Биста Жанки Стокић

Bista Žanki Stokić

28 maja 2017

U gradskom parku u Velikom Gradištu svečano je otkrivena bista legendarne srpske glumice Živane Žanke Stokić (1887-1947), povodom obeležavanja 130 godina od rođenja i 70 godina od njene smrti.

Na taj način je opština Veliko Gradište htela da se oduži čuvenoj glumici i u njenom rodnom mestu podigne trajno obeležje u spomen na njen lik i delo. Pored čelnika opštine i brojnih građana, poštovanje Žanki ukazale su i dve dramske umetnice iz Beograda – Olga Odanović, ovogodišnja dobitnica Nagrade „Žanka Stokić“ i Ljiljana Stjepanović, koja je pred Gradištancima izvela monodramu „Gospođa ministarka“, u kojoj je Žanka imala svoju životnu ulogu i koju je baš njoj posvetio Branislav Nušić.

– Pozorišna scena našeg Kulturnog centra, koji sa ponosom nosi ime velike glumice, kroz svoj repertoar vraća Žanku punih 18 godina, a sa njom i Nušića. Na taj način čuvamo od zaborava lik i delo velike glumice i velike ministarke – istakla je Branislava Veličković, direktorka gradištanskog Kulturnog centra „Žanka Stokić“.

UZ CAREVCA

– U Velikom Gradištu pre dve decenije podigli smo spomenik čuvenom violinisti Vlastimiru Pavloviću Carevcu, a sada će mu društvo praviti i naša Žanka. Na ovaj način želimo da se odužimo ovim velikim umetnicima i da od gradskog parka stvorimo park zaslužnih građana – istakao je predsednik Opštine Veliko Gradište Dragan Milić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *