БИВШИ ПОСЛАНИК ЕВРОПАРЛАМЕНТА ОШТРО: „Нисмо колонија, нити под окупацијом, ми нисмо Косово“

BIVŠI POSLANIK EVROPARLAMENTA OŠTRO: „Nismo kolonija, niti pod okupacijom, mi nismo Kosovo“

8 oktobra 2017

Katalonija „nije poput Kosova“, poručio je danas okupljenima u Barseloni na protestu protiv proglašenja nezavisnosti te pokrajine od Španije bivši predsednik Evropskog parlamenta Žozep Borelj.

– Katalonija nije kolonija, nije ni okupirana država, niti je poput Kosova – rekao je on, dodajući da je zbog toga neophodno i dalje raditi u pravcu poštovanja zakona, prenosi „Pais“.

Nakon što je u Kataloniji održan zabranjeni referendum o otcepljenju te pokrajine od Španije, katalonska regionalna vlada najavila je da planira da uskoro proglasi nezavisnost, a sve to je dovelo do povlačenja paralela sa jednostranim progalšenjem nezavisnosti Kosova.

U međuvremenu, Evropska komisija, koja je referendum u Kataloniji proglasila neustavnim, tvrdi da slučaj te španske pokrajine i Kosova i Metohije „nisu uporedivi“, jer je „Španija država članica“ Evropske unije.

Srbija je najavila da će, tim povodom, evropskim zvaničnicima uputiti pismo u kojem će objasniti svoj stav i tražiti razjašnjenje pozicije EU.

Stotine hiljada ljudi okupilo se danas u centru Barselone na protestu protiv proglašenja nezavisnosti tog regiona od Španije, preneo je AP.

Dok policija u Barseloni navodi da je na skupu učestvovalo 350.000 ljudi, organizatori tvrde da ih je bilo 930.000.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *