Bivši kancelar Austrije, Alfred Guzenbauer novi Vučićev savetnik

Bivši kancelar Austrije, Alfred Guzenbauer novi Vučićev savetnik

20 avgusta 2013

alfred_gusenbauer1Nekadašnji kancelar Austrije Alfred Guzenbauer blizu je odluke da prihvati ponudu da bude savetnik prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića – saznaju „Novosti“.

Prema izvorima „Novosti“, Vučić je u nekoliko navrata razgovarao sa poznatim liderom austrijskih socijaldemokrata i velike su šanse da prihvati angažman u Vladi Srbije.

Guzenbauer bi našeg premijera trebalo da savetuje u oblasti politike, ekonomije i evrointegracija. On ima veliko iskustvo, naročito na ovom poslednjem pomenutom polju, ali i značajne kontakte u svetu diplomatije u vreme dok je kormilario bečkom administarcijom.

Vučić je u utorak potvrdio da će u rekonstruisanoj vladi biti mesta i za mnoga značajna imena iz celog sveta. On je nagovestio da će na savetničkim pozicijama biti stručnjaci iz oblasti finansija, privrede, poljoprivrede, politike i evropskih integracija:

– Među eskspertima u Vladi biće i doskorašnji premijeri najvažnijih evropskih zemalja, a pojedini će biti i moji savetnici, što su sa zadovoljstvom prihvatili.

Prema rečima prvog potpredsednika, sva personalna rešenja znaće se do petka ili subote, posle čega u nedelju sledi sednica Predsedništva i GO SNS. A, rasprava u parlamentu predviđena je za ponedeljak:

– Radimo svakim danom na programu i sa novim ministrom finansija, u skladu sa visokim ciljevima, da Srbija ekonomski bude mnogo jača nego danas.

Vučić je potvrdio i da je sadašnji šef BIA Nebojša Rodić kandidat sa ministra odbrane i odbacio spekulacije da će njegov savetnik Siniša Mali preuzeti resor privrede:

– Rodić je dobro radio svoj posao, tri puta je smanjen broj mera koji je primenjivan, a pokazana je dvaput veća efikasnost u sprovođenju postupka do kraja i donošenju rezultata. On je čovek koji nijednog trenutka nije ništa zloupotrebio i mislim da cela Srbija može da bude zadovoljna njegovom marljivošću, poštenjem i načinom na koji je obavljao posao.

Istovremeno, premijer Ivica Dačić odbacio je u utorak spekulacije u javnosti da među socijalistima postoje problemi, izazvani rekonstrukcijom Vlade:

– Nema nikakvih problema u unutrašnjem funkcionisanju SPS, niti postoji nejedinstvo, niti ljutnja da li je neko ministar ili nije. Sve je to normalan politički život.

INVESTIRAJU I JAPANCI

Vučić je rekao da su razgovori o „Ikarbusu“ sa predstavnicima „Mercedesa“ u završnoj fazi i da se očekuje njihov odlazak u FAP u Priboj:

– Otvorićemo fabriku „Boš“ u Pećincima, u novembru, sa 600 zaposlenih, a očekujemo da počnu razgovori sa japanskom kompanijom o otvaranju 1.000 radnih mesta u auto-industriji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *