Битка за ћирилицу и у Швајцарској

Bitka za ćirilicu i u Švajcarskoj

10 jula 2018

AKCIJA „Negujmo srpski jezik“ Ministarstva kulture i informisanja, pokrenuta pre tri godine, zaživela je i izvan granica Srbije.

Tako je naša ambasada u Švajcarskoj, koja se akciji priključila juna prošle godine, nedavno organizovala literarni konkurs za decu školskog uzrasta koja su rođena i žive u Švajcarskoj, na temu „Čuvajmo srpski jezik, jer on čuva nas“.

Kako za „Novosti“ kaže Snežana Janković, naša ambasadorka u Bernu, cilj je bio da se podstaknu naša deca rođena u Švajcarskoj da i u ovoj sredini govore srpskim jezikom, da uče o srpskoj kulturi i da pohađaju Dopunsku školu na srpskom jeziku, koja broji 1.500 đaka:

– Za njih, među kojima ima pripadnika već treće generacije iseljenika, srpski jezik u stranoj sredini, daleko od zemlje njihovih predaka, ima poseban zvuk, značenje i smisao.

Tako je Jana Jovanović iz Langentala, dobitnica prve nagrade u kategoriji od petog do osmog razreda, u svom radu napisala da nas „jezik uči ko smo i šta smo, da nikada ne zaboravimo svoje poreklo, svoju kulturu, tradiciju, običaje i korene.“ Za Vedranu Tanacković iz Veveja, poreklom iz Republike Srpske, dobitnicu druge nagrade, „srpski jezik je kao jedan veliki most koji nas spaja sa našim ognjištem“. Bojana Marković iz Klarensa, dobitnica treće nagrade, napisala je: „Nikada ne smemo dozvoliti da zaboravimo naš srpski jezik i ćirilicu. Oni nas čuvaju od zaborava i od tuđinskih reči.

GOSTOVANJA KNJIŽEVNIKA

PROTEKLIH godinu dana, u Švajcarskoj, u kojoj živi oko 200.000 naših sunarodnika, kroz akciju „Negujmo srpski jezik“ gostovali su i mnogi naši književnici, dramski i drugi umetnici.

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    Hvala bogu da procitamo i nesto pozitivno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *