BIVŠI NEMAČKI KANCELAR, HELMUT ŠMIT: Treći svetski rat će početi kao što je počeo 1914. godine

BIVŠI NEMAČKI KANCELAR, HELMUT ŠMIT: Treći svetski rat će početi kao što je počeo 1914. godine

17 maja 2014

helmut Schmidt 98323Bivši nemački kancelar Helmut Šmit uporedio je danas ukrajinsku krizu sa letom 1914. godine i upozorio aktere najnovijih događaja, Ameriku, Rusiju i Evropsku uniju na opasnost trećeg svetskog rata.

„Evropa, Amerikanci, ali, takođe i Rusi ponašaju se tako, kao što je autor Kristofer Klark u svojoj knjizi, vrednoj čitanja, o početku Prvog svetskog rata i opisao, kao mesečari“, rekao je Šmit danas u intervjuu „Bild“-u

On je kritikovao Evropsku komisiju da se previše meša u svetsku politiku „premda se najveći broj komesara u to jedva da i razume“.

Šmit naglašava da se sadašnja situacija u Ukrajini sve više može porediti sa situacijom u Evropi, u leto 1914. godine i upozorio da opasnost zaoštrenja situaicje, kao u avgustu 1914. godine, raste iz dana u dan.

Takođe, kritikovao je EU zbog njenog sporazuma o asocijaciji sa Ukrajinom, ali i službenike i činovnike u Briselu da se malo razumeju u politiku.

Bivši kancelar je rekao da je sada nužno da sve strane u ukrajinskom sukobu sednu za pregovarački sto i da se to odnosi i na Ruse i Ukrajince, ali i Beloruse.

„Ono što nam je potrebno jeste susret, po uzoru na Konferenciju o sigurnosti i saradnji iz 1975. u Helsinkiju“, rekao je Šmit i podržao šefa nemačke diplomatije Franka-Valtera Štajnmajera u njegovim aktivnostima za jednu mirovnu konferenciju o Ukrajini.

„Za sada na žalost nema nikog sa konstruktivnim rešenjima za Ukrajinu“, rekao je Šmit i dodao da je evropskom parlamentu potrebna znatno veća moć u odnosu prema birokratama u Briselu.

Bivši nemački kancelar se, bez obzira na godine, i dalje pojavljuje u nemačkoj javnosti i daje svoje mišljenje u aktuelnim temama, a njegova reč se poštuje i kada kritikuje i kada hvali.

On je, pre svega, kritički raspoložen prema kancelarau Angeli Merkel i ministru finansija Volfgangu Šojbleu.

KOMENTARI2 komentara

  1. Mare says:

    jedi lajna matori jarce.. Daleko bilo da pocne treci svetski rat

  2. boba says:

    covek je u pravu, politicari nemaju veze sa situacijom u Ukrajini kao sto nisu imali ni u tadasnjoj Jugi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *