БИТКА ЗА СИРИЈУ: Руска армада зауставила америчке разараче!

BITKA ZA SIRIJU: Ruska armada zaustavila američke razarače!

27 avgusta 2015

UKRAINE-SYRIA-CONFLICT-RUSSIA-MILITARY-USDvadesetog avgusta saznalo se da će grupu od tri raketna razarača RM SAD, koja je bazirana u pomorskoj vojnoj bazi „Rota“ u španskoj pokrajini Kadis uskoro dopuniti četvrti brod.

Svi ti razarači su snabdeveni savremenom PRO morskog baziranja „Idžis“ (Aegis), koja je jedna od najvažnijih delova globalne PRO, koja se raspoređuje po svetu uprkos postojećim sporazumima sa Rusijom. Zvanični razlog za pojačavanje mediteranske grupacije jeste – povlačenje sa borbenog dežurstva raketa PRO „Patriot“ (Patriot) koje su raspoređene na teritoriji Turske.

Predstavnik pomorske flote SAD, Pamela Rou, naglasila je: „Progresivno raspoređivanje ova četiri broda – deo je „Evropskog pristupa adaptaciji po fazama (EPAA), koji predviđa korišćenje brodova sa sistemom PRO „Idžis“ i objekata „Idžis“ na kopnu radi odbrane Evrope od pretnji balističkih raketa sa Bliskog Istoka“.

Ona je dodala da su „Sjedinjene države obavezne da brane svoje saveznike u NATO, uključujući Tursku“.

„Idžis“, odnosno – „Okrilje“ (Aegis) u američkoj verziji – „štit Zevsa“, koji brani Ameriku i njene saveznike u NATO.

Na mediteranskom terenu taj štit čine raketni razarači klase „Arli Berk“ (Arleigh Burke): „Ros“ (Ross, DDG-71), „Donald Kuk“ (Donald Cook, DDG-75) i „Porter“ (Porter, DDG-78) sa baze RM u Norfolku, država Virdžinija i raketni razarač „Korni“ (Carney, DDG-64) za popunjavanje grupe iz Mejporta, država Florida.

Pročitajte još:

Rusija šalje elitne specijalne jedinice u Siriju!?

PUTIN MORA BRZO DA REAGUJE: Turska i SAD su već ušle u Siriju!

ŽESTOK ODGOVOR: „Skinut“ prvi izraelski avion sa sirijskog neba!

Međutim, ranjivost tog štita pokazao je incident koji se desio 12. aprila 2015. sa razaračem „Donald Kuk“, kada je ruski, nenaoružani SU-24 izveo nalet uz korišćenje sistema za radio-elektronsku borbu „Hibini“, posle čega je sistem „Idžis“ potpuno „oslepeo“, a 27 američkih mornara nakon izlaska „na obalu“ napustilo flotu.

Svi brodovi te klase opremljeni su multifunkcionalnim borbeno-informativnim sistemom upravljanja (MBIUS), koji se sastoji od mreže senzora i kompjutera, a takođe od udarno-borbenih sredstava – raketa presretača prve generacije Standard missile 2 (SM-2) i druge – Standard missile 3 (SM-3) čije se lansiranje izvodi iz dva univerzalna lansera za vertikalno lansiranje Mk-41 koja se nalaze ispod palube.

Lanser Mk-41 ima 48, a u slučaju sa „Rosom“ – 45, takođe lansirnih kontejnera iz kojih se (pažnja!) mogu lansirati ne samo rakete presretači SM-2 i SM-3, nego i krstareće rakete tipa zemlja-zemlja „Tomahavk“ (Tomahawk).

Za sada nije potrebno razmatrati mogućnost korišćenja kontejnera za lansiranje protivbrodskih raketa „Asrok“ (Asroc), jer ona utiče samo na odbrambenu sposobnost grupacije na terenu.

Prema instrukcijama RM SAD, tip raketa i njihov broj u kontejnerima lansirnih rampi na brodovima određuju se prema borbenim zadacima u zavisnosti od razvoja vojno-političke situacije na konkretnim terenima ratnih dejstava (TVD).

Za razarače iz baze „Rota“ takav TVD je mediteranski, gde je glavni konflikt – sirijski.

Prema odluci predsednika SAD, Baraka Obame, od početka avgusta vojno-vazdušne snage mogu da nanose udare po objektima ne samo IDIL, nego i po trupama Bašara Asada. U tom slučaju radi bezbednosti „letenja“ američkih bombardera potrebno je potisnuti sirijska sredstva PRO. A šta za to ima bolje od masovnog udara raketama „Tomahavk“ sa strane Sredozemnog mora, sa bezbedne udaljenosti od obala koje sada zvanično kontroliše sirijska vlast?

„Tomahavk“ je ofanzivno oružje. To vam nisu odbrambeni „Patrioti“ koji se povlače iz Turske i pogađaju isključivo vazdušne ciljeve.

Grupa raketnih razarača klase „Arli Berk“, koja se formalno pojačava, stiže u istočni deo Sredozemnog mora da umesto „Patriota“ pouzdano zaštiti mirno nebo iznad Turske. Realno, njeni pravi zadaci određivaće onaj raketni „fil“ kojim će komanda RM SAD napuniti utrobe tih brodova. Ako broj „Tomahavka“ premaši 60 na svakom, njihov zadatak biće jasan čak i poslednjoj sirijskom izbeglici na ostrvu Kos.

Dok Asadov režim drži obalu, trgovina kradenom naftom koju vodi IDIL radi samofinansiranja nije sveopšti svetski faktor.

Priče o tome da bojovnici od te trgovine imaju tri miliona dolara dnevno daleko su od stvarnosti. Toliko košta samo formalno nafta koja se prodaje posrednicima. Do krajnjeg primaoca, na primer, englesko-turske naftne kompanije Genel Energy, ona stiže po sasvim drugačijoj ceni.

Biznis u krijumčarenju podrazumeva razgranat sistem mita u koji su uključene bliskoistočne stanice CIA, carine Iraka i Turske, činovnici Iračkog Kurdistana i turskih pokrajina, neposredni lideri bojovnika koji lično kontrolišu cevovode i puteve. Za oružje, hranu i druge vojne potrebe u IDIL dolazi 10 puta manje – oko 300 hiljada dolara dnevno.

To takođe nije malo, ali treba znati da su švercovano oružje i municija takođe skupi. Glavni san rukovodstva IDIL jeste izlazak na morske terminale u Tartusu, kuda ide naftovod koji prolazi kroz Homs.

Šta će se desiti ako sirijske trupe koje štite te gradove budu napadnute raketama „Tomahavk“ sa mora i avijacijom SAD iz baze „Indžirlik“ u Turskoj? Neće li na oslobođeno mesto ući snage „umerene sirijske opozicije“ koje u poslednje vreme Amerikanci tako brižljivo neguju?

Na more će izaći objedinjeni odredi IDIL i odmah početi da trguju naftom na „morski“ način puneći supertankere koji će uspešno odlaziti iz obalske zone Sirije pod okriljem grupe torpednih razarača sa „Idžisima“.

Zona haosa u potrbušju Evrope biće očuvana, a njen destruktivni potencijal znatno pojačan.

Uprkos postojećem stereotipu, nafta koju IDIL jeftino prodaje, realno ne utiče na ukupno svetsko formiranje cena.

Situacija u kojoj naglo pojeftinjuje barel nafte tokom poslednjih dana povezana je sa drugim faktorima. Obim krijumčarene nafte u najboljem slučaju ne premašuje 1,5% ukupne svetske proizvodnje. Ipak, sa izlaskom islamista na Sredozemno more – situacija može da se promeni, a cene nafte, prema tome i kurs rublje, u našoj zemlji mogu da budu još niži.

Planovi SAD moraju voditi računa o postojanju već raspoređene grupacije brodova RM Rusije u Sredozemnom moru. Ta grupacija se sastoji od raketne krstarice „Moskva“, patrolnih brodova i velikih desantnih brodova upravo je 19. avgusta sprovela rotaciju: dva BDB – „Cezar Kunikov“ i „Azov“ – u pratnji malog raketnog broda „Miraž“ prošli su moreuze na putu za Otadžbnnu.

Zapadni mediji pretpostavljaju da će u luci Novorosijsk biti napunjeni „darovima vojne trgovine“ u skladu sa sporazumima sa Sirijom i uputiti nazad u „vrelo“ more u okviru operacije „Sirijski ekspres“.

Osamnaestog avgusta PVO Sirije pojačali su 6 aviona MIG-31, koji su isporučeni po ugovoru i raspoređeni u avio-bazi Mezze. A američka obaveštajna služba zauzeta prodajom krijumčarene nafte preko Iračkog Kurdistana, koji ona nadgleda, još uvek ne zna da li su oni opremljeni „čarobnim“ sistemom REB „Hibini“ koji je više puta onesposobljavao „Idžis“. I da li su na ruskim brodovima u Sredozemlju instalirani REB „Himalaji“ koji imaju „ekstra“ – karakteristike.

Kao što su pokazali poslednji događaji, ako Amerika stvarno želi da pomogne Evropi, pojačana grupacija američkih raketnih razarača „Arli Berk“ ima, kako je sada uobijačeno da se kaže, asimetričan zadatak. Brodovi sa „Idžisom“ u stanju su da blokiraju kretanje u Grčku, Italiju i Španiju izbeglica sa Bliskog Istoka i bar nekako uspore njihov tok iz naftnog islamskog kalifata, koji su sami Amerikanci stvorili.

Na primer, mogu da jednostavno ubace u lansirne kontejnere Mk-41, ne „Tomahavke“, već protivbrodske rakete „Asrok“.

(autor Dmitrij Jefimov, za Fakti.org prevela Ksenija Trajković)

KOMENTARI5 komentara

 1. KOSTA says:

  BITKA ZA SIRIJU: Ruska armada zaustavila američke razarače! Samo da se ne umesa Crnogorska RM u ovu bitku, jer bi moglo doci do odlucne prevage na strani Amerike. Ne zaboravite da Crnogorci jos drze pod sankcijama Rusiju.

 2. Evroazijska Unija says:

  Vratio se Donald Kuk po još 1 porciju, samo ova nova porcija može da mu bude zadnja koju će da dobije, i njemu i ostalim kantama nato pakta

 3. Evroazijska Unija says:

  KOSTA@ Ako se CG-flota sa svojih 16 nosača aviona i helikoptera umeša u Sirijsko more, pitanje je šta onda Rusija tu može da uradi sproću nato :-)

 4. Zdravko Gligic says:

  A da nije ratnog stanja izmedju CG i Japana ;) brzo bi Japan doletio i umeso se. :) https://www.youtube.com/watch?v=ugI8KrLghtg

 5. nesa says:

  Duboka i značajna promena upravo se događa na prostoru Levanta – ruska armija počela je da se angažuje protiv terorista u Siriji. Iako je Rusija bila odsutna sa međunarodne scene od raspada Sovjetskog Saveza, zbog čega sada pažljivije vuče poteze, upravo je kreirana rusko-sirijska komisija. Ta komisija označila je početak snadbevanja oružjem, razmenu obaveštajnih podataka i slanje vojnih savetnika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *