БИВШИ ШЕФ ЦИА ЗАЛЕДИО ЗАПАД И ПРИШТИНУ: Срби, не слушајте Америку, она гледа само свој интерес – ЕВО KАKО ДА НАЂЕТЕ РЕШЕЊЕ…

BIVŠI ŠEF CIA ZALEDIO ZAPAD I PRIŠTINU: Srbi, ne slušajte Ameriku, ona gleda samo svoj interes – EVO KAKO DA NAĐETE REŠENJE…

15 avgusta 2019

Briselski sporazum je mrtav i ako Beograd i Priština žele napredak, moraju jasno da poruče velikim silama da se ne mešaju, kaže bivši zamenik šefa amerčki obaveštajna agencije CIA za Balkan Stiven Majer i ocenjuje da postoji mogućnost da se Beograd i Priština sporazumeju, ali pod uslovom da to urade sami.

”To važi i za Ameriku i za EU i za Rusiju, jer su one uglavnom usmerene na sopstveni interes, a ne na interes ljudi iz ovog regiona”, rekao je u intervjuu za nedeljnik NIN Majer, koji je bio šef Radne grupe CIA za Balkan tokom rata u Bosni i Hercegovini.Prema njegovim rečima, pitanje Kosova i Metohije je već na neki način ”zamrznuti konflikt” i kako politički stoje stvari, ostaće takvo.

Majer, naime, ne vidi način da se iz toga izađe i smatra da će obe strane morati da prave ustupke.

”Mislim da po konačnom sporazumu, oblast severno od Ibra mora da pripadne Srbiji. I mislim da će Srbiji biti ekstremno teško, ako ne i nemoguće, da povrati ostatak Kosova i Metohije”, naveo je Majer.

Ističe da sveta i istorijska mesta srpske zajednice južno od Ibra moraju da budu pod posebnim međunarodnim nadzorom, verovatno pod nadzorom Ujedinjenih nacija (UN), na svakih šest meseci ili slično, kao i da bi UN trebalo da se postaraju i za preseljenje Srba koji žive u tom delu KiM i ne žele da žive pod kosovskom vladom.

Majer smatra i da, ako se potegne pitanje oblasti severno od Ibra, Preševska dolina mora, takođe, biti tema, a u nekoj daljoj budućnosti, dodaje, možda i Republika Srpska.

‘Poenta je da sadašnji putevi ne vode nikuda. Setite se američkih uplitanja – svaki put kada su se SAD ovde pojavile, bio je haos. Vašington jednostavno ne shvata ovaj region. Američki političari zaista ne razumeju dubinu i razmere ovdašnje etničke dinamike – da je prizma etniciteta, prizma kroz koju se sve posmatra”, precizira Majer.Dodaje da se Americi neće dopasti eventualna promena granica, ali da je /*/*

Primećuje da Vašington uvek govori da će biti rata, ako se granice budu menjale i podseća da su se bez rata granice menjale u Crnoj Gori i da je to urađeno glasanjem.

”Ako se to može učiniti demokratski, referendumom i pregovorima, to bi bilo u skladu sa svakim sporazumom, zaključno sa Helsinškim sporazumom iz 1975. godine”, rekao je Majer.

Stiven Majer ima 25 godina rada u CIA, a više od decenije, podseća NIN, predavao je političke nauke i nacionalnu bezbednost na vašingtonskom Univerzitetu nacionalne odbrane.

KOMENTARI9 komentara

 1. SiNiša says:

  Da! Sve to lepo piše u UN Rezoluciji 1244. Ali što bi oni to čitali kada se Srbi nje ne drže. Smatram da je i ona štetna za Srbiju i da je posledica naše kapitulacije 1999. Najveće zlo je došlo sa okupacionim vlastima od 2000. do danas.

 2. milorad2 says:

  ovo su baloni oni su SLABI i žele da vide šta možže da se iskopa na blef.Imamo mnogo jake karte sada,ne znam baš kako je vučić uradio ali ZNAM da je uradio šemu.Podela može da bude dobar medjukorak u potpunom čišćenju celog kosova od strane populacije i okupatora ali to može da se uradi i ekspres ad hoc.Posle ko te pita šta je bilo bitno je da je granica gde je bila i da je zapečaćena za divljačka plemena.Dok ne rešimo problem sa šiptarima mi nemožemo nikako da napredujemo ali nikako.

  • Milan says:

   Pa ti ne znaš ni sa kim imamo problem. Glavni problem imamo sa Amerikancimam a Šiptari igraju sporednu ulogu. Kad djavo lizne i odnese Ameriku, posle toga lako ćemo rešiti kosovski problem.

   • milorad2 says:

    znam ja sa kim imamo problem ali oni su SLABI SADA

  • rajko says:

   Postoje oblasti u kojim se moze napredovati bez obzira na sve okolnosti, a koje su i sad, a pogotovu ce biti ubuduce od ogromnog znacaja za Srbiju. Takvih oblasti je jako mnogo, a cak ne zahtevaju neka velika ulaganja. Dakle, nama niti KiM smeta da se razvijamo, niti cemo se razvijati automatski, bez naseg truda i promisljanja kad i ako resimo pitanje KiMa. Pitanje razvoja je u velikoj meri stvar svesti, ako nema zdrave zelje i namere da se drustvo razvije nema nikakvog razvoja. E, kod nas se desilo upravo to. Ubili su u nama nadu i zelju da se razvijamo.

  • rajko says:

   Drugo pitanje koje si nabacio je tzv. privremeno razgranicenje. U istoriji vec vekovima opstaju ta tzv. privremena resenja. To je stranputica kojom nas oni vode i zavode, a u sustini je obicna glupost, kao sto je obicna glupost prica o vezi izmedju KiM i Republike Srpske. Onog momenta kad bismo mi potpisali bilo kakvo razgranicenje sa siptarima, tog momenta bi oni prekinuli svaku pricu o Rrp. Srpskoj pozivajuci se se na sva ona dokumenta koja su sami pogazili i nas naterali da ih pogazimo. I u tome bi bili potpuno u pravu, jer se sva ta dokumenta zaista moraju postovati. I mi bismo tako ostali kratkih rukava, a oni bi zatvorili taj deo svojih planova, a odmah potom presli na druge oblasti Srbije da i njih polako cerupaju kao sto su vec uvezbali. Ne nasedajte, ljudi! Samo celovita Srbija je garancija za opstanak srpske drzave i naroda. Svako razgranicenje je zapravo dobrovoljno samounistenje. Ne ludujte, nego pamet u glavu!

  • rajko says:

   Trece pitanje koje se pojavilo u poslednjih mozda mesec-dva dana je razmena teritorija i navodno ustupanje Srbiji Skadra u zamenu za KiM. Skadar? Da, kako da ne! Mi hocemo Skadar, jer je i on nas i jer nam je otet na pravdi Boga. Ali ne damo KiM. Ovaj Skadar sam ja pomenuo pre izvesnog vremena pokusavajuci da napravim paralelu, tj. da stavim na diskusiju sliku u ogledalu u smislu "Hajde da sad malo raspravljamo o podeli teritorija drugih zemalja! Dosta su Srbi i njihove teritorije bile u zizi interesovanja. Zasto bismo uvek delili samo srpske teritorije? Da vidimo sad malo, recimo Albaniju i sta pripada njoj i otkud joj." A onaj Srdja Trifkovic se uhvatio tu moju polutezu i izneo predlog da zamenimo KiM za Skadar! Ni manje ni vise! Budalastina! Oni bi nama dali Skadar malo morgen, kako bi rekao na[ veliki majstor-kvarisa Milosevic. Ali, sta god da oni nama daju, mi KiM ne damo ni kvadratni mm ni u kom slucaju. A Skadar, razume se, hocemo. I ne mo Skadar! ONI (zapad) su nasi duznici, a ne mi njihovi! Tako, neka se oni lepo otvore i plate nam stetu koju su nam naneli, a mi cemo dalje i sami znati sta cemo. Tad ce u regionu vladati savrseni mir, to im mozemo garantovati.

 3. Milan says:

  Mejer smatra da Beograd i Priština moraju jasno da poruče velikim silama da se ne mešaju i da se sporazumeju sami. Kako da isporučimo takvu poruku državi SAD, a ona je prisutna od 1999 na Kosovu. Zapravo kao veoma zainteresovana strana pojavila se na KIM nešto ranije. Pojavila se i tada zbog ostvarenja sopstvenih interesa, a ne zbog tobožnje namere da zaštiti Šiptare. Zatim Priština ne pristaje na dogovor bez prisustva i učešća SAD, niti bi tako nešto prihvatila u budućnosti. Kad skomola sila SAD jedino tada bi tako nešto bilo moguće postići. Onda će biti dogovor sa velikim D.

 4. Milan says:

  Sada Amerika je itekako prisutna. S čime da je mi pošaljemo kući? Ali zato ne treba praviti rešenje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *