БИТКА ЗА СИРИЈУ: Русија против резолуције Јапана

BITKA ZA SIRIJU: Rusija protiv rezolucije Japana

17 novembra 2017

Savet bezbednosti UN ponovo se sastao kako bi raspravljao o produžetku mandata misije Organizacije za zabranu hemijskog oružja u Siriji za mesec dana.

Nakon što ni ruska ni američka rezolucija nisu dobile podršku u Savetu bezbednosti UN, članice SB UN razgovarale su o japanskoj rezoluciji o produžetku mandata misije iza zatvorenih vrata, prenosi AP.

Međutim, Rojters navodi, pozivajući se na nekoliko diplomata saveta, da se Rusija protivi japanskom nacrtu rezolucije SB UN da se produži za mesec dana međunarodna istraga o napadima hemijskim oružjem u Siriji.

Dok su se odvijali pregovori iza zatvorenih vrata o nacrtu teksta, Rusija je svojim kolegama u Savetu, koji broji 15 članica, poručila da ne može da prihvati nacrt rezolucije, da ne želi da telo pokaže lažno jedinstvo i ne želi da troši ičije vreme, tvrde diplomate koje su tražile da ostanu anonimne.

U nacrtu rezolucije traži se od generalnog sekretara UN Antonia Gutereša i šefa Organizacije za zabranu hemijskog naoružanja da podnesu predloge u roku od 20 dana o strukturi i metodama rada tela stručnjaka Zajedničkog istražnog mehanizma. Navodi se da bi predlozi trebalo da odražavaju poglede članica Saveta, koje su duboko podeljene.

Kako je ranije objavljeno, ni ruska ni američka rezolucija o produžetku mandata misije Organizacije za zabranu hemijskog naoružanja u Siriji nisu dobile podršku u Savetu bezbednosti UN.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja najpre je povukao svoj nacrt, pošto nije postignut dogovor na sednici SB UN da se o njemu glasa posle američkog nacrta. Nakon toga na glasanje je podnet nacrt rezolucije SAD. Dokument je dobio podršku 11 zemalja, a protiv su bile Rusija i Bolivija, dok su Kina i Egipat bili uzdržani.

Zatim je Bolivija ponovo podnela rusko-kinesku rezoluciju i zatražila glasanje, ali je ovaj predlog dobio samo četiri pozitivna glasa uz sedam negativnih, a četiri zemlje su se uzdržale.

Za usvajanje rezolucije potrebna je podrška devet članica, a da pri tome stalne članice ne ulože veto.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Roy says:

    Puno se Japan pita i bas ce ga neko slusati. I onako plivaju na moru, a moglo bi se desiti da ih neko od komsija okrene naopako.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *