Битка за домаће филмове

Bitka za domaće filmove

24 januara 2015

kul-mecavnik_630 687Novi projekat Filmskog centra Srbije trebalo bi da rezultira većom produkcijom dobrih filmova, lakšim nalaženjem novca, a pre svega da vrati gledaoce domaćem filmu. Zato ga treba podržati – rekao je juče na Mokroj Gori član UO FCS reditelj Emir Kusturica.

Filmski centar Srbije predstavio je na „Kustendorfu“ planove za 2015. godinu, najavljujući odgovorniji pristup kinematografiji, kroz niz predloženih mera. Biće uvedeni novi normativi i pravilnici za konkurse, novo će biti i profilisanje konkurskih komisija, a ova institucija će potražiti i dodatne izvore finansiranja filmskih ostvarenja…

Planove centra predstavila je v. d. direktora Snežana Marić. Ona je naglasila da je kalendar ovogodišnjih konkursa napravljen, kao i da će ova institucija aktivno učestvovati u kreiranju zakona o kinematografiji.

– Mora se uspostaviti sistem koji prepoznaje visok kvalitet projekata koji se finansiraju – rekla je Nada Popović Perišić, predsednica UO centra. – Raduje nas i to što se ministar Tasovac odrekao diskrecionih prava i prepustio FCS da odlučuje o važnim stvarima iz sfere kinematografije.

Domaćin gostima iz Filmskog centra u Mokroj Gori i član UO ove institucije Emir Kusturica, naglasio je „da se razvila svest o previše formalnoj a nedovoljno delotvornoj ulozi institucija poput Filmskog centra“.

– Mora se uspostaviti na početku visok standard scenaristike, pa i autorstva uopšte, da bismo stigli do cilja, a to je jak, univerzalni srpski film o nama i drugima – naglasio je Kusturica.

Ministar Tasovac je istakao da je vreme da se prestane sa samozadovoljnim analizama svega što je rađeno pogrešno, kao i sa žaljenjem nad propuštenim šansama.

– Želimo da vidimo gde se tačno u filmskom svetu možemo naći za nekoliko godina i da ka tom jasnom cilju težimo. To je ostvarivo, jer talente imamo – rekao je Tasovac.

Moglo se čuti i to da bi novi, dodatni izvori finansiranja mogli podrazumevati javno-privatno partnerstvo, kao i da će centar o novim načinima finansiranja filmova detaljnije govoriti kada uspe da obezbedi više novca.

Inače, prvi ovogodišnji konkurs Filmskog centra Srbije biće otvoren 25. februara, a uslediće još nekoliko, u junu za početak snimanja, a u drugoj polovini godine za završetak filmova.

PROBLEM LOŠA DISTRIBUCIJA

Kusturica je podsetio da samo tridesetak procenata gledalaca koji u bioskope odlaze zbog domaćih filmova nije ni blizu pokazateljima od pre dvadesetak godina kada je domaći film sa 90 odsto „tukao“ stranu produkciju.

Prema njegovom miljenju, po sredi je loša distribucija filmova, ali i to što velike kuće ucenjuju vlasnike bioskopa, pa nemaju ni vremena ni prostora da u repertoar uklope domaća ostvarenja.

– Rešenje za taj problem mogla bi biti šira mreža multipleksa, ali nastalih na osnovu javno-privatnog partnerstva – kazao je Kusturica.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *