BIVŠI ŠEF CIA: Pitanje je dana kada će Islamska država (IS) napasti Zapad

BIVŠI ŠEF CIA: Pitanje je dana kada će Islamska država (IS) napasti Zapad

25 avgusta 2014

Central Intelligence Agency (CIA) DirectBivši šef američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Majkl Hejden upozorio je da je samo pitanje vremena kada će militantna islamistička organizacija Islamska država (IS) napasti Zapad.

Hajden je u intervjuu CNN-u rekao da očekuje da IS pokuša da izvede napad na neku metu u Sjedinjenim Državama ili Evropi i upozorio da je to pitanje dana.

„Iskazali su svoju nameru. Nema moćnijeg načina da iskažu svoju sposobnost među džihadističkom zajednicom od uspešnog napada na Zapad“, naveo je penzionisani general.

„ISIL je veoma moćna lokalna organizacija i verovatno moćna regionalna teroristička organizacija. Ona ima globalne ambicije i ima sredstva“, objasnio je Hejden.

Unutar bezbednosne zajednice, međutim, ne postoji saglasnost u vezi sa tim da li je IS u ovom trenutku sposobna da napadne ciljeve na Zapadu.

IS je u junu promenila naziv. Do tada je bila poznat pod imenom Islamska država Iraka i Levanta ili Islamska država Iraka i Sirije, a njeni pripadnici su nedavno pogubili američkog novinara Džejmsa Folija i sam čin zločina snimili i objavili na internetu.

Bivši zamenik direktora CIA Majkl Morel nazvao je Folijevo pogubljenje „prvim terorističkim napadom“ te organizacije na SAD.

Američka vojska je pokrenula vazdušne udare na uporišta IS u regionu zbog, kako je prvobitno saopšteno, zaštite američkih diplomata u konzulatu u Irbilu u Iraku i kako bi se zaustavio genocid jazidske verske manjinske zajednice.

U međuvremenu se teritorija na kojoj se izvode napadi proširila i na druga područja, a Hajden smatra da bi američka vojska trebalo da proširi dejstvo i na teritoriju Sirije, gde besni građanski rat od 2011. godine.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *