БИВШИ АМЕРИЧКИ ДИПЛОМАТА ТВРДИ: Размена територија било је најбоље решење за КиМ, али су се десиле две ствари

BIVŠI AMERIČKI DIPLOMATA TVRDI: Razmena teritorija bilo je najbolje rešenje za KiM, ali su se desile dve stvari

14 februara 2020

Vilijam Montgomeri, nekadašnji ambasador SAD u Beogradu izjavio je da misli da je razmena teritorija najbrži, najlakši i najbezbedniji način za rešavanje kosovskog pitanja.

„Istina je da su Srbija i kosovski Albanci prošle godine bili vrlo blizu dogovora koji bi ukjučivao razmenu teritorije, što mislim da je najbrže, najlakše i najbezbedniji način za rešavanje kosovskog pitanja“, rekao je Montgomeri.Montgomeri smatra da je to rešenje moglo da bude prihvatljivo za Srbiju i kosovske Albance, čak i ako nije savršen ni za jednu stranu.

To rešenje bi, prema Montgomeriju, sve ostavilo malo nezadovoljnim ali bi, ističe, rešilo problem.

„To je imalo realne šanse, ali su se desile dve stvari. Prvo Angela Merkel se tome suprotstavila i drugo, da su kreatori i oni koji sprovede američku spoljnu politiku, ne američka administracija, takođe bili protiv te ideje“, naveo je nekadašnji američki diplomata.

To je, ističe, ohrabrilo Haradinaja da preduzme teške mere koje je preduzeo i kosovski Albanci su ga podržali, a Tači je u određenoj meri bio diskreditovan.

Montgomeri kaže da ne vidi nagradu za Srbiju zbog koje bi ona mogla da prizna nezavisnost Kosova.

„Ne vidim razloga za Srbiju da to uradi sada. Mislim da druge zemlje ne razumeju u potpunosti važnost tog pitanja za Srbiju“, naveo je Motgomeri.

Nekadašnji američki diplomata kaže da je realnost da SAD i EU nikada nisu bile spremne da Prištini uvedu snažne sankcije.

Montgomeri smatra da bi pravi pritisak na kosovske Albance bio ako bi Prištini bila smanjena finansijska pomoć, sve dok se ne implementira Briselski sporazum i eliminišu takse.

Kao vrlo bitno izdvaja činjenicu da skoro nijedan međunarodni predstavnik ne skreće pažnju na neuspeh implementacije, inače, značajne Zajednice srpskih opština, koja je predviđena Briselskim sporazumom.

„Konačno. Posle godina uskraćivanja prava Kosovu da podigne vojsku, sada smo na to tiho pristali. Verujete mi kosovski Albanci imaju vrlo istančan osećaj za to kolika je snaga kojom ih pritiskaju i u skladu s tim i postupaju“, kaže nekadašnji američki diplomata.

Upitan da li je neko ohrabrio Prištinu da uvede takse, Montgomeri ukazuje da je reč o kreatorima koji sprovode američku spoljnu politiku, ali pritom, kaže, ne misli na američku administraciju, već na kongresno osoblje, nevladine organizacije…

To su, prema njegovim rečima, eksperti za spoljnu politiku van vlade, koji su stupili u veze sa ljudima kao što je Ramuš Haradinaj i koji strastveno podržavaju kosovsku nezavisnost.

„Zato je moje mišljenje da je američkoj administaciji svejedno i da bi prihvatila svaku odluku koja bi bila dogovorena između Srbije i kosovskih Albanaca“, kaže Montgomeri i ističe da kosovski Albanci nisu glupi i osećaju, kaže, kada postoji pritisak.

A, kada tog jakog pritiska nema, oni nastavljaju, kaže Monrgomeri, koji kao klasičan primer takvog ponašanja navodi Briselski sporazum i Zajednicu srpskih opština, koju smatra veoma važnom, zato što bi ona bila zakonito sredstvo.

„Ali kada su kosovski Albanci odlučili da to ne sprovedu, nikada nije bilo sankcija. Ista stvar je i sa taksama“, naveo je Montgomeri, koji pita zašto bi onda Beograd ulazio u pregovore sa stranom koja nikada ne drži reč.

„Ukoliko i sve dok mi (SAD) i EU ne reagujemo na taj način ne postoji šansa za uspešan dijalog sa kosovskim Albancima“, jasan je Montgomeri.

Na pitanje o očekivanjima od specijalnog Trampovog izaslanika, Ričarda Grenela, Montgomeri kaže da će on ponavljati koliko je važan dijalog, a kada SAD budu veoma ozbiljne u vezi s tim one će reći, a ne zamoliti kosovske Albance da odustanu od taksi ili će u suprotnom američka pomoć biti znatno smanjena.

O uključivanju Moskve u dijalog, Montgomeri kaže da prvo treba SAD i EU da se dogovore „o seriji ozbiljnih kaznenih mera za Kosovo ukoliko u potunosti ne ispune sva obećanja iz Briselskog sporazuma i ne uklone takse“.

„Ako to ne učine, nijedan dijalog nikada neće biti uspešan, bez obzira na to ko učestvuje u njemu“, izričit je Montomeri.

KOMENTARI6 komentara

 1. Ivana says:

  Texas za Kaliforniju ili Nemačka za Poljsku na šta mislite katolibani?

  • Istina booli says:

   Ivana psihijatar ti može pomoči......

 2. Za Srbiju says:

  Ko su SAD ili EU da nam određuju granice? Rat ste izgubili i zato MRŠ iz Srbije! Povedite i šiptare.

  • Istina booli says:

   koji rat idijote

   • Tika says:

    Tri ti guram, dva ti vadim, čik pogodi šta ti radim !? IdiJote !!! Boli istina, boli, mora da podmažeš malo...

 3. Milutin says:

  (Ne) čudi "diplomatsko" korišćenje termina bivšeg ambasadora SAD u Srbiji kada potpisane, a neisunjene, obaveze kosovskih albanaca naziva njihovim neispunjenim obećanjima. Znači, Srbija ima obaveze koje je MORALA ispuniti, a šiptari - "Obećala, ali mi nije dala". Ozbiljni unutar američki (i šire, unutarzapadni) sukobi se reflektuju na ceo svet. Zapadu se više ne sme verovati. Ono što radi Zvanični Zapad opstruiše Duboki Zapad i obrnuto. Oni igraju svoje međusobne ozbiljne igre. I privremeni sitni poeni, kratkotrajna poentiranja, kad jednoj strani malo popusti pažnja, njima znače. Ali za njih su to kratkotrajna poentiranja a za, recimo Srbiju, to je trajan gubitak sebe - gubitak Kosova. A sa tako velikim igračima, gde su ulozi ogromni, Srbija ne može da koketira. Tito je mogao da sedi na dve čvrste stolice. Danas se na Zapadu kristališu "dve stolice". A Srbija je suviše mala da u TOJ IGRI bira stranu. Ali to ne znači da Srbija nema izbor kojim će da obezbedi svoje interese. Zapad voli silne a Istok postojane.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *