Бивши македонски премијер осуђен на затвор

Bivši makedonski premijer osuđen na zatvor

23 maja 2018

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski osuđen je danas u Krivičnom sudu u Skoplju na dve godine zatvora za podsticanje nezakonite nabavke luksuznog „mercedesa“, vrednog 580.000 evra.

Prvim postupkom pod nazivom „Tenk“, koji je Specijalno tužilaštvo Makedonije na bazi prisluškivanih razgovoga pokrenulo protiv bivšeg premijera, obuhvaćeni su i bivši ministar unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska i njen zamenik Đoko Popovski.

Postupak protiv Jankulovske je izdvojen zbog „rizične trudnoće“, dok je Popovski osuđen na šest godina i šest meseci zatvora.

Sudija Dobrila Kacarska, obrazlažući presudu istakla je da je Gruevski zatražio od Jankulovske da sprovede javnu nabavku za „mercedes“, a ona podstakla Popovskog da favorizuje kompaniju „Mak auto star“.

Ona je naglasila i da je Gruevski omalovažio građane jer je „iza njihovih leđa“ u tajnosti nabavio „merdeces“ po ličnoj želji.

Gruevski se nije pojavio na izricanju presude, kao ni Jankulovska.

Đoko Popovski, koji je juče pred istim sudom osuđen na devet godina zatvora zbog nezakonite nabavke 300 vozila za potrebe makedonskog MUP-a, prisustvovao je izricanju presude, a u sudnicu je doveden iz istražnog zatvora.

Ispred suda postavljena je metalna ograda zbog protesta koji su organizovale pristalice Gruevskog, među kojima i bivši gradonačelnik Skoplja Koce Trajanovski.

Bivši makedonski premijer optužen je u pet slučajeva koje Specijalno tužilaštvo vodi za kriminal, korupciju, nameštanje izbora i političko nasilje u vreme dok je bio na čelu Vlade od 2006. do 2016. godine.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *