju zato što to vole nego nisu uspeli ništa drugo (unosnije), i kroz karijeru radili administrativne poslove,tako da i oni uče u hodu.

 5. kojic jovan says:

  Lupetate bez veze,zasto niste vi bar zavrsili za rudara s..... ko foke niko vam vas navalja kreteni jedni...

  • persida says:

   Kojo, ako volis ovog Kona, a ti uzmi njegovu vakciju, pa nam se posle javi da vidimo kako si.

   • persida says:

    greska: … vakcinu ...

 6. Danilo says:

  sve moj do mojega Tvoj do tvojega ili ne ovo, su najbolji što Srbija ima i za sada rade odličan posao.Ovakvim komentarima Srbija ne zaslužuju da ni oni, kakvi takvi, ne ostanu u njoj.

  • Nebeska Srbija says:

   Vidi tamo da se prijavis da primis vakcinu medju prvima pa nam javi kako si glupanderu jedan neobavesteni!!Pa tebi da nacrta covek ti ne bi ukapirao.

  • MILOSAV BRANKOVIC says:

   HOCES DA KAZES DA JE DR.MENGELE BIO NESTRUCAN.SNA SE DA LEKAR TEBA DA BUDE STRUCAN.ALI SE ZNA ISTO TAKO DA BI RREBALO DA RADI U KORIST PACIJENTA I DRZAVE.ZNA SE TAKODJE DA AKO JE JAKO STRUCAN A NEMORALAN I PODKUPLJIV, JAKO OPASNO.

 7. Cp6a says:

  Većina je prošla trnovit i dug put: osnovne studije, specijalizacija/magistratura, doktorat, usavršavanja, naučna i profesorska zvanja, sa mogućim pauzama između. Mnoooogo sve to teško i mnogo je to godina. Izjavu "moj do mojega" zato ne bih ni komentarisao. Jedino, gledajući proseke, znam da je uvek bilo i boljih. Da li su ovi najbolji, ako nisu, gde su? Da li su otišli, ili su im ovi nadređeni, to se može u ovoj izolaciji komentarisati, čisto da se traći vreme. Ali sam siguran da što se tiče konvencionalne medicine i ove situacije, ovi ljudi imaju mnogo toga pametnog da kažu. Inače, nisam pristalica obavezne vakcinacije van epidemija opasnih po život.

  • ralence says:

   U sistemu gde samo pogodni mogu da napreduju nije bilo merilo koliko znaš ili si stručan za bilo koji posao već jel si član partije i poslušnik svoga šefa.!!! Oni koji su studirali godinama i više nego je bilo propisano i bubali brojeve i godine a gradivo nisu znali prolazili su jel su bili pogodni i du.. lisci. Kasnije se malo više promenilo ali u suštine se radi i živi pod istim principima.

 8. kondor says:

  Prosto mi se gadi na neke komentare kakvih je mnogo u zadnje vreme. Srbija ima mnogo bolesnika. Umesto da se ovi ljudi pohvale pa i odlikuju neko ih kudi i to mnogo njih. Tekst je za pohvalu.

 9. Smiljana S.S. says:

  Svaka cast nasoj Vladi i strucnjacima, a svi vi koji ih prezirete, mars tamo gde vam je bolje!

  • Nebeska Srbija says:

   KAD IDES NA PELCOVANJE BOTICE???!!!DA LI TE PELCUJU SAMO U MOZAK ILI PRIMAS VAKCINU JOS NEGDE?!TI SI KLASICAN PRIMER ISPRANOG MOZGA!!!

 10. Ban says:

  Situacija je mnogo ozbiljna da bi se ovakvi komentari pisali. Ljudi su razliciti pa su im i misljenja razlicita to je normalno.Nije vreme da se kroz komentare ispoljava licna ne trpeljivost prema nekim javnim licnostima. Uvek je:sto je ovaj a nije onaj ko na utakmicama. Mi sedimo kuci ususkani i pisemo a oni sto ih prozivamo rade za nas.Uvek je lakse kritikovati a tesko raditi i neciji rad pohvaliti. Hvala im<,./?

 11. Ban says:

  Situacija je mnogo ozbiljna da bi se ovakvi komentari pisali. Ljudi su razliciti pa su im i misljenja razlicita to je normalno.Nije vreme da se kroz komentare ispoljava licna ne trpeljivost prema nekim javnim licnostima. Uvek je:sto je ovaj a nije onaj ko na utakmicama. Mi sedimo kuci ususkani i pisemo a oni sto ih prozivamo rade za nas.Uvek je lakse kritikovati a tesko raditi i neciji rad pohvaliti. Hvala im<,./?

  • Djidji says:

   Zašto je dr Kisić toliko eksonirana u javnosti kao zamenik direktora "Batuta" a ne direktorica te ustanove? Zato što je ministarka Malović udata za rođenog brata dr Kisić. Sve sarajevska "raja".

 12. Zoran says:

  1955. godiste. Nema datuma. Samo me interesuje da li on to krsi odredbe samoizolacije.

  • kondor says:

   O bože blagi!!!? koje seljačko pitanje

   • Zoran says:

    Seljak, nauci pravopis.

  • robokap says:

   10 jun 1955

  • robokap says:

   10,jun 1955

 13. Pera says:

  Ovaj drugi s leva na slici, za mene je klinicki slucaj, pogledajte mu oci ! Izgleda da korona udara u glavu ! Nekada su takve hapsili zbog stvaranja panike.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *