БИВШИ КОМАНДАНТ НАТО: „Није ово више Србија из 1999. године“

BIVŠI KOMANDANT NATO: „Nije ovo više Srbija iz 1999. godine“

13 januara 2022

Bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi Frederik Ben Hodžiz navodi da Srbija danas nije ona Srbija iz 1999. godine.

On je istakao da je važno za Evropsku uniju, Veliku Britaniju, SAD i NATO da imaju zajednički pogled i pristup u odnosu na ono šta se dešava na Zapadnom Balkanu.„Moramo da radimo ujedinjeni i na kompatabilni način, ključ svega ovoga je EU. Da budu ozbiljni za evropske integracije i da pronađu načine da podrže napore Srbije i drugih zemalja da se razvijaju i modernizuju. Mislim da SAD trebaju da imaju pravu strategiju za region, ne samo prolaznu i takođe bih istakao da NATO mora jasno da kaže opet i opet i opet da je misija Kfora tu da ostane i da ne odlazi sa Kosova. Mislim da je važno da se Mađarska istakla u svojim obavezama. Imamo prvi put mađarskog generala na čelu Kfora. Mađarska vidi važnost izgradnje sigurnosti na Zapadnom Balkanu, Turska ima interese u regionu, i nadam se da svaka od tih nacija razmišlja prvo o budućnosti mladih ljudi, da im se pruži najbolja šansa za obrazovanje, zdravstvo…“, kazao je Hodžiz u intervjuu za „Kosovo onlajn“.

On je istakao da je optimista kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine

„Ja sam optimista, ako liderima date šansu i prostora da mogu da pregovaraju. To je važno i mislim da SAD moraju da podrže proces, da rade blisko sa EU i sa drugim nacijama. Velika Britanija naravno, da podržava ove napore, jer ovo je takmičenje i ako Zapad nije tu da se takmiči, onda će Kina i Rusija popuniti taj vakuum, i onda ne vidim pozitivan ishod za mlade ljude u regionu“, istakao je nekadašnji komandant NATO.

„Važno je da se lideri sastaju, ali moraju biti zaštićeni od uticaja, pogotovo od Kremlja ali i onih unutrašnjih koji podrivaju sve napore u pregovorima u dobroj volji. Ne treba povlačiti crvene linije, ali nam ne trebaju lekcije od onih koje nemaju interesa da Srbija i Kosovo uspostave normalne odnose“, dodao je on.

„Srbija danas nije ona iz 1999“

On je istakao da današnja Srbija nije nalik onoj iz 1999. godine.

„Verujem da Srbija danas nije Srbija iz 1999. Više su zainteresovani i više su otvoreni za zapadne integracije. Ima mnogih u srpskom rukovodstvu koji žele da nastave dalje i da budu prozapadni i moderni, ali nažalost previše i onih koji to otežavaju. To ne znači da neće zadržati veze sa Rusijom, koja ima dosta uticaja na Srbiju. Poenta je da Srbija kao suverena nacija može da ima odnose s kim hoće, moramo da se takmičimo kao deo regionalne strategije u diplomatiji i ekonomiji i vežbama defanzivne industrije“, objasnio je Hodžiz.„Kosovo bi trebalo da može da se brani“

Na pitanje šta misli o Bezbednosnim snagama tzv. Kosova, Hodžiz ističe da je to delikatno pitanje za tzv. Kosovo i Srbiju.

„SAD prepoznaju Kosovo kao nezavisnu državu i Kosovo bi trebalo da ima mogućnost da se brani. Istovremeno, Kfor ostaje da pomaže da se smanje tenzije između različitih etničkih grupa i mislim da je zato tako važno da NATO, odnosno Kfor ostane u dužem vremenskom periodu i da ne smanjuje svoju misiju.“

KOMENTARI5 komentara

 1. Archelay says:

  Ovaj je tipican egsemplar zapadnih smekera.Sve ce da kaze a nista da kaze.Dkole ce ovako?Dok se konacno izgradi gasovod Rusija-Juzni deo Kine pa da EU ne dobije ni jedan kubni metar ruskog gasa.Nastace haos sto ce moraju da izbace prekookejanskog gospodara sa svojih ledzima.I dalje,zivot ce se normalizovati dotekom ruskog gasa a Amerima ostace prstom u usta.

 2. padre says:

  Mnogo bitnije od toga je, da ni EU, NATO, pa i SAD nisu više isti, da o Rusiji i Kinii ne govorimo!

 3. persida says:

  Srbija nije ona iz 1999, sada je jos vise opljackana, ponizena, podeljena. Nemate koga da napadnete, sve je vec unisteno, ali vi niste informisani.

 4. Srbski vitez says:

  Ova skotina glumata nekakvog filozofa -moralistu i ingenioznog otkrivača rupa na saksiji! Kakav smrad, kakav imbecilni produkt zapadnog poganluka! Da, skotino, Srbija nije ona iz 1999. god. Sada je obogaćenija za neka oruđa i oružja kao i neke PVO sisteme...i što je najvažnije, Srbija je sada bogatija za dva velika i moćna saveznika - RUSIJU i KINU! A vi skotovi vidite šta vam valja činiti...mi znamo šta nama valja činiti!

 5. Gagi says:

  Zasto bi trosili svoje pare i ponovo napadali Srbiju, okupacija je uspesno sprovedena. Njihovi okupacioni upravnici solidno rade posao, menjaju se povremeno i vrte u poznatom kadrovskom krugu. Moraju da se povremeno povlace jer se narod zasiti njihovih lazi i bljuvotina, malo se primire dok ne izblede njihove prevare a onda jopet. Eto, sada skoluju i forsiraju svoje naslednike, novu perspektivnu politicku generaciju. Oni ce nastaviti "borbu" svim patriotskim silama za srecu i uspeh Srpskog okupiranog naroda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *