БИВШИ ХРВАТСКИ МИНИСТАР хистерисао на телевизији и вређао Србе и Србију! (ВИДЕО)

BIVŠI HRVATSKI MINISTAR histerisao na televiziji i vređao Srbe i Srbiju! (VIDEO)

16 decembra 2016

miro-kovac-456

Miro Kovač, bivši ministar spoljnih poslova Hrvatske a sada poslanik HDZ u hrvatskom Saboru izneo je svoje mišljenje o trenutnim odnosima sa Srbijom, blokadi otvaranja poglavlja, aferi „čokoladica“…

Odmah na početku razgovora Kovač je odbio tvrdnju da su odnosi Hrvatske i Srbije zbog hrvatske blokade poglavlja 26 u pregovorima Srbije s EU razlog sve lošijih odnosa dve zemlje.

– Ma ne. Odnosi su sve bolji. Ako pogledamo i trgovinsku razmenu i kontakte između građana odnosi su sve bolji. Ima dosta turista koji dolaze u Hrvatsku. Ima političkih tema koje su važne, krucijalne i te teme moramo da rešimo. Činjenica jeste da hrvatska Vlada nije dala zeleno svetlo za otvaranje tog poglavlja. Hrvatska ima primedbu, smatra da Srbija nije ispunila kriterijume. To je sasvim legitiman stav. Ni EK ni Srbija ne odlučuju hoće li biti otvoreno poglavlje, odlučuju zemlje članice. Što pre ispune uslove, to bolje za Srbiju i za hrvatsku manjinu – rekao je Kovač.

Bivši ministar naglasio je kako je retorika srpskog premijera Aleksandra Vučića neprihvatljiva.

– Ja sam na to već letos upozoravao. Nisam dopuštao da se pređe granica dobrog ukusa. Upozoravao sam na to i javno odgovarao članovima vlade Srbije kada su vređali hrvatski narod. Vučić bi više trebalo da se bavi razvojem srpskog društva, a ne društvom u Hrvatskoj. Svedočimo interpretaciji hrvatske zbilje u Srbiji. Da smo ustaše, da smo fašisti… To je konstantna bitka. 90-ih godina je to bilo intenzivno, da smo ustaše, da smo koljači… Takva retorika je neprihvatljiva. Hrvatska je zemlja zapadnog sveta, država koja ima demokratski ustav, koja je slobodna, demokratska država, članica EU i NATO saveza i nama nisu potrebne lekcije iz Srbije o tome kakvo je hrvatsko društvo. Ja se ne sećam takvih dociranja od nekih zemalja kada je susedna država u pitanju. Jeste li ikad primetili da u Hrvatskoj postoji hajka, tendencija da se mešamo u unutrašnje stvari Srbije? Mi se u Hrvatskoj prvenstveno bavimo sami sobom, a probleme s kojima se susrećemo rešićemo sami – kazao je Kovač.

Komentarisao je i poziv američkog potpredsednika Džoa Bajdena upućen hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću.

– Sam je dao da se objavi saopštenje. Ja sam ga pročitao, razgovaralo se o saradnji na području jugoistočne Evrope. Bio je to civlizovan razgovor i to je normalna stvar, kaže Kovač za „N1“.

Ne misli da Hrvatska ovakvim ponašanjem gura Srbiju u naručje Rusiji.

– Nemojmo preterivati, bitno je da ostanemo trezveni. Nema drame, nema histerije. Ovo je sad šansa da se pokloni potrebna pažnja hrvatskoj manjini. Moja je želja da Srbija pokloni onoliko pažnje kao što to čini prema mađarskoj manjini, koja se jako dobro oseća. Nekada je u Srbiji bilo 200.000 Hrvata, danas ih je između 50 i 60 hiljada. Ovo je sada šansa i za srpsku vladu i za vlasti da pokažu da im je stalo – smatra Kovač.

Odbio je argument da HDZ nije jednako kritičan prema Vučiću i njegovoj stranci koja je ušla u evropsku narodnu partiju.

– HDZ je jedina stranka koja nije bila za primanje SNS-a u našu evropsku porodicu. Odluka nije jednoglasna, nije takav mehanizam. HDZ to nije mogao da spreči. Ali isto tako želimo da se proces transformacije društva u Srbiji nastavi. Da imamo partnera s kojim ćemo moći da sarađujemo – smatra Kovač.

Ne misli da je predsednica Hrvatske trebalo da se izvinjava zbog afere čokoladica.

– To su preterane interpretacije u javnom prostoru. Treba s tim društvenim mrežama, koje su korisne, koje svi koristimo… Moramo pametno znati da koristimo ta oruđa – zaključio je Kovač za N1.

(Blic)

KOMENTARI13 komentara

 1. kuka says:

  "... da smo ustaše, da smo koljači." Pa zar niste?

  • Batina says:

   I ne samo to, kurbati su izmet ljudskoga roda, a prema njihovom zastitniku Hitleru, sto je je i jesu.

 2. Vasilije says:

  SVI PRECI KOVACA BILI SU KOLJACI KOJI SU SE ISTICALI U KLANJU

 3. kuka says:

  "Nekada je u Srbiji bilo 200.000 Hrvata, danas ih je između 50 i 60 hiljada." Nekada je u Hrvatskoj bilo 2 miliona Srba, danas ih nema.

  • Batina says:

   Nekada davno, otprilike u sestom vijeku, kurbati su kao nomadi i stocari dosli iz Mongolije i Centralne Azije na teritoriju Luzickih Srba i zaratili sa njima. Naravno Srbi su im pobili svakoga ko se latio oruzja. Ostali su zene, starci i nejac. Zamolili su Srbe da im dozvole da se nastane na njihovoj teritoriji jer nemaju kud. Na svoju veliku nesrecu Srbi su im dozvolili i naselili ih na podrucju Dalmacije i to izmedju rijeka Cetina i Zrmanja, bez izlaska na more (a gledajte koliko mora sad kontrolisu). I tu su se poceli razvijati kao kancer na srbskome bicu. Cim su brojno ojacali poceli su da traze neka posebna prava, nezavisnost i slicno, sto Srbima naravno nije odgovaralo jer ko su oni. Medjutim s vremenom kurbati su se obratili vatikanu za pomoc sto su ovi jedva docekali i tako je poceo egzodus Srba kroz krizarske ratove, pokrstavanja, klanja i genocide u sadejstvu zla zvanog vatikan. Nestankom vatikana nestat ce i ta sapunica zvana kurbati, a kad ce jos se ne zna, medjutim naslucuje se kraj.

 4. Kulak says:

  Hrvatski fašizam je institucionalan.I ovo je čvrsti dokaz.

 5. Portopranco says:

  Da,hrvatski fašizam je institucionalan,nisu to samo pojedinačni ispadi nekih sumanutih fašistoida tipa Željko Glasnović ili drugih njihovih čudovišta.Trenutno je najveći problem što oni zbog hrvatskog fašizma nemaju nikakvih problema sa administracijom EU,niti im oni zbog toga prigovaraju ili vrše pritisak.Stvar je u tome što EU vode sinovi nekadašnjih fašista i esesovaca tipa Juncker ili Tusk.

  • Batina says:

   Pa eU je inkarnacija treceg rajha, njihova dogma je fasizam. Sta ocekujes od njih?

 6. Dražen Jovan Petrović says:

  Ovome Kovaču je ćaća iz Podzavelima kod Posušja u Zapadnoj Hercegovini.Svi su mu bili u crnokošuljašima Ante Pavelića.Ćaća se odselio u Split i tamo dobio ovog neurotika kojeg je ćaća odgojio u pravom fašističkom duhu.

  • Batina says:

   Da ode u Hercegovinu, obidje didovu kucu, pogleda na tavan i vidi koju ikonu mu je dida tamo sakrijo, pa ce saznati koja mu je krsna slava.

 7. Kulak says:

  On se ponosi sa "Aferom Čokolinda".Moguće je,ima i to.

 8. da da says:

  ovakve laži što izgovara ovaj majmun trebalo bi da budu kazneno delo,valjda bi onda malo manje lagao.idiot pokvareni,kako ga nije sramota.

 9. Dragan says:

  Nebitna osoba i nije vrijedna komentara.Velika O od čovjeka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *