Bitka protiv primitivizma

Bitka protiv primitivizma

17 aprila 2013

Tihana_TomicicPiše: Tihana Tomičić

Svi smo znali da oduvijek to misli, ali Zdravko Mamić je napokon pokazao svoje pravo lice. To će ga poprilično koštati, i kao što je Al Capone pao zbog poreza, tako je i Mamić na kraju pao zbog verbalnog nasilja. No, Mamićeve divljačke uvrede ministra Željka Jovanovića na najgoroj mogućoj razini nisu samo odraz mentalnog sklopa tog profitera i primitivca, dakle tog jednog pojedinca. To je nažalost samo odraz društva u kojem živimo i još više stranke kojoj Mamić pripada, HDZ-a, barem kako je deklarirao na nedavnom motivacijskom skupu HDZ-a gdje je predvodio »dernek«.

Da, istina je, Zoran Milanović bio je naivan. Mislio je da se može postići dijalog s nekim ljudima u HDZ-u, i da se sve slično dosad svodilo na eskapade pojedinaca. Mislio je da je hrvatsko društvo zdravo. Žalosna je istina međutim da ono što je Mamić javno izrekao, bez afekta, potpuno mirno i promišljeno, o krvnim zrncima ministra Jovanovića, ili bilo čijim drugim »sumnjivim«, na raznim šankovima, u birtijama i u kladionicama, gdje se vrti nogometni novac, govori (da li i misli, ili samo populistički izgovara?!) još barem polovica »građana«. I bivši ministar HDZ-a Darko Milinović prije nekoliko dana je izjavio na istom tom HDZ-ovom skupu: »onaj Milanović, Jovanović, Stazić…«, što su doista potpuno jasne aluzije na nacionalnost ljudi koji vode ovu Vladu i javne su osobe.

Da je problem dubok, pokazuju i naslovi u nekim medijima koji su već jučer osvanuli, primjerice jedan od vodećih dnevnih listova odmah je objavio komentar o tome da će se sada »tek vidjeti je li Dinamu i navijačima Hrvatska na srcu« – ako i treba apelirati da se klub ogradi od Mamića, kao što je brzopotezno tijekom dana napravio Tomislav Karamarko upitavši se je li Mamić uopće član HDZ-a, svejedno ostaje pitanje tko kome u Hrvatskoj više uopće mora dokazivati »da mu je Hrvatska na srcu«. Nije li svima? I treba li uopće biti? Kome je to tema? I što se više o tome može i mora reći 2013. godine, 18 godina od Oluje i 23 godine od osamostaljenja. U anketama na portalima i dalje 54 posto ispitanika smatra da Jovanovića treba maknuti iz Vlade – pitanje je koliko i to ima veze s predrasudama o njegovu imenu i prezimenu. Bit će u tom kontekstu više nego zanimljivo vidjeti kako će se narednih dana komentirati Mamićevo uhićenje, koliko će se desničarskih dušebrižnika javiti i reći da je tretman pregrub, ili da se SDP-ovska crvena vlast osvećuje svom političkom neistomišljeniku i kažnjava ga za verbalni delikt…

Premijer Zoran Milanović, vjerojatno je to tek tek sad shvatio, imat će još jako puno posla da hrvatsko društvo izliječi od nacionalizama, primitivizama i zatucanosti. Mnogi tvrde da je ova Vlada napravila premalo na gospodarskom planu, što je živa istina, no ako Milanovićeva vlast uspije u hrvatsko društvo uvesti standarde istinske građanske države, u kojoj jednostavno nije dozvoljeno vrijeđanje drugih po bilo kojoj osnovi, ako to uđe u glave odraslih kladioničara, kao i djece u školama, napravit će povijesni iskorak. Svjetonazorska pitanja ključna su za progres nekog društva. Slušajući neke Milanovićeve govore, kao na posljednjem aktualnom satu u Saboru, kad je HDZ-ovim zastupnicima poručio: »Vi se bojite ljudske riječi, vi se bojite slobode, to je za vas crna mora«, čovjek ima osjećaj da sluša Vladu Gotovca.

Gotovac je umro od posljedica udarca vojničkim remenom kojim je napadnut na jednom javnom skupu, i za nadati se da je Hrvatska nekoliko godina kasnije ipak liberalnija, zdravija država, u kojoj se Milanović takvih napada ne treba bojati. No, bitka protiv primitivizma svake vrste dugotrajna je, i vjerojatno najteža za svaku vlast.

Srećom, Hrvatska je, glede&unatoč svemu, danas država u kojoj Srbin može biti ministar, ali mafija više ne može vladati.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *