BIVŠI AMERIČKI AMBASADOR U MOSKVI: SAD su okružile Rusiju neprijateljskim bazama

BIVŠI AMERIČKI AMBASADOR U MOSKVI: SAD su okružile Rusiju neprijateljskim bazama

22 marta 2014

matlockPolitika pretnji i sankcija Rusiji zbog događaja u Ukrajini imaće suprotan efekat od onoga koji priželjkuju oni koji za njima posežu – upozorio je Vašington bivši američki ambasador u Moskvi Džek Metlok

On je istovremeno jedan od najboljih znalaca Rusije i teritorije bivšeg SSSR u SAD, a Barku Obami je javno poručio: da ne vidi nikakvog smisla u sadašnjem konfrontacionom kursu Bele kuće prema Rusiji zbog krize u Ukrajini. I postavio pitanje: „Ako sadašnja retorika bude nastavljena – čime će se to završiti?”

Po Metlokovom mišljenju, Obama bi najpametnije učinio ako bi prestao da stvari vodi ka nekoj vrsti novog „hladnog rata”.

„Sve je ovo sada sitno u odnosu na „hladni rat”. U ukrajinskoj krizi ima dosta simptoma porodične svađe, a kada se stranci mešaju u takve svđe – od njih obično nema posebne vajde. Moje je uverenje – naglasio je Metlok – da bi Ukrajini čak bilo bolje bez Krima. Rusi su većina na Krimu i oni su hteli da budu deo Rusije. Pravi problemi Ukrajine su unutrašnji jer je njeno društvo razdrobljeno.”

Metlok se nije ustručavao ni da podseti: da su u vreme „narandžaste revolucije” u Ukrajini stranci, među njima i Amerikanci, aktivno organizovali i podstrekavali Ukrajine na antivladine istupe. Pa postavio pitanje: „A pitam Amerikance: kako bi izgledao pokret Okupiraj Vol strit kada bi ga za sobom vodili stranci?”

Metlok je svoj nastup zaključio rečima: „SAD i njihovi evropski saveznici su Rusiju okruživali neprijateljskim bazama. To je podiglo temperaturu. To je bilo ogromna greška”.

KOMENTARIJedan komentar

  1. bubamara says:

    Svaka čast, redak usamljeni slučaj objektivnog gledanja na stvari s one strane okeana....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *