Бивши италијански премијер открио велику тајну: „ФРАНЦУЗИ ХТЕЛИ ДА УБИЈУ ГАДАФИЈА КАД СЕ ВРАЋАО ИЗ БЕОГРАДА, ПА ГРЕШКОМ СРУШИЛИ ПУТНИЧКИ АВИОН“

Bivši italijanski premijer otkrio veliku tajnu: „FRANCUZI HTELI DA UBIJU GADAFIJA KAD SE VRAĆAO IZ BEOGRADA, PA GREŠKOM SRUŠILI PUTNIČKI AVION“

3 septembra 2023

BIVŠI italijanski premijer Đulijano Amato izjavio je da je Francuska greškom oborila italijanski putnički avion iznad Mediterana 1980. godine, kada je pokušala da ubije tadašnjeg libijskog lidera Moamera Gadafija.

U tom incidentu je poginula 81 osoba, od čega 13 dece.Amato je, ograđujući se da za to nema čvrste dokaze, rekao i da je Italija signalizirala Gadafiju šta se sprema, zbog čega se on nije ni ukrcao u vojni avion, prenosi Ansa.

– Postojao je plan da se gađa avion kojim je Gadafi putovao, ali je on izbegao zamku jer ga je upozorio Betino Kraksi – rekao je Amato, aludirajući na pokojnog lidera italijanske Socijalističke partije i bivšeg premijera te zemlje.

Gadafi se tada avionom vraćao sa konferencije u Jugoslaviji, a francuska vojska je greškom pogodila civilni avion.

– Sada Jelisejska palata može da opere sramotu koja muči savest Pariza – rekao je Amato.

Radarski snimci su u večeri kada je avion oboren pokazivali pojačanu aktivnost letelica na nebu, a prema rečima Amata, najkredibilnija verzija je da je postojala odgovornost francuskih aviona, koji su 27. juna 1980. zajedno sa američkim učestvovali u vojnim vežbama.NATO je tada planirao „simulaciju vežbe sa brojnim avionima u kojoj bi bili ispaljeni projektili“ a Gadafi meta, rekao je Amato.

Đulijano Amato, koji sada ima 85 godina, rekao je da je 2000., kada je bio premijer, pisao i tadašnjim predsednicima SAD i Francuske Bilu Klintonu i Žaku Širaku zahtevajući da razjasne šta se desilo, ali da mu nisu odgovorili.

Premijerka Đorđa Meloni pozvala je Amata da iznese sve dokaze koje ima, ali je on istakao da su njegove izjave plod ličnih zaključaka.

Vicepremijer i ministar spoljnih poslova Antonio Tajani rekao je da je Amato izneo „svoju verziju“ onoga što se dogodilo, dodajući da je na pravosudnom sistemu da utvrdi istinu.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Cp6a says:

    Ubedljivo najveći teroristi i sponzori terorizma na svetu su američka i britanska vlada, a vidimo i da se francuska trudi da mnogo ne zaostane.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *