Bivši predsednik Argentine uhapšen zbog Hrvatske

Bivši predsednik Argentine uhapšen zbog Hrvatske

14 juna 2013

President-Carlos-Menem-argentinaBivši argentinski predsednik Karlos Menem osuđen je na sedam godina zatvora zbog krijumčarenja oružja u Hrvatsku i Ekvador 90-tih godina prošlog veka, kada su ta područja bila pod embargom UN na uvoz naoružanja. Sud u Buenos Ajresu osudio je Menema za ilegalnu prodaju 6.500 tona oružja Hrvatskoj i Ekvadoru. Presudu je doneo Žalbeni sud, nakon što je 2011. godine Menem oslobođen optužbi.

Bivši argentinski predsednik priznao je da je potpisao papire za izvoz oružja, ali da nije znao da će završiti u Hrvatskoj i Ekvadoru. On je tvrdio da je isporuka pušaka, protivklopnih raketa i streljačkog oružja trebala biti namijenjena Panami i Venecueli.

Oružje koje je završilo u Hrvatskoj isporučeno je u periodu između 1991. i 1995. godine u sedam pošiljki, a u to vreme veliki dio balkanskih zemalja bio je pod embargom na oružje od UN.

Menem bi mogao izbeći zatvor, ako mu Senat ne ukine imunitet. U Senatu su potrebne dve trećine glasova za skidanje imuniteta. Njegova vladavina Argentinom od 1989. do 1999. godine obeležena je reformama ekonomije u smeru slobodnog tržišta, ali i korupcijskim skandalima – navode agencije.

Menem je optužen u nekoliko korupcijskih slučajeva, ali ovo mu je prva presuda. Zajedno s njim osuđen je i bivši ministar obrane Oskar Kamilion koji je dobio pet i po godina zatvora.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *