БИВШИ ШЕФ ЧЕШКЕ ВОЈНЕ ШПИЈУНАЖЕ: Украјину чека потпуни колапс

BIVŠI ŠEF ČEŠKE VOJNE ŠPIJUNAŽE: Ukrajinu čeka potpuni kolaps

10 septembra 2023

BIVŠI šef češke vojne obaveštajne službe Andor Šandor smatra da će Ukrajina zbog sukoba pretrpeti velike gubitke, što će dovesti do potpunog kolapsa te zemlje, dok će Rusija zauzeti posebno mesto u svetskoj političkoj areni.

„Da SAD nisu insistirale na članstvu Ukrajine u NATO, rat ne bi ni počeo. Jedina zemlja koja nema šta da izgubi u ovom sukobu su Sjedinjene Države, a Zapad u celini mnogo gubi, ili je već izgubio.“– Kroz istoriju smo videli sukobe u koje nijedna država nije htela da učestvuje, ali na kraju jesu. Bojim se da ćemo mi u Češkoj biti sve uvučeniji u ukrajinski sukob. Iz Kijeva čujemo da oni vode ovaj rat da bi zaštitili čak i nas od Rusa. Ne slažem se sa tim – naglasio je Šandor.

Naveo je da je Zapad izvršio pritisak na Ukrajinu da krene u kontraofanzivu za koju nije bila u potpunosti ni pripremljena niti opremljena.

Dodao je Ukrajina možda i ostvaruje neke pomake na frontu, ali da je pitanje da li će to promeniti ishod rata. I u nastavku rekao:

– Nikada nisam verovao da Putin želi da ponovo stvori Sovjetski Savez. On žali zbog raspada Sovjetskog Saveza, pošto je 25 miliona Rusa ostalo u novim, nezavisnim državama. Još je oko 50 odsto ruske privrede prestalo da postoji. Ali, Putin je, s druge strane, vratio ruski nacionalni ponos. Kakvu pobedu Rusija može da ostvari u Ukrajini? Mislim da Rusi ne žele da okupiraju celu Ukrajinu. Bojim se da će se sukob u Ukrajini završiti raspadom Ukrajine, njenim velikim gubicima i razaranjima. Da će doći do još jednog zamrznutog sukoba u svetu, koji će praviti mnoge probleme delu Evrope u kome živimo. Na osnovu istorijskog iskustva, Rusija će i dalje biti faktor ujedinjenja za zemlje Centralne i Istočne Evrope.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *