Bivši pripadnik najkrvoločnijih jedinica iz Aušvica mirno živi u Osijeku

Bivši pripadnik najkrvoločnijih jedinica iz Aušvica mirno živi u Osijeku

29 januara 2014

dancinger4Čuvar u nacističkom logoru Aušvic Jakob Dencinger, kojeg traži Nemačka zbog ratnih zločina počinjenih tokom Drugog svetskog rata, trenutno se nalazi u Osijeku, gde vodi miran život, piše „Jutarnji list“.

Nemačko Specijalno tužilaštvo za istraživanje zločina nacional-socijalizma dostavilo je Hrvatskoj podatke o identitetu lica za koje se sumnja da je počinilo ratne zločine tokom Drugog svetskog rata.

Ime Jakoba Dencingera iz Osijeka i još 60 lica nalazi se na popisu, koji je Specijalno tužilaštvo sastavilo pre nekoliko meseci i o tome obavestilo svetsku javnost.

Iz Hrvatskog državnog tužilaštva potvrdili su za „Jutarnji list“ da imaju ime osobe sa nemačkog popisa, ali nisu hteli da kažu da li je reč o Jakobu Dencingeru, rođenom 1924. u Čepinu, nedaleko Osijeka, bivšem pripadniku oružanih jedinica Hitlerove Nacional-socijalističke partije i čuvaru u najgorim nacističkim logorima smrti.

Hrvatski list saznaje da Nemci nisu dostavili dokaze da je Dencinger umešan u ratne zločine, ali se pouzdano zna da je bio deo nacističkog vojnog aparata koji je učestvovao u masovnim ratnim zločinima.

„Već i ta činjenica, prema pravnom tumačenju iz nirnberških presuda, može biti dovoljna za podizanje optužnice, pokretanje sudskog postupka i presudu“, piše „Jutarnji list“.

Ime ovog muškarca nalazi se i u bazi podataka američkog Ministarstva pravde na popisu osoba koje su tamošnje vlasti, nakon provedenog sudskog postupka, prisilile da se odrekne američkog državljanstva, jer je lagao u službenom postupku.

Dencinger je za vreme Drugog svetskog rata bio pripadnik jedne od najkrvoločnijih Hitlerovih jedinica Totenkopfa – Mrtvačkih glava, što nije spomenuo u svojim overenim izjavama i dokumentima za useljenje u SAD.

„Jutarnji list“ navodi da su dodatni podaci zatraženi i od Vlade SAD.

Prema tvrdnjama američkog tužioca, Dencinger je komandovao, podsticao ili na druge načine učestvovao u progonu osoba zbog njihove rase, veroispovijesti, državljanstva, političkog opredeljenja, i to po nalozila nacističke vlasti.

Foksdojčer Jakob Frank Dencinger imao je 18 godina kada ušao u SS i bio je čuvar u najmanje pet logora.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *