Biskup iz Nemačke propoveda skromnost, a ima rezidenciju od 31 milion evra

Biskup iz Nemačke propoveda skromnost, a ima rezidenciju od 31 milion evra

13 oktobra 2013

Biskup LimburgBiskup Limburga u Nemačkoj nalazi se pod salvom kritika – propovedao je skromnost, a bezočno trošio novac crkve. „Biskup je optužen da je propovedao vodu, a pio vino“, jedan je od brojnih komentara štampe.

Franc-Peter Tebarc-van Elst je puno ime čoveka koji je biskup Limburga (pokrajina Hesen) i koji, po svemu sudeći, neće još dugo ostati na toj poziciji. Leđa mu je okrenuo i Savet sveštenika njegove biskupije koji u Nemačkoj dođe kao neka vrsta senata.

Glavni razlog je izgradnja (previše) raskošnog centra Biskupije, koji je sa rezidencijom samog biskupa najpre trebalo da košta oko tri miliona evra. Ispalo je deset puta skuplje – 31 milion, i ta suma se niotkuda pojavila u troškovima biskupije ovog meseca.

I nije samo to – mladi biskup je zapao za oko magazinu Špigel nakon jednog leta u Indiju – tamo je išao da pomaže i širi reč Božiju među najsiromašnijim ljudima planete. I tamo je odleteo prvom klasom Lufthanzinog aviona. E sad – to nije kažnjivo, ali ono što nastaje kasnije jeste – biskup eksplicitno negira da je leteo prvom klasom, tvrdi da je bio u ekonomskoj klasi.

Špigelov urednik pod krivičnom odgovornošću i uz dokaze daje suprotnu izjavu i tako slučaj dospeva pred sud sa velikom šansom da Tebarc-van Elst (još jednom) nepovratno okalja svoj sveštenički ugled.

„Biskupu ostaje samo da se povuče“, konstatuje Vestfeliše nahrihten (Minster). „Eksplozija troškova za izgradnju centra Biskupije teško se može objasniti vernicima čije se seoske crkve zatvaraju, a parohije nasilno spajaju zbog ušteda. Još manje to mogu da shvate ljudi koji se, zajedno sa papom Franjom, zalažu za siromašnu crkvu. Stanje u limburškoj biskupiji gde gomile vernika istupaju iz crkve postalo je neodrživo.“Veclarer noje cajtung piše da pastva nikako ne može verovati biskupu kojem više ne veruje ni sveštenstvo i za kojeg zvanični kontrolni organi kažu da ih je lagao.

„Ovaj biskup je simbol svega što je Katolička crkva smatrala prošlošću – razmetanja, pronevere, prevare“, piše Landescajtung (Lineberg). „Lista optužbi protiv Tebarc-van Elsta je tolika da svaki sledeći dan u kojem odoleva ostavci predstavlja štetu za čitavu crkvu. To je crkva koja je već pogođena seksualnim zlostavljanjem dece od strane sveštenika. To je takođe crkva koja se našla pod šok-terapijom – papa Franja vozi mali automobil, živi u skromnom službenom stanu umesto u raskošnoj rezidenciji koju su koristili prethodnici i želi da se približi siromašnima ovog sveta. Biskup od Limburga radi sve suprotno. Vatikan još uvek ćuti, ali uskoro će porasti pritisak na Tebarc-van Elsta.“

Hesiše Niderzeksiše algemajne (Kasel) piše da biskup neće pasti zbog pogrešne kalkulacije koja crkvu košta 28 miliona evra više od planiranog. „To se dešava u celoj Nemačkoj“, piše list, aludirajući na ogromne troškove izgradnje novog aerodroma u Berlinu, ili podzemne železničke stanice u Štutgartu.

„Ipak, najvažniji kapital jednog biskupa nisu tri ili trideset miliona evra nego poverenje. To poverenje je uništeno i to je tragedija Franc-Petera Tebarc-van Elsta.“

Rajniše post(Diseldorf) navodi da je „biskup optužen da je propovedao vodu, a pio vino. Pri tome je do sada želeo da ostavi utisak da je veći papa od pape.

Nastupio je sa motom: štednja i obnova. Spajao parohije, smanjio brigu o vernicima. Ali nije štedeo na svojoj rezidenciji ili letu prve klase do siromašne Indije. O kakvoj obnovi, pod tim uslovima, može biti reči?“

(Dojče vele)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *