БИВШИ АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР У СРБИЈИ: Нисам изненађен насиљем на КиМ

БИВШИ АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР У СРБИЈИ: Нисам изненађен насиљем на КиМ

30 маја 2023

Бивши амерички амбасадор у Србији Мајкл Кирби изјавио је данас да није изненађен новом кризом и насиљем на северу Косова и Метохије, да ће нови сукоби успорити дијалог Београда и Приштине, као и да је за даљи напредак на том путу потребно да се формира Заједница српских општина у неком облику.

„Пребацивањем пажње на локалне градоначелнике са формирања Заједнице, Курти се нада да ће одложити тренутак када би требало да реши то питање. То може донети краткорочни успех. Међутим, несагласје са Европском унијом и Сједињеним Државама може имати дугорочне последице“, рекао је Кирби за Глас Америке.Коментаришући изборе одржане на северу КиМ, рекао је да су, упркос одлуци српске заједнице да их бојкотује, на њих изашли представници других заједница.

„Изашло је мање од четири одсто бирачког тела. То је допринело победи политичара који представљају етничке Албанце. То је ризик који су Срби преузели бојкотујући изборе. Партије етничких Албанаца добиле су већину гласова, али не и већинску подршку“, навео је Кирби и додао да се Курти понаша као да верује да у рукама има снажне адуте.

Посматрајући са површине, каже Кирби, делује да је Курти покретачка снага сукоба, јер изгледа као да је незаинтересован за било какве уступке српској мањини на КиМ, званичном Београду и председнику Србије Александру Вучићу.

Истакао је да Куртијеве присталице подржавају његову тврдокорност јер се, како је навео, “пркос Београду добро котира на КиМ“.

„Али, са друге стране Вучићу не пријају Куртијеви поступци. Супротстављање властима у Приштини наилази на одобравање његових присталица у Србији. Али, Вучићу је управо сада потребна помоћ. Након случајева масовних убистава у земљи Вучић се нашао под снажним притиском десетина хиљада грађана широм земље, који на градским улицама протестују против насиља које годинама мучи Србију“, рекао је Кирби.

Додао је да су Куртијеви поступци Вучићу пружили прилику да грађане „покуша да одврати од унутрашњих проблема окретањем ка наводној заштити Срба на Косову – против акција албанских власти на северу Косова“.

„Имајте у виду да добробит становништва на северу Косова није доминантни фактор у размишљању, ни Куртија, ни Вучића“, рекао је Кирби.

Он је истакао да, с обзиром на дешавања у Украјини, ЕУ и САД немају стрпљења да бесконачно трпе „смицалице Приштине и Београда“.

„Били смо сведоци кризе у вези са горњом границом америчког дуга. Новчана помоћ за Косово могла би да се смањи ако Курти буде претеривао. А грађанима Косова потребна је наша помоћ“, рекао је Кирби.

(РТ Балкан)

KOMENTARI3 коментара

  1. Gagi says:

    Navodno su ameri jako "zabrinuti" za zivot naroda na KiM. Zapravo, kako se blizi okrsaj sa Rusima, obezbedjuju i sredjuju pozadinu za neometano funkcionisanje njihove bolnice kod Urosevca jer ce im zatrebati. Verovatno je ovo razoruzavanje naroda preventiva, da slucajno neko ne zapuca na vojnike NATO-a kada budu jezdili na istok novim auto-putevima. Taj neometani transport vojske i tehnike je dogovoren davno a zajednicke vezbe se odrzavaju redovno. Srbi na severu KiM mogu biti remetilacki faktor, zbog toga je potrebno stvari dovesti u nivelaciju i Srbe drzati pod jakom kontrolom.

  2. persida says:

    Sto bi bio iznenadjen kad si na tome radio, smrdljivi kauboju.

  3. Milutin says:

    Jeste, neočekivano nasilje u Srbiji je odmah diglo na noge građane u Srbiji. Zašto "gospodin bivši" ne nauči nešto od Srba. Da ga podsetim. 1/3 svih ubistava u svetu se dogodi u Americi. Amerikanci ubijaju sve redom. Kako tuđe tako i svoje. Sve što se mrda. Gde su u Americi, osim političko/partijski motivisanih, protesti protiv nasilja u Americi. I onih protiv nasilja u Americi a još više protiv nasilja koje Amerika sprovodi protiv celog sveta. Uključujući i njene "saveznike".

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u