BIVŠI PREDSEDNIK POLJSKE: NATO mora da reaguje u Ukrajini, a Putina treba poslati na sud

BIVŠI PREDSEDNIK POLJSKE: NATO mora da reaguje u Ukrajini, a Putina treba poslati na sud

4 aprila 2014

LEH VALESABivši predsednik Poljske Leh Valensa oštro je osudio suzdržanost NATO u krizi oko Ukrajine.

On je istovremeno zapadne saveznike i predsednika SAD Baraka Obamu optužio da kada postane opasno – Poljska ponovo ostaje sama.

Valensa je apelovao da predsednik Rusije Vladimir Putin odgovara za ankesiju Krima pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

„Ukoliko NATO predaje Ukrajinu Putinu, kakav je to onda NATO? Proverimo koliko vredi NATO. Pokazuje se da kada je dobro, dobar je ali kada krene loše u trenutku konfrontacije opet smo sami. Ukoliko kod nas budu stacionirane brigade NATO potpišimo sa njima sporazum da neće pobeći kada postane opasno“, kazao je Valensa.

Nekadašnji legendarni vodja bunta Poljaka protiv komunističkog režima i dobitnik Nobelove nagrade za mir, u intervjuu koji objavljuje današnja Žečpospolita založio se za osnivanje globalne komisije za Rusiju koja bi vodila računa o tome da sve zemlje sveta poštuju sankcije a takodje i za to da se predsednik Rusije Vladimir Putin izvede pred Međunarodni sud u Hagu.

„Takve ljude kao što je Putin treba postavljadi pred Međunarodni sud u Hagu ili neki drugi svetski sud. Ne mogu da se krše zakoni, sporazumi i da se ugrožavaju narodi. Treba učiniti nešto da svako unapred zna da će mu biti sudjeno“, rekao je Valensa.

Bivši prvi predsednik Poljske nakon pada komunista nije štedeo ni zapadne saveznike, posebno predsednika SAD, Baraka Obamu koga je označio za jednog od krivaca za ponašanje Rusije u krizi oko Ukrajine.

„Moramo da kažemo Obami da je krivac za tu situaciju zato što bi realnost izgledala sasvim drugačije, da se nije izvukao iz projekta američkog antiraketnog štita. Predsednik SAD je napravio grešku, ali sada je treba hitno ispraviti, zato što samo štit može da bude adekvatna garancija bezbednosti a u budućnosti će nas (ta greška) koštati još više“, rekao je Valensa.

Leh Valensa ocenio je da je u Ukrajini moguć oružani sukob, ali da se toliko ne isplati da bi brzo bio okončan.

Poljska nastoji da iskoristi krizu oko Ukrajine i ubedi zapadne saveznike da stacioniraju u Poljskoj trupe, najbolje dve oklopne brigade, oko 10.000 vojnika, iako se NATO u sporazumu sa Rusijom obavezao 1997. godine da neće razmeštati veće snage i otvarati vojne baze na prostoru nekadašnjeg Varšavskog pakta tj. bivših satelita Sovjetskog Saveza.

KOMENTARI6 komentara

 1. Vera Nastasovic says:

  Izgleda da ta Nobelova nagrada za mir ima infektivni karakter. Čim je dobije, čovek postane ratoboran pa bi da deli pravdu po svojim pravilima!!!!

 2. bojanić dragoljub says:

  Pa sa ovim konjem je sve i počelo...

 3. P.švaba says:

  SMEH VALENSA...je zaboravio da ga je Nemačka pravo vremeno upozorila pitanjem : da li je njemu odnosno Poljskoj poznato kako prolaze one države koje se upuste u 'poslove'sa SAD...Pitanje je bilo postavljeno u vreme prebacivanja Američkih baza iz Nemačke u Poljsku. Došlo je to vreme...

 4. Dragan says:

  Leh valensa, jel to beše onaj kreten koji je po nalogu sad, nato i ostalih zlih sila osnovao SOLIDARNOST,

 5. Dragan says:

  jel to ona kretenčina što je po nato i sad nalogu osnovao SOLIDARNOST, i kleo se da SOLIDARNOST NEMA POLITIČKE AMBICIJE I DA ON NEĆE BITI POLITIČKI LIDER VEĆ SAMO VOĐA RADNIČKIH PROTESTA I SINDIKATA. OD TE PRVE REČENICE LAŽE I NE TREPĆE, za račun natoa podrivao istočni blok ali sad se vidi da ko sa đavolom tikve sadi o glavu mu se razbijaju, nato/sad traže sve veće usluge za učinjene ustupke ovom bolesniku nemojte verovati ni reč.

 6. LJuba N.S. says:

  Obama je posle puta po EU otišao u Vatikan po smernice.Kar Bilt je napao u izjavi Putaina i pravoslavlje,dali je to slučajno??? Verovatno treba pravoslavci da pređu u katoličanstvo dabi se Valensa i ostala bagra zadovoljila,ništa nije slučajno...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *