BIVŠI DRUGI ČOVEK CIA: Širenje ruske sfere je tek počelo

BIVŠI DRUGI ČOVEK CIA: Širenje ruske sfere je tek počelo

8 decembra 2014

18502Ukoliko ekonomske reforme u Ukrajini dožive fijasko – ta teritorija će se naći pod najjačim mogućim uticajem Rusije – upozorio je bivši zamenik direktora CIA Džon Maklaflin.

On je istovremeno ocenio da ne vidi ni jedan razlog da Vladimir Putin prestane da pojačava uticaj Rusije i u drugim bivšim sovjetskim republikama jer, pored svega ostalog, uživa za to dovoljnu podršku naroda.

Maklaflin je ukazao da je konflikt na istoku Ukrajine trenutno „zamrznut, ali je zamrznuto i prisustvo ruskih trupa u tom delu Ukrajine“.

Šta će doneti naredna godina – evo Maklaflinovih procena i predviđanja.

„Agresija u Ukrajini“ donela je Putinu rekordnu popularnost – oko 85 odsto – i zato on nema nikakav politički stimulans da menja politički kurs.

Maklaflin ukazuje da sankcije Rusiji i njenom biznisu već prave ozbiljne probleme, ali on pri tom naglašava: da su Rusi poznati po svom stoicizmu i da dobro prate svog jakog lidera, koji još uz pomoć medija krivicu za sve može svaliti na SAD i Evropu.

Bivši drugi čovek CIA naglašava da mnogi u Ukrajini smatraju da će Rusija preuzeti kontrolu nad još nekim oblastima – da bi imala kopnenu vezu između svoje osnovne teritorije i Krima.

Maklaflin je uveren da Moskva može priznati nezavisnost Pridnjestrovlja i da će koristiti ekonomske poluge da upozori Srbiju da se ne približava EU. Preko energetike – Rusija će pojačavati svoj uticaj i u Bugarskoj.

U problemima će se naći i NATO – uveren je eks-teškaš CIA. Uprkos tome što uveliko manje jedinice razmešta po istočnoj Evropi i trima baltičkim državama, a ima nameru da u stanoj pripravnosti drži 4.000 elitnih vojnika.

„Avaj, teško da će to nešto vredeti protiv Putinovog „hibridnog ratovanja“ koje u sebi spaja „komandose, sajber-napade, propagandu, kontrolu nad medijima, angažovanje osnovnih jedinica i manipulisanje javnim izjavama. Zato se čini – podvukao je Maklaflin – da je širenje ruske sfere uticaj tek počelo“.

(Fakti.org)

KOMENTARI3 komentara

  1. GEDŽA says:

    AMERIČKA GOVNA

  2. Vucina Zmajevic says:

    Kad jedmome mrkne drugome svane... stara izreka, starija od SAD-a.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *