БИВШИ ПОЉСКИ ПРЕДСЕДНИК: „Да се не лажемо више, треба признати ко је ослободио Аушвиц“

BIVŠI POLJSKI PREDSEDNIK: „Da se ne lažemo više, treba priznati ko je oslobodio Aušvic“

13 januara 2020

Bivši poljski predsednik Leh Valensa kritikovao je Varšavu zbog odbijanja da pozove predsednika Rusije Vladimira Putina na obeležavanje 75. godišnjice oslobađanja koncentracionog logora Aušvic (Osvencim), povezujući ovaj korak sa odlukom aktuelnog šefa države da ne ide na događaje u Izrael.

„Pošto poljska strana nije pozvala predsednika Putina na obeležavanje 75. godišnjice oslobađanja koncentracionog logora Osvencim, trebalo je očekivati da Duda neće imati pravo glasa u Izraelu. U toj situaciji on nije mogao da leti tamo“, objasnio je bivši predsednik u intervjuu za „Onet“.Valensa smatra da je Putina trebalo pozvati na događaje u Poljskoj i naglasio da je upravo Crvena armija oslobodila ovaj koncentracioni logor.

„To je istorijska istina koju niko neće promeniti. A ako poljska vlada želi da stvori svoj sopstveni istorijski narativ, to je suviše neozbiljno. Ako želimo dobre odnose sa Rusijom, moramo sa njom da vodimo dijalog, ali to treba da se radi na određeni način. Znam da je to moguće“, dodao je bivši poljski predsednik.

Komemorativni događaji u čast godišnjice oslobođenja Aušvica u Poljskoj trebalo bi da budu održani 27. januara. Pretpostavlja se da im Putin neće prisustvovati. Pritom su u julu 2019. godine poljske vlasti izjavile da imaju nameru da pošalju predsedniku Rusije poziv.

Svetski forum sećanja na Holokaust biće održan 22-23. januara u memorijalnom centru „Jad Vašem“ u Izraelu. Planirana poseta Putina, koji bi trebalo da bude „glavni gost foruma“, prema izveštajima medija, postala je jedan od glavnih razloga Dudinog odustajanja od ovog puta. Sâm predsednik Poljske objasnio je svoju odluku rekavši da mu organizatori događaja u Izraelu nisu dozvolili da održi govor.

Aušvic (Osvencim) je bio najveći nacistički koncentracioni logor i zato je postao jedan od glavnih simbola Holokausta. U njemu je u periodu 1941-1945. godine umrlo oko 1,4 miliona ljudi, od kojih oko 1,1 milion Jevreja. Logor su 27. januara 1945. oslobodile trupe Crvene armije.

Poljske vlasti su 2018. godine usvojile zakon kojim se predviđa krivična odgovornost za optuživanje zemlje za saučesništvo u nacističkim ratnim zločinima. Zakon je podvrgnut kritici, uključujući i iz Izraela, koji se protivi istorijskom revizionizmu.

KOMENTARI7 komentara

 1. Crna Plovdina says:

  Da se ne lažemo više, treba priznati ko je oslobodio Aušvic“- ne,ne Aušvic već CELU JEVROPU,neku okupiranu a neku u savezu sa fašistima. Badava,jevropom danas OPET VLADAJU fašisti.

  • Laki Topalovic says:

   Poljaci se prave fini kao nevalju Rusi jer su 1939 zaqjedno sa Njemcima razdelili Poljsku, a kada su oni sami sa istom tom Njemackom razdelili Cehoslovacku i uzeli Zaolzie oblast jos 1938 onda je sve bilo u redu. Pa cak ni na tome nisu stali vec su sa Nacistima delili misljenje i pravili plan kako da se organizuje etnicko ciscenje Jevreja sa podrucja obe drzave preko Poljske do Afrike. Cak su istom Hitleru koji ih je 1939 prevario samo par godina pre toga hteli da dignu spomenik u Varsavi, a sada izigravaju zrtve. Kod nas u narodu se kaze " kako sijes tako ces i znjeti " e upravo tako su zavrsili Poljaci 1939 a od nas ocekuju da ih ceo svet sazaljeva

 2. Velika Metla says:

  Mora da se lažu,jer je konvertitima i zapadu majka laž,a otac obmana! Oni bez laži ne mogu! Laž je njihovo "pogonsko gorivo"! Oni kad ne bi imali koga drugoga da lažu lagali bi sami sebe.

 3. M says:

  Tko je oslobodio Aušvic?!? Nijemci?!?

 4. Vlada says:

  Rusi moraju ponovo da nas oslobode ali i da ostanu kao cuvari slobode.

 5. padre says:

  Pa pozvali su Nemce!

 6. padre says:

  Pa pozvali su Nemce, bez njih ne bi imali šta da obeležavaju niti Sovjeti da oslobađaju!Svako zove svoju braću po oružju!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *