БИВШИ ПРЕМИЈЕР ФРАНЦУСКЕ ПРЕДЛАЖЕ: Алијанса Француске, Немачке, Русије и Кине

BIVŠI PREMIJER FRANCUSKE PREDLAŽE: Alijansa Francuske, Nemačke, Rusije i Kine

24 juna 2018

POLITIKA Donalda Trampa je takva da vodeće evropske zemlje treba da razmišljaju o novim geopolitičkim alijansama – izjavio je bivši francuski premijer Žan-Pjer Rafaren.U intervjuu listu „Journal du Dimanche“ ukazao je da bi „pol stabilnosti“ mogla biti grupa koju bi činile Francuska, Nemačka, Rusija i Kina:

„Trampov kurs je doiveo u pitanje i osnovne stvari.  Suočavamo se sa agresijom protiv evrozone, trpimo pritisak dolara, naše kompanije su prisiljene da zatvaraju fabrike u Iranu na zahtev Vašingtona“

Dodatno je upozorio: „Evropa posle Brexit-a preživljava unutrašnji proces raspada praćen porastom nestabilnosti oko sebe. Transatlantske veze slabe. Sve nas to tera na preispitivanje geostrateških alijansi u interesu sopstvene bezbednosti i mira“.

Rafaren, koji je bio na čelu francuske vlade od 2002. do 200. i ostao upamćen po suprotstavljanju  američkom napadu na Irak 2003-će, zaključno savetuje i upozorava:

„Budućnost Evrope je povezana sa formiranjem jakog evropskog pola unutar stabilne Evroazije, a stabilnost treba da počiva na odnosima i saradnji Francuske, Nemačke, Rusije i Kine.“

Rafaren je bio blizak saradnik Žaka Širaka, a sada je na čelu nevladine organizacije  Lideri za mir (Leaders for Peace).

KOMENTARI3 komentara

  1. Velika Metla says:

    "Suočavamo se sa agresijom protiv evrozone, trpimo pritisak dolara, naše kompanije su prisiljene da zatvaraju fabrike u Iranu na zahtev Vašingtona“! Toliko o slobodnoj "evropskoj uniji"! Gde su oni evrofili da nam malčice baljezgaju o slobodnoj evropskoj uniji?

  2. Branko says:

    Ova izjava je probni balon, a ideja o savezništvu ove četiri države je prava i živa! Nije loše, dapače, mislim da bi ta osovina bila dovoljno jaka da bude koherentna sila mira i prosperiteta cele planete.

  3. Roy says:

    Da to je jako pouzdano osloniti se na podmukle svabe i francuze koji jedva cekaju da zabiju noz u ledja. Rusija ima samo dva vjerna saveznika, a to su njena ratna mornarica i ruska vojska, a sve ostalo je smece.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *