Bivši ministri na udaru Tužilaštva

Bivši ministri na udaru Tužilaštva

29 јуна 2013

hro spec sudPred Tužilaštvom za organizovani kriminal za poslednih 10 meseci pokrenuto je 18 krivičnih postupaka protiv ukupno 189 osumnjičenih, od kojih su čak 122 vlasnici preduzeća, članovi upravnih odbora, akcionarskih društava koji se terete za novo krivično delo uvedeno 15. aprila ove godine – zloupotreba položaja odgovornog lica.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević precizirao je za Tanjug da se, osim 122 okrivljenih za zloupotrebu položaja odgovornog lica, 24 tereti za zloupotrebu službenog položaja.

U odnosu na raniji period u delovanju tužilaštva, kada je prvenstveno bilo usmereno na borbu protiv kriminalnih grupa koje su se bavile trgovinom drogom, ucenama, iznudama, otmicama i likvidacijama, poslednjih deset meseci tužilaštvo je rad usmerilo na obračun sa korupcijom u privredi i javnim preduzećima.

Zamah te borbe otpočeo je prošlog avgusta, hapšenjem bivšig predsednika Upravnog odbora „Agrobanke“ i njegovih saradnika. Usledili su postupci protiv bivšeg ministra za zaštitu životne sredine Olivera Dulića, mininistra za poljoprivredu Sase Dragina, vlasnika „Delta holdingra“ Miroslava Miškovića i drugih… Poslednji postupak pokrenut je pre desetak dana protiv takođe bivšeg ministra Predraga Bubala i njegovih saradnjika.

U prethodna dva dana, Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rešenje Specijalnog suda kojim je bila potvrđena optužnica protiv Dulića i njegovih saradnika i naložio Specijalnom sudu da ponovo ispita optužnicu a Specijalni sud je ponovo produžio pritvor za 30 dana Draginu i još osmorici njegovih saradnika.

Prema podacima tužilaštva, zbog neovlašćene proizvodnje i stavljanje u promet opojnih droga istraga se vodi protiv 20 osoba, dok je za krivično delo prevare osumnjičeno 18 osoba.

Za poresku utaju postupak se vodi protiv dvoje osumnjičenih, dok je po jedna osoba osumnjičena za pranje novca, udruživanje radi vršenja krivičnih dela i nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Od ukupno 189 osumnjičenih, optužnice su podignute protiv 49 osoba, naveo je tužilac Radisavljević.

On je ukazao da su u istom periodu, od avgusta 2012. do maja ove godine, po nalogu tužilaštva pokrenute finansijske istrage protiv 139 osumnjičenih, da je doneto 20 naredbi o zabrani raspolaganja imovinom.

Tužilaštvo je podnelo je 15 zahteva za privremeno oduzivanje imovine za koju se sumnja da stečena krivičnim delima i 19 za trajno oduzimanje u slučajevima u kojima su donete pravosnažne osuđujuće presude.

(Novosti)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u