БИВШИ НАЧЕЛНИК ГЕНЕРАЛШТАБА ОТКРИВА: Ево зашто су Руси напустили Косово

BIVŠI NAČELNIK GENERALŠTABA OTKRIVA: Evo zašto su Rusi napustili Kosovo

6 jula 2020

Rusija je 1999. bila slaba, tadašnji ministar odbrane Ivanov i načelnik Generalštaba Anatolij Kvašnjin dodvoravali su se Americi, uvereni da će Rusija ojačati ako učine ustupak Americi. To je razlog što su se četiri godine posle zauzimanja „Slatine“, aerodroma u Prištini, ruski vojnici povukli s Kosova, tvrdi ruski ruski general-pukovnik Leonid Ivašov, koji je osmislio operaciju „Slatina“ i koji je u dogovoru sa tadašnjim srpskim načelnikom Generalštaba Dragoljubom Ojdanićem i realizovao akciju zauzimanja aerodroma u Prištini.Ojdanić ističe da je Ivašov odlično upućen u sva dešavanja, te da su njegove namere prema Srbima, za razliku od Kvašnjina, bile časne i herojske:

– To je čovek koji zaslužuje poštovanje i koji je bio veći Srbin od mnogih.

Pritisak iz Vašingtona

Ističući da je potrebna analiza kako bi se utvrdila puna istina o ruskom delovanju na Kosovu, Ojdanić navodi da je ruski bataljon u junu 1999. u pokrajinu ušao na osnovu svih važećih međunarodnih prava i propisa i u skladu sa Rezolucijom 1244.

– Međutim, poznato mi je da je Rusija bila pod strahovitim pritiskom Amerike. Čak i u trenutku kada je ruska vojska krenula u operaciju „Slatina“. U to vreme i ruski predsednik Jeljcin je dao podršku za ulazak Rusa u Prištinu. Stroub Talbot, zamenik Madlen Olbrajt bezuspešno je zahtevao od Ivašova da obustavi akciju. Ruski bataljon je pre snaga NATO, Amerike i Britanaca ušao na „Slatinu“. To je, između ostalog, kasnije bio povod da Olbrajtova od Jelcinja zahteva smenu Ivašova, što se kasnije i dogodilo – navodi general Ojdanić.

Greška Beograda

Dodaje da je pored previranja u tada slaboj Rusiji, koju su dodatno slabili sukobi ruskih generala sa generalima naklonjenim Americi, i Srbija je povukla poteze koji su pomogli da se Rusi povuku s Kosova.

– Tadašnje vlasti u Beogradu nisu pokazivale interes za prisustvo ruskih snaga na Kosovu i Metohiji. Situacija u Rusiji i stav Beograda doveli su do velikog gubitka, što se desilo 2003, kada su ruske snage napustile našu pokrajinu – zaključuje Ojdanić.

Marš za Treći svetski rat

-Ruski bataljon krenuo je put Republike Srpske 11. juna 1999. u cik zore

-Zadatak je bio da se stigne pre NATO trupa, koje su put Kosova krenule iz Makedonije

-Kolona je stigla u Prištinu u dva sata ujutro 12. juna 1999.

-Svi Srbi su izašli na ulice Prištine da pozdrave ruske vojnike i oficire

-Padobranci preuzeli kontrolu nad aerodromom, postavili straže, podigli kontrolne punktove na prilazima i spremali se za dolazak NATO trupa.

Medijski rat generala

Prema rečima Ivašova, Kvašnjin u junu 1999, dok je trajao marš u dva navrata, po želji Amerikanaca pokušao je da zaustavi ulazak ruskog bataljona u južnu srpsku pokrajinu. Zbog različitih tumačenja dešavanja na Kosovu, ruski generali već mesecima vode medijski rat u ruskim medijima.

O Kvašnjinu nimalo pohvalno nije govorio ni ruski predsednik Vladimir Putin. Otkrio je da mu je na pitanje zašto ruska vojka usiljeno maršira ka „Slatini“, Kvašnjin ovako odgovorio:

– Jasno nam je da ćemo kad-tad odatle otići, ali ćemo imati čime da trgujemo.

Ivašov o ulasku ruske vojske na Kosovo:

-Uveli smo naš kontingent da bismo podržali Srbe, da zaustavimo genocid nad srpskim narodom na Kosovu

-Zauzimanje „Slatine“ usaglašavao sa Slobodanom Miloševićem i Ojdanićem

-Hteo je da ruske desantne jedinice prebaci u Niš kako bi brže intervenisali na Kosovu

-Bilo je neophodno zaštititi Srbe i pokazati da se mi nećemo potčinjavati SAD, koje su se ponašale nabusito

-Da mi nismo izveli naš marš, Amerikanci bi se na Kosovu samostalno rasporedili.

(Srpski telegraf)

KOMENTARI3 komentara

 1. šiško says:

  Gledano sa ove istorijske distance ulazak ruske vojske u prištinu je i za Srbe i za čitav Balkan imao pozitivan efekat. Tim ulaskom načeta je osionost natoa. Shvatili su da moraju da postupaju malo opreznije, jer u svetu postoji sila koja može ozbiljno ugroziti njih, njihovu bezbednost i njihove interese. Šteta je što su se povukli, ali njihov ulazak ja shatam kao ozbiljnu opomenu svim siledžijama da "i nad popom ima pop".

  • test01 says:

   Slazem se potpuno, ulazak Rusa na Srpski KiM je spasilo mnogo zivota ! Nazalost, na vlast u Srbiji su vec bili postavljeni izdajnici i kriminalci koji su radili za okupatora i protiv Rusa. Vo sto imamo danas je samo kulminacija te politike i potpuna okupacija i pljacka Srbije.

 2. Jovan says:

  Ma jasno je svakome kao dan, "petooktobarci" nisu hteli da saradjuju sa Rusima a i smetali su im da puste KiM "niz vodu".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *