БИВШИ АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР У СРБИЈИ: Нисам изненађен насиљем на КиМ

BIVŠI AMERIČKI AMBASADOR U SRBIJI: Nisam iznenađen nasiljem na KiM

30 maja 2023

Bivši američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi izjavio je danas da nije iznenađen novom krizom i nasiljem na severu Kosova i Metohije, da će novi sukobi usporiti dijalog Beograda i Prištine, kao i da je za dalji napredak na tom putu potrebno da se formira Zajednica srpskih opština u nekom obliku.

„Prebacivanjem pažnje na lokalne gradonačelnike sa formiranja Zajednice, Kurti se nada da će odložiti trenutak kada bi trebalo da reši to pitanje. To može doneti kratkoročni uspeh. Međutim, nesaglasje sa Evropskom unijom i Sjedinjenim Državama može imati dugoročne posledice“, rekao je Kirbi za Glas Amerike.Komentarišući izbore održane na severu KiM, rekao je da su, uprkos odluci srpske zajednice da ih bojkotuje, na njih izašli predstavnici drugih zajednica.

„Izašlo je manje od četiri odsto biračkog tela. To je doprinelo pobedi političara koji predstavljaju etničke Albance. To je rizik koji su Srbi preuzeli bojkotujući izbore. Partije etničkih Albanaca dobile su većinu glasova, ali ne i većinsku podršku“, naveo je Kirbi i dodao da se Kurti ponaša kao da veruje da u rukama ima snažne adute.

Posmatrajući sa površine, kaže Kirbi, deluje da je Kurti pokretačka snaga sukoba, jer izgleda kao da je nezainteresovan za bilo kakve ustupke srpskoj manjini na KiM, zvaničnom Beogradu i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Istakao je da Kurtijeve pristalice podržavaju njegovu tvrdokornost jer se, kako je naveo, “prkos Beogradu dobro kotira na KiM“.

„Ali, sa druge strane Vučiću ne prijaju Kurtijevi postupci. Suprotstavljanje vlastima u Prištini nailazi na odobravanje njegovih pristalica u Srbiji. Ali, Vučiću je upravo sada potrebna pomoć. Nakon slučajeva masovnih ubistava u zemlji Vučić se našao pod snažnim pritiskom desetina hiljada građana širom zemlje, koji na gradskim ulicama protestuju protiv nasilja koje godinama muči Srbiju“, rekao je Kirbi.

Dodao je da su Kurtijevi postupci Vučiću pružili priliku da građane „pokuša da odvrati od unutrašnjih problema okretanjem ka navodnoj zaštiti Srba na Kosovu – protiv akcija albanskih vlasti na severu Kosova“.

„Imajte u vidu da dobrobit stanovništva na severu Kosova nije dominantni faktor u razmišljanju, ni Kurtija, ni Vučića“, rekao je Kirbi.

On je istakao da, s obzirom na dešavanja u Ukrajini, EU i SAD nemaju strpljenja da beskonačno trpe „smicalice Prištine i Beograda“.

„Bili smo svedoci krize u vezi sa gornjom granicom američkog duga. Novčana pomoć za Kosovo mogla bi da se smanji ako Kurti bude preterivao. A građanima Kosova potrebna je naša pomoć“, rekao je Kirbi.

(RT Balkan)

KOMENTARI3 komentara

  1. Gagi says:

    Navodno su ameri jako "zabrinuti" za zivot naroda na KiM. Zapravo, kako se blizi okrsaj sa Rusima, obezbedjuju i sredjuju pozadinu za neometano funkcionisanje njihove bolnice kod Urosevca jer ce im zatrebati. Verovatno je ovo razoruzavanje naroda preventiva, da slucajno neko ne zapuca na vojnike NATO-a kada budu jezdili na istok novim auto-putevima. Taj neometani transport vojske i tehnike je dogovoren davno a zajednicke vezbe se odrzavaju redovno. Srbi na severu KiM mogu biti remetilacki faktor, zbog toga je potrebno stvari dovesti u nivelaciju i Srbe drzati pod jakom kontrolom.

  2. persida says:

    Sto bi bio iznenadjen kad si na tome radio, smrdljivi kauboju.

  3. Milutin says:

    Jeste, neočekivano nasilje u Srbiji je odmah diglo na noge građane u Srbiji. Zašto "gospodin bivši" ne nauči nešto od Srba. Da ga podsetim. 1/3 svih ubistava u svetu se dogodi u Americi. Amerikanci ubijaju sve redom. Kako tuđe tako i svoje. Sve što se mrda. Gde su u Americi, osim političko/partijski motivisanih, protesti protiv nasilja u Americi. I onih protiv nasilja u Americi a još više protiv nasilja koje Amerika sprovodi protiv celog sveta. Uključujući i njene "saveznike".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *