БИВШИ ШЕФ ЦИА: Све на северу да припадне Србији, а све јужно од Ибра Косову

BIVŠI ŠEF CIA: Sve na severu da pripadne Srbiji, a sve južno od Ibra Kosovu

19 decembra 2019

Bivši šef CIA za Balkan Stiven Mejer kao rešenje za KiM predlaže dogovor Beograda i Prištine oko podele teritorije, navodeći da bi ta granica trebalo da bude na Ibru.

On je u autorskom tekstu za „Nedeljnik“ naveo da bi Beograd trebalo direktno da se obrati Prištini, jer, kako kaže, ako bi Beograd i Priština mogli da se dogovore oko tet-a-tet susreta, možda bi bilo moguće da pronađu istinski kompromis, povoljan po obe strane.„Mogu da počnu time što će shvatiti da obe strane moraju da se odreknu nečeg vrednog i da će i u Srbiji i na Kosovu biti nezadovoljnih, koji neće pristati ni na kakav predloženi kompromis“, napisao je Mejer i dodao da SAD ne bi trebalo da se uključe u to, jer je svako mešanje te zemlje u prošlosti „bilo preispoljeni krah“.

On smatra i da bi granica trebalo da bude iscrtana na reci Ibar — da sve na severu pripada Srbiji, a sve južno Kosovu, a da svi koji ne žele da žive na jednoj strani — pređu na drugu.

Stanje stvari bi povremeno proveravali UN, OEBS, EU ili svi zajedno, predlaže Mejer i dodaje da bi srpski verski, kulturni i istorijski objekti bili zaštićeni.

Mejer smatra i da bi u duhu kompromisa trebalo dozvoliti referendume u takozvanoj Preševskoj dolini, kako bi se videlo da li oni žele da budu u Srbiji ili na Kosovu.

„Iako ovo nije savršeno rešenje, moglo bi da znači dobar početak. Ali da bi funkcionisalo, Srbija i Kosovo moraju da imaju hrabre, odlučne, nepokolebljive lidere koji zaista žele da dođu do kompromisa“, zaključio je Mejer.

Bivši šef CIA je ocenio i da bi vlasti u Beogradu i formalno morale da se odreknu Briselskog sporazuma, ukoliko su stvarno zainteresovane za kompromis sa Prištinom, jer kako je rekao, sporazum nije dobar po nacionalne interese Srbije.

Govoreći o zainteresovanosti administracije američkog predsednika Donalda Trampa za Balkan, Mejer kaže da za to postoje dva velika razloga — jer region nije igrao po američkom diktatu u poslednjih 25 godina i jer su tu Rusi.

Kako kaže, na Balkanu SAD i Rusija sprovode obaveštajne, diplomatske, političke i bezbednosne aktivnosti jedni protiv drugih, odnosno koriste Balkan kao „primarno poprište“ na kojem špijuniraju i kontrašpijuniraju jedni druge.

„Pitanje Kosova je važno Vašingtonu i Moskvi ne zato što ih zanima dobrobit Kosova, već zato što žele da nadmudre jedni druge“, kaže Mejer.

KOMENTARI7 komentara

 1. Istina oslobađa says:

  Stiven Mejer je laik i ne razume se u geopolitičke situacije on i nezna gde se Kosovo nalazi. Podele KiM neće biti jer bi time bila kršena rezolucija 1244 povelja UN. Ako koji podplaćeni političar podpiše neki od spomenutih dokumenata za podelu KIM, mislim da mu neće dobro biti bar od sopstvenog naroda. Rezolucija 1244 se ne poštuje, znači da se ne poštuje međunarodno pravo, to je dobar znak da Rusi i Kinezi počnu da utiču u UN i da pomognu prvenstveno sebi pa onda i drugim narodima. USA i EU su pri kraju dominacije jer će se slična situacija uskoro pojaviti u EU zemljama gde finacijska, migrantska i kakvekoja još kriza otvara novih 1000000 pitanja i problema...

 2. Pera says:

  Kako bilo da sipci budu u albaniji, a starosedeoci Srbi u KiMu ? Mogli bi i amerikanci da malo zaratuju, kao nekad u gradjanskom ratu ? I tad je jevrejska severna amerika napala slobodarske juzne drzave ! Nema slobode gde cionisticka cizma gazi ! Najbolje pitajte Palestince !

 3. Milos says:

  Izbori sledece godine moraju da budu neuspesni.Budu li uspesni prva stvar koju ce nova vlast da uradi je priznanje nezavisnosti Kosova ali kroz razgranicenje i sl.Mora da bude oblanda.Isto sto pricaju Amerikanci prica i odrod na vlasti.Za istu star se bore.Nisu Amerikanci ili Albanci najveci promoteri kosovske nezavisnosti nego Vucic i Brnaba.

 4. Velika Metla says:

  Ono šta ti je "babo" ostavio možeš da deliš,maaaaajke ti se mile načestitam,bagro fašistička.

 5. E.Lirsch says:

  Ajde ne baljezgaj.

 6. Beli Orao says:

  Ovaj amimarsovac nek da pola amerike Meksiku pa nek onda dođe da smrdi o srpskom KiM -u !!!

 7. Miraš says:

  Mejer za svoj tj. Cijin predlog razgraničenja kaže: „Iako ovo nije savršeno rešenje, moglo bi da znači dobar početak. Ali da bi funkcionisalo, Srbija i Kosovo moraju da imaju hrabre, odlučne, nepokolebljive lidere koji zaista žele da dođu do kompromisa“ > "Snajka" CIA i njn govornik Mejer nemaju ya cilj kompromis, nego cilj je da Srbija priznanjem Kosova da udahne život SAD i NATO geopolitičkom projektu Kosovo. Sve ih više zabrinjava da li će ikad konačno završiti ranije započeti projekat.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *