БИВШИ ДИПЛОМАТА ОТКРИО ЈЕДНУ ОД НАЈВЕЋИХ ПОЛИТИЧКИХ ТАЈНИ СРБИЈЕ: „Нудио сам Слобу за Косово, Коштуница је све покварио!“

BIVŠI DIPLOMATA OTKRIO JEDNU OD NAJVEĆIH POLITIČKIH TAJNI SRBIJE: „Nudio sam Slobu za Kosovo, Koštunica je sve pokvario!“

25 avgusta 2018

Milan St. Protić, nekadašnji ambasador SRJ u SAD, tvrdi da je Srbija imala veliku šansu da sa izručenjem Slobodana Miloševića Haškom tribunalu reši i kosovsko pitanje!

Jedan od prvaka DOS otkriva da je ovakva trampa mogla da se svojevremeno isposluje sa Džordžom Bušom, tada novim američkim predsednikom, ali da je tadašnji predsednik SRJ Vojislav Koštunica odmah odbacio tu ideju.– Bila je šansa 2001. da se dogovorimo sa američkom administracijom koja nas nije bombardovala, bilo je tih nekoliko meseci medenog meseca da se nešto uradi s Bušom i Pauelom (Kolin Pauel, tadašnji državni sekretar). Moja ideja se zasnivala na tome da za izručenje Miloševića dobijemo sporazum o Kosovu. I smatrao sam da je to moralno opravdano zato što je on bio odgovoran za Kosovo. Predlagao sam čak da odemo kod Miloševića u zatvor i da mu kažemo otvoreno da on ide u Hag da bismo rešili problem Kosova – ispričao je Protić u intervjuu za Nedeljnik.

Kako kaže, Koštunica je bio protiv, a premijer Zoran Đinđić nepoverljiv.

– Moj stav nije prihvaćen, kod Koštunice nikako, a Đinđić je bio skeptičan, on nije razumeo Amerikance, ni suštinu i dubinu promene nakon dolaska republikanaca na vlast. Posle nekoliko meseci došao je 11. septembar i sve je otišlo dođavola, jer su se SAD uzdrmale u samom temelju – objasnio je bivši ambasador.

Greške DOS

On ocenjuje da ni Đinđić ne bi uspeo nešto da uradi po pitanju Kosova, a glavna greška DOS je, kako kaže, to što je preuzeo odgovornost za propalu Miloševićevu politiku.

– Nisam ja toliko veliki optimista da bi Đinđić nešto uradio. Nama su već tada bile vezane ruke pozicijom koju smo nasledili od Miloševića… Mi smo posle 5. oktobra patili od ozbiljne aljkavosti, neozbiljnosti, neutemeljenosti. I otuda je proizašla naivna politika koju je oličavao Koštunica, ali nismo se tome odlučno suprotstavili, da se ne nastavi argumentima Miloševićeve politike – kazao je Protić.

Ocenio je i da je Milošević zakucao poslednji ekser u kovčeg nezavisnog Kosova time što je oružanim sredstvima pokušao da rešava pitanje raspada Jugoslavije.

Zoran Živković: Nismo trgovali s Miloševićem

Bivši premijer Zoran Živković kaže za Kurir da organi DOS nikad nisu razmatrali mogućnost da se izručenje Miloševića veže za rešavanje kosovskog problema.

– Možda je to bila Protićeva lična ideja, koja je bila potpuno

neostvariva. Isporučivanje Miloševića Hagu nije bilo predmet ove ili one trgovine, već međunarodna obaveza koju je upravo Milošević uveo u Srbiju. On je prethodno isporučivao državljane Srbije u Hag. Naravno da je Amerikancima potpuno besmisleno da mere značaj koji za njih ima Kosovo i bezvrednost jednog Miloševića koji je pobeđen na izborima.

(Kurir/Nedeljnik)

KOMENTARI15 komentara

 1. kiki_ ćeraćemo se says:

  Ma jeste to, ali oni su već dobili Miloševića kada je Koštunica "pobedio" na izborima, njima je samo to bilo bitno, a na tim izborima se naravno kralo. Sami su reklamirali Koštunjavog kao - To je čovek koji jedini može da vam pogleda u oči. Međutim koštunjavi ne gleda fokusirano već je razrook prema spolja. A, znači ostali ne mogu jer su teški prevaranti pogotovo demokrate koje su rešile da prodaju i njivu pa i babin upaljač, a i danas to nastavljaju njihovi naslednici. Protić i dosovci su oceubice i pohotni kradljivci, kada misle da prodaju bilo kojeg čoveka da bi napunili kesu, navodno da spasu kosovo, e brate moj, kao amerika i engleska glupe zemlje, da ne pričam o nemcima i austrijancima. Jedino je navodno Koštunjavi i mogao da dobije glasove zbog svoje naivnosti i čistote, pa su nam njega podmetnuli da bi se i oni s njime infiltrirali i upropastili čitavu ovu zemlju

 2. Mi says:

  Protiću, posle svega verujete u takve ideje, ne popravljivi ste...

 3. Deda Micko says:

  Ovaj Protic se samo bruka po medijima, mislio sam da je pokvaren,a sad vidim da je i glup.

  • jovan says:

   STR Protic je glupan sa pedigreom!!!! Jedan od anglesko-amerikanskih djaka kome je mozak opran od svih karakteristka zdravog razuma! Jedan od petoktobarske bagre kojima treba suditi za okupaciju Srbije i pretvaranje u africku koloniju.

   • kosovopoljac says:

    U potpunosti se slažem !

 4. Drago says:

  Koja je to budaletina. Teško je i poverovati da na zemlji ima takovih ljudi. Odvratno. Dno dana, od ljudskog bića.

 5. Popara Dorcol says:

  Protic je djubre nad djubrima. Taj je posle govora one lojave madlejn Olbrajt, da Srbi moraju da se bombarduju, prvi ustao I aplaudirao. Menu nije jasno, Kako taj slobodno seta ulicama Srbije, sa rukama do lakta u krvi, mladog Srpskog roda. Ovakav patetik izrod da se nije nasao na prvoj banderi, izdajom drzave, stvarno dokazuje ko vlada Srbijom, od kostunjare pa do danaas.

  • kosovopoljac says:

   Slažem se s tekstom ,dodao bih tu i ceo DOS ! Naravno da se zalažem da se konpletnom DOS-u sudi za veleizdaju Srbije i njen ekonomski sunovrat !

 6. rajko says:

  Protićeva priča ne prolazi, niti je prolazila onda. Ne vidim zašto bi Ameri trgovali, kad su mogli da imaju šta hoće: i KiM i Miloševića. Drugo, Milošević je bio njihov, tj. vatikanski čovek. Koštunica takodje. Svi su oni uigrana kriminalna družina, a onda dodje neki Protić niotkud da jednog od njih prodaje njima istima.

  • Velika Metla says:

   Rajko,potrebno mu je da još jednom potvrdi da je budala!

 7. padre says:

  Jeli on to utanačio sa nekim pomočnikom pomočnika kuvarovog pomoćnika, odnosno prećem sudova u restoranu pored bele kuće?

 8. stepa says:

  Ma ko ti bre daje za pravo da nudis nekoga u ime naroda a ako si bas toliki patriota i bas volis da nudis onda ponudi grobove svojih dedova, pradedova, svoju decu i unucad a sebe nemoj jer treba da uzivas u dobiti od te ponude. Beda.

 9. joko says:

  Ovaj protic je i ovan i budala.Sa amerima nema nagodbe.Jedini posteni politiar u Srbiji je bio ministar STOILJKOVIC.

 10. Goga says:

  Nije bas tako. Trazio je da svi Srbi sa KiM mogu izaci na izbore lazne drzave Kosovo ma gde se nalazili. I danas bi svi glasali za tzv srpsku listu i aktivno ucestovali u vladi tzv. kosova

 11. Majo says:

  Sve je na prodaju ,svaka politicar pa i ovi priuceni sve nesto nude prodaju pa cak i jedni druge sve je na tezgu,narode jadni narode kukala nam majka . Imali nesto sto se ne prodaje neizdaje ,potplacuje, nenamjesta, nekrade ,nepostuje dogovoreno?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *