БИВШИ БРИТАНСКИ АМБАСАДОР ОТКРИВА: „Милошевић није крив за Косово, него…“

BIVŠI BRITANSKI AMBASADOR OTKRIVA: „Milošević nije kriv za Kosovo, nego…“

9 februara 2017

clinton-talking-with-serbian-president-slobodan-milosevic 6

Bivši britanski ambasador u Jugoslaviji ser Ajvor Roberts izjavio je da Srbija i Kosovo treba da razmene teritorije. To je, prema njegovom mišljenju, jedini način za postizanje trajnog mira i stabilizaciju odnosa.

Roberts, koji je bio ambasador Velike Britanije u Jugoslaviji od 1994. do 1997. godine, u utorak je na Londonskoj školi ekonomije predstavio svoju knjigu „Razgovori sa Miloševićem“, čemu je, kako prenosi BIRN, prisustvovao i ambasador Srbije u Londonu.

Roberts je tom prilikom rekao da su multietničke države ideal, ali da bi u praksi razmena Preševske doline u Srbiji za teritoriju Kosova severno od reke Ibar možda bio jedini način da se stabilizuju odnosi i da se obezbedi da Srbija prizna nezavisnu državu Kosovo.

On je izrazio nadu da će granice na Balkanu, kao svuda, konačno postati više „simbol razlikovanja“, a ne razdvajanja – ali je napomenuo da će se to desiti samo ako se različite nacionalne zajednice budu osećale sigurnije i stabilnije u okviru svog entiteta nego što je to sada slučaj, piše BIRN.

Na pitanje šta bi etnička razmena teritorije značila za ostatak regiona, naročito za Makedoniju i Bosnu, Roberts je rekao da bi se secesija Republike Srpske od Bosne, teško realizovala imajući u vidu ambivalentnost Srbije prema toj ideji, kao i snažno protivljenje kakvo bi ta ideja izazvala kod Bošnjaka u BiH.

Ko je molio Miloševića za Kosovo?

Upitan da li je podrška Zapada nezavisnosti Kosova gurnula Srbiju u ruke Rusije, Roberts je odgovorio da je rastući uticaj Rusije na Balkanu posledica „buđenja Rusije“ koje se desilo nezavisno od situacije na Kosovu.

Roberts je rekao da je u vreme dok je bio diplomata na Balkanu, Rusija bila „marginalizovana“ sila na Balkanu, ali da se to u međuvremenu promenilo, kao i da Rusija demonstrira sada odlučujući uticaj u ratu u Siriji.

On je ispričao da je kao britanski ambasador u Beogradu krajem devedesetih godina, uzalud je pokušavao da ubedi tadašnjeg srpskog lidera Slobodana Miloševića da zaustavi politiku nasilne represije na Kosovu.

Ko je kriv za Kosovo?

Roberts je, međutim, napomenuo da uzroci kosovske krize potiču mnogo pre Miloševića, dovodeći ih u vezu sa Londonskom konferencijom 1913. godine kojom su uspostavljene granice na Balkanu posle balkanskih ratova 1912 -13. tako da je, kako je naveo, polovina albanske populacije ostavljena van države Albanija.

(Vestionline)

KOMENTARI18 komentara

 1. Trifun says:

  Sve sto dolazi od Britanaca je podmetacina i zlo koje us nam nanijeli i jos uvijek se nadaju da ce nam zadati koji udarac, prije nego sto za to plate svojim kraljevstom, amerikanci imperijom a Nemci EU Rajhom. Nema nazad!

 2. Jovan says:

  Englez navija za Shiptare ali je tacno da Milosevic nije kriv ni za Kosovo ni za rasturanje SFRJ. Naprotiv, Milosevic je prvi i jedini srpski politicar koji je bio Srbin koji je vratio Vojvodinu i Kosovu u Srbiju i bio zbog toga SATANIZOVAN I UBIJEN. Svi 20 godina pre njega i 20 posle njega su srpski otpad koji je radio i danas rade za tude intetese i za to su placeni milionima dolara.

  • Lune says:

   Hm,hmm...Englez, ne navija za Siptare, nego za ugalj,olovo,zlato,bakar...

 3. VUK says:

  smrdljivi britanci mislim da ste malo okasnili sa razmenom teritorija sace rusi crtati granice

 4. kuka says:

  Kako su svi osetljivi na potrebe albanske populacije! A šta je sa srpskom populacijom? Ona ne samo da je ostavljena van granica Srbije, nego je i delom pobijena, drugim delom proterana, trećim nasilno asimilovana. Kako to da im ni jedna moždana ćelija ne obradjuje ove činjenice? Šta je sa Srbima, na mnogim mestima u Albaniji većinskim, koji su te 1913. koju ovaj bivši pominje, ostavljeni u Albaniji, pa posle strašnom torturom asimilovani? Šta sa Srbima u Bugarskoj čija je sudbina slična? Gde se delo stotine hiljada Srba u Madjarskoj? Sudbinu Srba u Hrvatskoj ovde neću ni pomenuti, jer je to ogromna i tako strašna tema da zahteva mnogo više prostora i poštovanja. Šta znači pretnja "neće biti mira"? Da Albanci imaju pravo da bez ikakvog razloga oružjem i uz podršku Zapada otimaju tudje teritorije, a mi ostali da ne smemo ni da se branimo? Čime li su ih kupili? Drogom ili novcem? Pravdom i svojim ponašanjem to sigurno nisu zaslužili. Pa čime onda?

  • Batina says:

   Sifutari su se nastanili na srbskoj zemlji, kako su dosli tako ima I da odu. To je svakome jasno. Jadran je veliki.

   • Bosanac says:

    A zasto na Jadran ??

 5. Stepa says:

  E moj ti ambasadoru, a ko je cinio vecinsko stanovnistvo na Kosovu, sve do drugog svetsko rata Srbi su bili u vecini dok ih nisu represijom proterali? A sta ce mo sa severnom Albanijom gde je vecinu cinilo pravoslavno stanovnistvo a koje je ostalo u Albaniji? Zasto se stalno protura teza od zapadnih "dusebriznika" i takozvanih "experata" za sve i svasta samo ne za datu tematiku da su u proslim ratovima Albanci stalno zakinuti. Albanci ili ti siptari su bili razasuta i neorganizovana plemena sve do kraja 19-og veka kada je Austougarska resila da ih ujedini kako bi sprecila pristup Srbije moru.

 6. KNIN says:

  Cena Milosevicevog i Karadzicevog kockanja sa Srbima iz RSK tek ce Srbiji i RS doci na naplatu. Mislili su sacuvati Kosovo i stvoriti Rs a onda je prisjediniti Srbiji a cjenu toga smo trebali mi iz RSK platiti. E pa ne ide to tako posledice takve izdajnicke politike uskoro dolaze na naplatu. sad imate situaciju gde je Kosovo samostalno i jos traze Presevsku dolinu a RSu ne dozvoljavaju ocepljenje od Bosne. Rezultat izdaje RSK NULA

  • zloco says:

   I ti si "ujac" dupla nula-00!!!

  • kuka says:

   Vidi ovo, pa razmisli. https://i1.wp.com/www.quovadiscroatia.com/wp-content/uploads/2015/04/11707_1-e1427984060123.jpg?fit=735%2C536

 7. Dondon says:

  Kakve dzukele. Da damo jug Srbije i KiM za leposavic i pola K. Mitrovice, sramotno, ponizavajuce i uvredljivo ponasanje nekadasnjih saveznika koji su nas i u doba saveznistva ubijali.

 8. marinko says:

  ubijali su srbe i srbiju preko jugoslovena koji su krili tita i rasd jugoslavije

 9. Lajla says:

  Ima svi sa KiM Albanci koji su uletili na KiM iz Albanije,a nisu rodeni u Srbiji,jer KOSOVO JE SRCE SRBIJE ,natrag u Albaniju,sve sa svojim porodicama,a Srbi na svoju svetu zemlju. KOpirati Hrvatsku politiku etnickog ciscenja.I tako gospodine bivsi ambasadore napraviti etnicku cistu Srbiju i bio bi mir.

 10. Kosta says:

  Ja ne znam ko ovo pise ali to nije istina... Tito je otvorio granice za Albance 1945 i dobio za to deo Italije oko Trsta... Ja sam davao deo moje plate ceo zivot i pokrivao troskove tog Kosova... Moj zakljucak: Pustite ih da idu u PM bice jeftinije za vas - Trepca jedina koja nesto vredi nije njihova - Amercicka je od 90' godina kada su napravili bazu... Uzmite sever za ove koji jos nisu uspeli da prodaju svoja imanja po trostrukoj ceni i budite zadovoljni...Prodace oni to dajte im vremena...sada nije dobra cena... I tako do one Kruske - svi Srbi ispod jedne kruske /ili neko drugo voce - zaboravio sam/... Tako vam je to kad rodjeni komunisti i njihova deca utrce u kapitalizam a ne znaju sta je to - teorija i praksa nisu isto... Zalicete vi za Titom i ko ga zna i ko ga ne zna... Kosta

 11. Gile says:

  Ne na nego u.

  • Gile says:

   Odgovor Bosancu

 12. LJubiša says:

  Bivši britanski ambasador u Jugoslaviji ser Ajvor Roberts je prestavnik Engleske koja je direktno učestvovala u stvaranju OVK oni su ih posržavali obučavali a i učestvovali...Tako imate izjave pojedinih visoki zvaničnika koji su bili i misiji na Kosovu i koji to potvrđuju.Ovaj ambasador je bezobrazan i nekulturan jer predlaže ono zašta su pomagali terorističku OVK da dobiju terorističku državu.Pa zašto onda njeno veličanstvo se bori protiv Irskih terorista koji traže to isto tako što pucaju na miliciju i vojsku. Što im neispunite sve a vako predlažete da mi damo našu zemlju teroristima koji su pucali na miliciju i vojsku Tako iz Albanije je napadnuta karala Košere u tom su učestvovali i vaši kriminalci.Zato svaki predlog Engleza je NEMORALAN i sjašite već jednom sa grbače ovog naroda koga ste namagarčili 27.marta 1941.godine li se nadam da više nećete jer ovaj narod vem neveruje...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *