БИТИ ИЛИ НЕ БИТИ: ЕУ упутила два захтева ШИПТАРИМА

BITI ILI NE BITI: EU uputila dva zahteva ŠIPTARIMA

17 decembra 2018

EU je danas ponovo insistirala na ukidanju jednostranih tarifa uvedenih na robu iz Srbije i BiH i pozvala prištinske vlasti da nastave primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju , ali i da formiraju Zajednicu srpskih opština.

Povodom trećeg sastanka Saveta za satabilizaciju i pridruživanje između EU i Kosova u Evropskom savetu napominju da je S SP u osnovi odnosa EU i Kosova i da Prištini nudi „mogućnost održivog napretka i približavanja Uniji u skladu sa evropskom perspektivom regiona i stvara mogućnost za trgovinu i investicije“.„EU naglašava važnost nastavka i efikasne primene ŠP, kao i drugih ugovornih obaveza uključujući oblasti trgovine i carina. EU dugoko žali zbog jednostrane odluke vlasti da poveća tarife na uvoz iz Srbije i BiH kao i na uspostavljanju necarinskih barijera i insistira na njihovom hitnom ukidanju“, kaže se u saopštenju Saveta EU.

U Savetu EU naglašavaju da uvođenje tarifa šteti ekonomskim interesima Kosova i njegovih garđana kao i da smanjuje protok trgovine i privlačnosti Kosova kao mesta za poslovanje i investicije.

„Sve prepreke u oblasti trgovine moraju biti rešavane u okvirima odgovarajućih foruma i mehanizama, uz konstruktivno učešeće svih zainteresovanih strana i u duhu regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa“, navode u Savetu.

EU u svom saopštenju nakom trećeg Saveta za primenu Sporazuma o stablizaciji i pridruživanju sa Kosovom održanog u Briselu podvlači važnost kontinuiranog zalaganja Kosova u okviru dijaloga Beograda i Prištine i ubrzanja i intenzviranja rada na pravno obavezujućem sporazumu u cilju sveobuhvatne normalizacije između Srbije i Kosova.

„Sve dogovori iz dijaloga moraju u potpunosti biti primenjeni bez daljih odlaganja, pogotovo sporazum iz 2015. godije o formiranju Zajednice srpskih opština“, stoji u saopštenju Saveta.

U Savetu EU navode da se tokom sastanka sa prištinskim zvaničnicima razgovaralo i o reformskim prioritetima u oblasti vladavine prava, poštovanja osnovnih prava, reforme javne adminsitracije,ekonmskom rzvoju kao i o obrazovanju i zaopšljavanju.

Na sastanku je prepoznat napredak u primeni evropske reformske agende, a Priština pozvana na brzu primenu vanrednih mera.

Kada je vizna liberalizacija u pitanju, navodi se da je na Savetu EU i Evropskom parlamentu da razmotre izveštaj Evropske komisije o ispunjenosti preostalih uslova za to.

Prethodno je otkazan zajednička konferencija za medija visoke predsdstavnice EU Federike Mogerini i kosovoskog premijera Ramuša Haradinaja, iako je bila predviđena, a iz EU su naveli da će izdati saopštenje o sastanku.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. Vesko says:

  Nakon brutalne discrminacije Albanaca kojima su blokirali liberalizaciju kretanja, i drugih stvari kojima su ih mamili da se okrenu protiv Srbije, Albanci su odlucili da se ne obaziru na EU Rajh vise!! Cak su i te migrante lakse pustili od njih. Isto su mamili i Tursku huskajuci je protiv Rusije, i vukli za nos sve njih...kao i Srbiju, Crnu Goru koju nikada nece pustiti jer je ugurana u NATO sada, Albaniju, Bosnu, Makedoniju...EU Rajh je pred raspadom u svakom slucaju i to svi vide. Albanci krecu u stvaranje Velike Albanije i to se ne smije potcenjivati nego najozbiljnije shvatiti!!

  • Posmatrac says:

   Krecu u siguran nestanak jer su uzurpirali srbsku zemlju, nazad s njima na Kavkaz odakle su se I dovukli.

 2. Baracuda says:

  Oni su pametniji od AVAV-a, barem imaju svoj stav ! Srbijanski stav nikome ni u Srbiji, a ni na svijetu nije jasan !

 3. trikornjanin says:

  Ako Vucic ne iskoristi ovaj povoljan trenutak i vrati stanje na pocetno onda nam niko vise nije kriv. Samo pocetno stanje daje sansu da se forsiraju tacke iz rezolucije 1244 a sa tim dokumentom se mnogo bolje brani Srbija nego svim ovim silnim kuknjavama. A NATO dogovore obavezno sve do zadnjeg raskinuti jer su do sada bezbroj puta pokazali da su nam neprijatelji, pocev od 1999 pa sve do danasnjeg dana. Srbijo, opameti se.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *