БИВШИ ПРЕДСЕДНИК ЧЕШКЕ: „Време је за излазак из ЕУ“

БИВШИ ПРЕДСЕДНИК ЧЕШКЕ: „Време је за излазак из ЕУ“

14 јуна 2017

Бивши председник Чешке Вацлав Клаус изјавио је да је куцнуо час да Чеси почну да припремају излазак своје земље из Европске уније.

Клаус је то рекао поводом одлуке Европске комисије да тужи Пољску, Мађарску и Чешку јер одбијају да примају избеглице и оценио да то јасно показује какве намере има Европа са Чешком.

„Принципијелно и одлучно протестујемо против одлуке ЕУ да почне поступак због такозваног непримања имиграната на основу квота које је наметнуо Брисел. Протестујемо због настојања да нас казне и натерају да будемо послушни“, казао је бивши шеф државе.

Својевремено најгласнији евроскептик међу шефовима држава и влада ЕУ, Клаус је изјавио да тај поступак због непоштовања легислативе ЕУ показује јасно шта заиста замишља Европа са Чешком.

„Одбијамо аргумент да морамо да будемо за столом, да морамо да будемо присутни када се одлучује, да морамо да будемо у тврдом језгру Уније. Ми смо присутни додуше и сада у процесу одлучивања ЕУ, али ми не одлучујемо. Глас Чешке се игнорише. Дотације из фондова ЕУ нам нису потребне и не желимо их“, рекао је Клаус.

Једини спас за Чешку Вацлав Клаус види у „Чегзиту“ који, међутим, Чеси не желе.

Иако су највећи евроскептици у региону и, по јунској анкети центра ЦВВМ, поверење у ЕУ има свега 32 одсто Чеха, ипак чак 60 одсто одбија да Чешка да оде из ЕУ сматрајући да свакако треба да остане у њој.

„Дошло је време да припремамо одлазак наше земље из ЕУ, то је једини пут за спас и опстанак наше земље коју смо наследили од предака, и имамо дужност да је предамо следећим генерацијама“, изјавио је Клаус.

После одлуке Европске комисије да покрене процедуру против Пољске, Чешке и Мађарске због тога што апсолутно одбијају да учествују у механизму релокације избеглица из земаља које су под највећим притиском, као што су Италија и Грчка, чешки званичници су данас поновили да, без обзира на претњу казни, немају намеру да примају избеглице по квотама иако не споре да су на то обавезне.

„Солидарност није да понављамо исте грешке. Могли бисмо да будемо и лицемерни и водимо Потемкинову политику – да узимамо те људе, а они да нам ионако побегну другде, а ми да се правимо да смо своје испунили. Такву политику не желимо да водимо“, казао је шеф чешке дипломатије Лубомир Заоралек и механизам релокације избеглица назвао „Потемкиновим селима“.

Бета

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Trifun says:

    Odlicna odluka nacistickog Nemackog EU Rajha! Gube zivce zlotvori i pocinju da pokazuju svoj nasljedeni SS mentalitet i brutalnost sto ce samo ubrzati kolaps tih zlotvora koji ce biti kaznjeni za svoje zlo, svidalo se to nekome ili ne.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u