БИТКА ВЕКА САМО ШТО НИЈЕ ПОЧЕЛА! Асадова најмоћнија легија и дивизија иду право на Идлиб! ПАКАО НА ПОМОЛУ

BITKA VEKA SAMO ŠTO NIJE POČELA! Asadova najmoćnija legija i divizija idu pravo na Idlib! PAKAO NA POMOLU

30 novembra 2018

Prema vojnom izvoru, cela Peta legija je u utorak dobila naređenje iz Vrhovne komande Sirijske arapske vojske (SAA) o njihovom premeštanju u pokrajine Idlib i Hama. Pojedini delovi Pete legije obavljaće novu operaciju u severnoj Hami, dok će njihove druge jedinice pomagati Tigrovima u njihovoj predstojećoj operaciji na jugoistoku Idliba.Peta legija je formirana ubrzo nakon dolaska ruske vojske 2015. godine i uglavnom su raspoređeni u blizini linija Islamske države. U prošlosti su učestvovali u ofanzivama na Palmiru, Al-Suknu, Deir ez Zor, Daru i Al-Safu.

Pored njih, tokom proteklih nekoliko dana, nekoliko jedinica Četvrte divizije Sirijske arapske armije (SAA) preusmereno je iz Al-Suvejde na linije fronta u severnoj Latakiji i na severozapadu Hame. Četvrta divizija se trenutno priprema za eventualnu vojnu operaciju protiv preostalih radikalnih militanata u demilitarizovanoj zoni oko provincije Idlib. Međutim, operacije tek treba da se potvrde. Militanti su u proteklih nekoliko nedelja više puta kršili rusko-turski sporazum o demilitarizovanoj zoni. Čak su i upotrebljavali hemijsko oružje za gađanje naseljenih oblasti u Alepu 24. novembra, čime su ranili više od 100 civila.

Ranije ovog meseca, sirijski i libanski izvori izveštavali su da vlada i njegovi saveznici razmišljaju o vojnoj operaciji protiv militanata u Idlibu. Poseban ruski predsednički izaslanik u Siriji, Alekander Lavrentijev, takođe je na nedavnoj konferenciji za novinare naglasio da je Rusija spremna da podrži napore za eliminaciju terorista Al Kaide. Uprkos svim ovim pokazateljima približavanja vojne operacije u Idlibu, Rusija i vlada iz Damaska će verovatno odlučiti da daju sporazumu o demilitarizovanoj zoni drugu šansu, ako Turska preduzme prave korake da ga sprovede.

(Pravda)

KOMENTARI3 komentara

 1. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  To onaj isti Idlib koji je trebo da bude napadnut još pre 2 meseca pa ameri nešto pretili? E sad je S-300 stigao, porušio par balističkih raketa i izraelskih aviona pa da vidimo ko će da brani IDIL momčine u Idlibu od Rusije i Asadove armije.

 2. Deda Micko says:

  Teroristi su nepobedivi, Izrael ce ubaciti u Siriju na hiljade novih ludaka. Rusi ce izgledati sve smesniji kako vreme prolazi.

  • test01 says:

   Koliko vidim zapadne snage sa Izraelom su ispale ovde smesne od kada su se Rusi umesali. Skoro citava Sirija je bila pod okupacijom a sada? Terorsiti su u enklavama pod zastitom svojih zapadnih saveznika - E TO JE SMESNO ;)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *