BIVŠI PREDSEDNIK EVROPSKOG PARLAMENTA: Evropa je podeljena po pitanju sankcija Rusiji

BIVŠI PREDSEDNIK EVROPSKOG PARLAMENTA: Evropa je podeljena po pitanju sankcija Rusiji

13 septembra 2014

euro-collapse-topBivši predsednik Evropskog parlamenta Ježi Buzek ocenio je da je Evropska unija uvela Rusiji sankcije suviše kasno, a ne kada je trebalo, pred aneksiju Krima, i upozorio je da je kod sankcija glavno to da Evropa govori jednim glasom, što se nije desilo.

„To što se danas dešava istočno od Poljske, to je hronična i teška bolest. Danas ne znamo baš dobro kako da se iz nje izvučemo. Kasnili smo sa svime, posebno sa sankcijama. Da su one uvedene mnogo meseci ranije, kada se ‘igralo za Krim’, situacija bi bila potpuno drugačija”, kazao je sinoć Buzek na poljskoj televiziji TVN24.

Nekadašnji poljski premijer, sada šef Odbora za nauku, istraživanja i energije u Evropskom parlamentu, upozorio je na još jedan problem sa sadašnjim sankcijama Rusiji – to da u pitanju sankcija EU nema čvrst i jedinstven stav.

„Najvažnije u tim sankcijama i u svemu što radimo u EU jeste to da govorimo jednim glasom. To nam ne polazi za rukom. Moramo da razgovaramo s našim susedima da na njih nekako utičemo”, kazao je Buzek.

Dok Poljska zajedno s baltičkim zemljama spada u one članice Unije koje se zalažu za oštre sankcije Rusiji, bez obzira na cenu koju će platiti i evropske privrede, susedi Poljske kao Nemačka, Češka a posebno Slovačka, sankcije vide kao malo efikasno sredstvo za rešavanje sukoba u Ukrajini, a još su u suprotnosti s njihovim nacionalnim interesima jer pogađaju i njihove privrednike.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *