БИВШИ НЕМАЧКИ МИНИСТАР ОДБРАНЕ: Србија ће једном морати да изабере између ЕУ и Русије

BIVŠI NEMAČKI MINISTAR ODBRANE: Srbija će jednom morati da izabere između EU i Rusije

22 februara 2015

gutenberg245345654Srbija će u jednom trenutku morati da odluči između perspektive u EU i ruskog prijateljstva“, smatra bivši nemački ministar odbrane Karlo Teodor Gutenberg.

On je za B92 rekao da je na Srbiji da donese odluku da li će ili neće uvesti sankcije Rusiji ukoliko Brisel to traži.

„Ne moram da dajem nikakve savete Srbiji. To je odluka koju Srbija mora da donese. Ako ništa drugo, ako vi odlučite da se približite EU, što je takođe cilj koji nailazi na punu podršku, i postoji važan korak koji mora napraviti da biste tražili pristup EU. Tako da ako EU donosi odluke, koje su povezane sa vrednostima EU, u jednom trenutku ćete morati da odlučite da li su te vrednosti bitnije od prijateljstava.“

Govoreći o Južnom toku, Gutenberg je istakao da je potrebno naći više opcija za budućnost sospstvene zemlje.

„Ako pogledamo nekoliko neuspelih pokušaja, setio sam se Nabuka, setio sam se Južnog toka sada, naravno, ali, ako pogledamo iz neke šire perspektive, vidim da u današnjem vremenu, sa svim geopolitičkim tenzijama, kojih neće biti manje u godinama koje dolaze definitivno ima smisla tražiti druge opcije, a ne zavisiti samo od jednog partnera. To ne znači izbaciti jednog partnera, već naći više opcija za budućnost sospstvene zemlje. I zato bih ja odobrio i podvukao sve sto sam rekao, i mislim da Srbija takođe treba da traži nove prilike.“

A o tome koliko je realno slanje mirovnih snaga Ujedinjenih nacija na krizno područje u Ukrajini, bivši nemački ministar kaže:

„Mislim da bi pomoglo kada bi se međunarodna zajednica uključila više nego sada, i zato razumem poziv Porošenka. To je poziv koji je takođe već bio formulisan od strane ministra spoljnih poslova Lavrova, koji takođe odobrava mirovne snage Ujedinjenih nacija u Ukrajini. Tako da, vredi pokušati, ako ništa drugo, to je samo deo rešenja, i nije deo dogovora iz Minska, taj dogovor mora biti ispunjen“, zaključio je Gutenberg.

KOMENTARI7 komentara

 1. Mali says:

  Mi smo vec izabrali. Srbi su uz Rusiju a izdajnicka vlast i nacionalne manjine su za fasisticku EU!

 2. Spira says:

  Javio se falsifikator da nešto kaže . Ovaj falsifikator je smenjen jer je falsifikovao svoj doktorat. Ovaj falsifikator ima obraz kao đon. Ta nije tužno bilo bi smešno.

 3. ARTILJERAC says:

  Braćo i sestre na donjem linku je peticija za raspisivanje vanrednih izbora. Mi moramo nešto učiniti ili našoj deci neće ostati ništa od Srbije http://www.peticije24.com/108357 Šalji dalje

 4. Apis says:

  DA IZABEREMO STRANU? Rušili ste našu zemlju, ubijali našu decu, okupirali našu kolevku, podržali sve naše neprijatelje, blokadom uništili sve naše firme itd. itd. GOSPODO JA VOLIM RUSE SVIM SRCEM ALI VAS NEUPOREDIVO VIŠE MRZIM!

 5. pera says:

  nama nemci poručuju da treba da biramo između ruskog gasa i EU!?!?!?! nemci to poručuju!?!?! jel to planiraju da isključe severni tok i ne kupuju više gas od rusa??????? fašista. nemcima treba zabraniti pristup Srbiji!!!!!!!!

 6. Gale says:

  Kada dođe vreme za referendum o ulasku u EU, Zapad će keširati par stotina miliona evra za kampanju za podršku EU i tako srpski narod žedan prevesti preko vode. Ako Rusija misli da Srbija bude njen saveznik mora da bude proaktivna i vodi politiku kako bi proruske političke snage u Srbiji dobile na izborima.

 7. Bole says:

  Mi smo izabrali majku Rusiju a ovi izdajnici na vlasti od Djindjica izdajnika prokletog mrtvog pa na ovamo su izabrali da im narod uskoro jebe mater

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *