БИВШИ ПРЕДСЕДНИК ЧЕШКЕ: „Време је за излазак из ЕУ“

BIVŠI PREDSEDNIK ČEŠKE: „Vreme je za izlazak iz EU“

14 juna 2017

Bivši predsednik Češke Vaclav Klaus izjavio je da je kucnuo čas da Česi počnu da pripremaju izlazak svoje zemlje iz Evropske unije.

Klaus je to rekao povodom odluke Evropske komisije da tuži Poljsku, Mađarsku i Češku jer odbijaju da primaju izbeglice i ocenio da to jasno pokazuje kakve namere ima Evropa sa Češkom.

„Principijelno i odlučno protestujemo protiv odluke EU da počne postupak zbog takozvanog neprimanja imigranata na osnovu kvota koje je nametnuo Brisel. Protestujemo zbog nastojanja da nas kazne i nateraju da budemo poslušni“, kazao je bivši šef države.

Svojevremeno najglasniji evroskeptik među šefovima država i vlada EU, Klaus je izjavio da taj postupak zbog nepoštovanja legislative EU pokazuje jasno šta zaista zamišlja Evropa sa Češkom.

„Odbijamo argument da moramo da budemo za stolom, da moramo da budemo prisutni kada se odlučuje, da moramo da budemo u tvrdom jezgru Unije. Mi smo prisutni doduše i sada u procesu odlučivanja EU, ali mi ne odlučujemo. Glas Češke se ignoriše. Dotacije iz fondova EU nam nisu potrebne i ne želimo ih“, rekao je Klaus.

Jedini spas za Češku Vaclav Klaus vidi u „Čegzitu“ koji, međutim, Česi ne žele.

Iako su najveći evroskeptici u regionu i, po junskoj anketi centra CVVM, poverenje u EU ima svega 32 odsto Čeha, ipak čak 60 odsto odbija da Češka da ode iz EU smatrajući da svakako treba da ostane u njoj.

„Došlo je vreme da pripremamo odlazak naše zemlje iz EU, to je jedini put za spas i opstanak naše zemlje koju smo nasledili od predaka, i imamo dužnost da je predamo sledećim generacijama“, izjavio je Klaus.

Posle odluke Evropske komisije da pokrene proceduru protiv Poljske, Češke i Mađarske zbog toga što apsolutno odbijaju da učestvuju u mehanizmu relokacije izbeglica iz zemalja koje su pod najvećim pritiskom, kao što su Italija i Grčka, češki zvaničnici su danas ponovili da, bez obzira na pretnju kazni, nemaju nameru da primaju izbeglice po kvotama iako ne spore da su na to obavezne.

„Solidarnost nije da ponavljamo iste greške. Mogli bismo da budemo i licemerni i vodimo Potemkinovu politiku – da uzimamo te ljude, a oni da nam ionako pobegnu drugde, a mi da se pravimo da smo svoje ispunili. Takvu politiku ne želimo da vodimo“, kazao je šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek i mehanizam relokacije izbeglica nazvao „Potemkinovim selima“.

Beta

KOMENTARIJedan komentar

  1. Trifun says:

    Odlicna odluka nacistickog Nemackog EU Rajha! Gube zivce zlotvori i pocinju da pokazuju svoj nasljedeni SS mentalitet i brutalnost sto ce samo ubrzati kolaps tih zlotvora koji ce biti kaznjeni za svoje zlo, svidalo se to nekome ili ne.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *