BIVŠI MINISTAR ODBRANE SAD: Širenjem NATO-a nepotrebno smo provocirali Rusiju

BIVŠI MINISTAR ODBRANE SAD: Širenjem NATO-a nepotrebno smo provocirali Rusiju

16 januara 2014

Gates BookBivši ministar odbrane SAD Robert Gejts ocenio je u svojoj memoarskoj knjizi „Dug“ da je bio preuranjen prijem u NATO baltičkih i mnogih država iz bivšeg Varšavskog ugovora.

Posebno je ukazao da je poziv Ukrajini i Gruziji da pristupe NATO „preteran“.

„Bio je greška brzopleti ulazak bivših sovjetskih satelita – zemalja Baltika, Mađarske, Poljske, Češke i Slovačke u sastav NATO“ – napisao je Gejts u knjizi memoara, koja uskoro treba da se pojavi u prodaji.

„Taj proces je morao da se odvija sporije. Američki sporazum sa vladama Rumunije i Bugarske o rotaciji vojnika na njihovim bazama bio je takođe nepotrebna provokacija“ – ističe bivši šef Pentagona.

Gejts je poziv Ukrajini i Gruziji doveo u vezu sa Ruskom imperijom koja je potekla iz Kijeva i dodao da je to bila „ogromna provokacija“.

„Da li su Evropljani spremni, da ne govorimo o Amerikancima, da šalju svoje sinove i kćeri da brane Gruziju ili Ukrajinu? Teško da jesu. Zato proširenje NATO nije bila pažljivo promišljena vojna obaveza, već politički akt koji je podrivao ciljeve alijanse i koji je neodgovorno ignorisao ono što su Rusi smatrali svojim životno važnim nacionalnim interesima“ – dodaje bivši šef Pentagona.

Gejts, koji je po obrazovanju sovjetolog i republikanac po partijskoj pripadnosti, radio je sa četiri američka predsednika. On tvrdi da su „odnosi sa Rusijom trpeli zbog nesrećnog upravljanja od kada je predsednik (Džordž Buš-stariji) napustio dužnost 1993. godine“.

„Zanos američkih funkcionera, naučnika, biznismena i političara koji su Rusima govorili kako da vode svoje unutrašnje i spoljne poslove, doveo je samo do njihovog dubokog i dugoročnog okretanja od Zapada i besa“ – piše Gejts.

Robert Gejts je postao ministar odbrane SAD još za vreme predsednika republikanca Džordža Buša mlađeg u decembru 2006. godine. On je poznat da je dobar prijatelj sa porodicom Buš posebno bivšeg predsednika Džordža Buša starije. Na mestu ministra odbrane zamenio je Donalda Ramsfelda. U novoj administraciji 44. predsednika SAD Baraka Obame ostao je ministar do 1. jula 2011. godine, odakle je otišao u penziju, a zamenio ga je Leon Paneta.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *