БИВШИ КОМАНДАНТ НАТО-а АЛАРМИРА ЈАВНОСТ: Путин ће подржати стварање „ВЕЛИКЕ СРБИЈЕ“

BIVŠI KOMANDANT NATO-a ALARMIRA JAVNOST: Putin će podržati stvaranje „VELIKE SRBIJE“

3 aprila 2024

U autorskom tekstu za „Blumberg“, penzionisani admiral američke mornarice i bivši vrhovni komandant NATO snaga u Evropi Džejms Stavridis piše da je, ako (kad) Rusija pobedi u Ukrajini, Moldavija sledeća logična stanica na njenom putu ka istočnoj Evropi.

„Ali u blizini je još jedna veoma atraktivna meta: Zapadni Balkan. Turbulentni deo teritorije na jugoistoku Evrope obuhvata četiri članice Severnoatlantskog saveza: Hrvatsku, Albaniju, Crnu Goru i Severnu Makedoniju. Ali Kremlj je zainteresovan za druge: Srbiju, ‘Kosovo’ i etnički podeljen narod Bosne i Hercegovine. Kako bi Putin mogao da pokuša da proširi ruski uticaj i potkopa Severnoatlantski savez i angažman Evropske unije u ovom važnom delu Evrope?“, pita se Stavridis.Kao neko ko „dobro poznaje ovaj teren iz svojih dana u NATO-u i kao američki vojni komandant u Evropi“, Stavridis navodi da će Putin iskoristiti „krvavi raspad“ Jugoslavije i „nedovršenu istoriju“ regiona kako bi vratio NATO na „nemirni Balkan“, i tako odvukao njihovu pažnju sa podrške Ukrajini.

„Na Kosovu, nekadašnjem regionu Srbije, koji ni Srbi ni Rusi ne priznaju kao nezavisnu državu, još uvek ima nekoliko hiljada NATO mirovnjaka. Prošle godine, srpska vojska je prešla u stanje visoke pripravnosti nakon što su srpski demonstranti na Kosovu povredili skoro 100 vojnika NATO-a; ovo je primoralo Alijansu da pošalje nekoliko stotina dodatnih mirovnih snaga. Putin jasno ohrabruje Srbiju da izvrši pritisak na vladu Kosova koju podržava NATO“, objašnjava Stavridis.

Prema njegovim rečima, ruski lider takođe radi na „destabilizaciji klimave vlade Bosne i Hercegovine, koja je podeljena na tročlano predsedništvo sa po jednim predstavnikom svake od tri glavne etno-religijske izborne jedinice“.

Najiskusniji politički akter je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je blisko povezan sa Moskvom. Stavridis navodi da mu je Dodik „još pre deceniju govorio o potrebi otcepljenja Republike Srpske, čime bi se zemlja efektivno uništila“.

„Njen glavni deo bi se onda ujedinio sa samom Srbijom, stvarajući veliku srpsku državu, što bi Putin sa zadovoljstvom podržao“, navodi bivši vrhovni komandant NATO.

Kako to sprečiti, pita se Stavridis. Tako što bi se povećao broj NATO vojnika na tzv. „Kosovu“ i što bi se zemlje NATO-a na Balkanu i u blizini (npr. Grčka i Italija) fokusirale na taj region, dok bi istočnoevropske i nordijske članice prednjačile u naporima u Ukrajini. Velike zemlje na zapadu – Francuska, Nemačka, Velika Britanija i SAD – imaju dovoljno resursa da budu uključene u oba.

Konačno, postoje ekonomski podsticaji koji mogu da se suprotstave ruskom angažovanju, navodi on.

Srbija „očajnički želi članstvo u EU“, kao i Bosna i Hercegovina. Njihovi lideri žele da budu u mogućnosti da se angažuju sa Zapadom i izbegnu sankcije. Srpski ambasador u SAD nedavno je napisao pismo u kojem tvrdi da Srbija želi samo mir.

„Srbi mogu da pokažu da su iskreni odbacujući Putinove manipulacije i dozvoljavajući Zapadu da ostane fokusiran na svoj najveći izazov: ruski nemoralni rat u Ukrajini“, zaključuje Stavridis.

(RT Balkan)

KOMENTARI20 komentara

 1. Baćo says:

  Srbija nikad manja a svi koriste rnjčnik Velika Srbija. Ne postoji Velika Srbija jer su to sve teritorije koje je Tito bespravno oteo Srbima i dao drugim narodima

   • Duca says:

    Jesi li video da Srbi komentarišu vaše ustaške sajtove? Nisi, jer nam ne pada napamet da prljamo ruke, a ti nemaš pametnija posla nego da lupetaš okolo. Nije bitno da li si hrvatski ustaša, milogorac, ili poturica, svi ste isti ko jednojajačni blizanci.

    • Željko says:

     @Duca Na većini portala u Hrvatskoj Srbi iz Srbije su dosta zastupljeni, na najpopularnijem portalu u Hrvatskoj, ADMIN oprostite nije reklama zat ću napisati bez punog imena In.ex, sigurno trećina, nemam ništa protiv dapače, su srbi iz Srbije! U Hrvatskoj nema cenzure, preko FB ili drugog naloga komentirate i to odmah je vidljivo dok kod Vas u Srbiji mora proći ADMIN! Ja pišem danima unatrag da smo svi mi u ex YU na putu ka novom ili novim balkanskim ratovima jer SVE podsjeća na 1991. u Hrvatskoj ili na 1992. u Bosni i Hercegovini, samo treba povod za rat!

     • Pravda says:

      Bas me zanima sta ce da bidne sa ndh2, da nemas neku informaciju, izgleda da si dobro informiran?

   • Velika Metla says:

    Don Milo, iz nas Srba ste se vi izlegli, mnogi, a od vas ni balegu nebi čovek mogao napraviti. Vi ste genetski otpad od Srba, što potvrđujete svakodnevno. Da je Srbin biti lako Srbin bi bio svako.

   • brat Teofilije & brat Teodosije says:

    To zapitaj prije sebe. Kakvo ti je prezime?😁 Mislim pošto znaš srpski da čitaš😁. Jel vas ostalo 2,5 mil.? Bar penzionera? 🤣🤣🤣

   • Pravda says:

    Od vajkada.

  • Zeka says:

   Ništa Tito nije oteo Srbima i srpskoj državnosti. Evo i argumenata koji se lako mogu proveriti. Kolika je po površini u km2 bila Srbija Vlastimirovića? Kolika je bila Srbija Stefana Nemanje i drugih Nemanjića (osim Dušanove Srbije koja je zapravo bila "zemlja Srba i Grka")? Kolika je Moravska Srbija Lazara i njegovog sina Stefana? Kolika je Srbija despota Đurđa? Kolika je ustanička Srbija vožda Karađorđa? Kolika Miloševa i Mihajlova Kneževina Srbija? Koju je veličinu u km2 imala Kraljevina Srbija u vreme Milana i Aleksandra Obrenovića? Koliko je km2 imala Srbija kralja Petra I Karađorđevića, pa i posle oslobodilačkih Balkanskih ratova? E, sada, ako ste pogledali kolike su sve te naše države kroz istoriju bile, pogledajte još jedan podatak - kolika je površina u km2 Titove avnojske socijalističke Republike Srbije. Jednostavnim poređenjem doći ćete do jedinog mogućeg rezultata - SR Srbija najveća je Srbija u istoriji Srba od doseljenja na Balkan. Već sam napisao da je jedini izuzetak veće srpske državnosti bila ona Dušanova Srbija, ali je u svim izvorima to bila "zemlja Srba i Grka". Trebalo bi obratiti pažnju na još par istorijskih činjenica. U novom veku je srpska državnost prestala da postoji 1. decembra 1918.g. kada je formirana nova država sa novim imenom (Kraljevina SHS tj. Kraljevina Jugoslavija) u kojoj je Srbija postojala samo kao geografski pojam. Nije je bilo ni administrativno. Za razliku od Hrvatske koja je pri kraju te Kraljevine Jugoslavije dobila državnost u vidu Banovine Hrvatske kao jezgra buduće NDH, marionetske fašističke tvorevine za uništenje srpskog naroda. Tek od 1945. i od odluka AVNOJ-a, srpska državnost vraća se na političku i istorijsku pozornicu, ovog puta teritorijalno veća nego ikad. Da, bilo je i pokrajina, ali su one ustavno bile sastavni deo SR Srbije. Čak više od 40 godina posle Brozove smrti sve se promenilo, pa se sada borimo da vratimo suverenitet nad onom Srbijom koju nam je dotični ostavio u amanet. I bili bi presrećni da je opet imamo u punom obimu njenih državnih granica.

 2. Paja says:

  Verovati zapadnjacima, pa to je glupost !

 3. Teks says:

  Po*erem mu se u tekst.

  • Boban za Pravoslavnog Cara i Carevinu Srbiju i Rusiju says:

   Amin!

 4. Pravda says:

  Cuj zlocince, a sto oni stvaraju veljiku aljbaniju to nema veze, more mars u tri LPM.

 5. vuk says:

  taj rat je manje nemoralan od rata koji ste vi kukavice vodile sa 10 000 metaraa ja sam vas kukavice čekao dole na zemlji al niste imali hrabrosti da sidjete jel ste znali da ako sidjete da ce vas odavde odneti sami necete otici A ti si kao neku general e mukice moja ti neznas sta vas ceka nebio vam ja u kozi

 6. milanm says:

  Ovaj bivši vojničic, izgleda je to pisao dooobro napušen!

 7. Duca says:

  kaže: Srbija „očajnički želi članstvo u EU“ koga je to pitao? Đilasa? Tepićku?

  • Pravda says:

   Nek je svaki Srbin proklet koji hoce u tu satanisticku eUstasiju.

 8. Velika Metla says:

  Ne bre..., Rusija treba da podržava narko-kartel "kosove", kao vi što ga podržavate, američki satanisti.

 9. brat Teofilije & brat Teodosije says:

  Ma neće genetale, neće, Rusija ima samo zarđalo sovjetsko oružje i ekonomiju veliku kao portugalska, Rusi su siromasi a svi oni koji kupuju nekretnine po Zapadu su Rusi lopovi, sećate se svega toga ?😁 Nemoj sad da se menja priča kad se svi sećamo 😁

 10. Pendrek says:

  I da nam se ostvari velika Srbija ko ce sve u njoj ziveti? Da nismo izgubili toliko ljudstvo u 1. i 2.svetskom ratu plus genocid nad Srpskom stanovnistvo i na kraju nam uvalili SFRJ pa 91,99 bili bi smo 40mil. Zene Srpkinje jedva jedno dete zele da imaju, jer im bitnije moda i karijera. Moramo priznati da smo previshe dugo trpeli diktatore i zlikovce poput AV umesto da gajimo jednu iskreno demokratiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *