БИВШИ ШЕФ МОСАДА: Израел је „држава апартхејда“, држава без граница и без ограничења

BIVŠI ŠEF MOSADA: Izrael je „država aparthejda“, država bez granica i bez ograničenja

8 septembra 2023

NAČIN na koji se Izrael ponaša prema Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali čini tu zemlju državom aparthejda, tvrdi bivši šef tamošnje obaveštajne agencije Mosad Tamir Pardo.

– Ovde postoji aparthejd. Kada na istoj teritoriji dvoje ljudi odgovara po osnovu dva različita pravna sistema, to je država aparthejda, precizirao je Pardo, koji je vodio Mosad između 2011. i 2016, u intervjuu za Asošiejted pres.Aludirajući na sistem rasne segregacije u Južnoafričkoj Republici (1948–1994), gde je bela manjina imala političku kontrolu nad većinskim crnim stanovništvom, bivši šef Mosada rekao je da izraelski Jevreji mogu slobodno da putuju širom zemlje, osim u blokiranom pojasu Gaze, dok je Palestincima potrebna dozvola da uđu u Izrael i primorani su da prolaze kroz kontrolne punktove na Zapadnoj obali.

Termin aparthejda nije ekstreman, to je činjenica, dodao je on.

Zapadnu obalu, teritoriju bez izlaza na more, Izrael je okupirao nakon Arapsko-izraelskog rata 1967.

Pardo u intervjuu nije rekao da li je isto mišljenje o tretmanu Izraela prema Palestincima imao i dok je bio na čelu Mosada, ali je insistirao da je tokom svog mandata više puta pozivao premijera Benjamina Netanijahua da donese odluku o granicama Izraela.

Bivši obaveštajac je upozorio da nastavak okupacije Zapadne obale stvara rizik od uništenja Izraela kao jevrejske države.

– Izrael treba da odluči šta želi. Država koja nema granice nema ograničenja, rekao je Pardo.

Poslednja istraživanja predviđaju da će arapski stanovnici Izraela biti brojniji od Jevreja u narednim decenijama, nazvavši to „demografskom bombom“ koja golica.

Reči bivšeg prvog čoveka Mosada osudila je partija Likud premijera Netanijahua rekavši da kleveće svoju državu umesto da je brani i da zbog toga treba da se stidi.

Inače, ovo nije prvi put da se tretman Izraela prema Palestincima poredi s aparthejdom – takve osude su stizale i iz same Južne Afrike, kao i iz Ujedinjenih nacija. Izraelske vlasti pak tvrde da jevrejska i arapska populacija uživaju jednaka prava, dok oštre mere bezbednosti na Zapadnoj obali pripisuju stalnoj terorističkoj pretnji.

KOMENTARI3 komentara

  1. Srba says:

    Pa jevreji su postali fasisti 21veka

  2. milorad5 says:

    to je istina,napravili su monsturm militarizovanu državu,nešto najslilčnije tome je TREĆI RAJH...KATASTROFA KOLIKO SU NISKO PALI....pobiće ih arapi do zadnjeg,to je sad jedini ishod koji se može desiti pre ili kasnije,za izrael NEMA NAZAD...

  3. Protokoli hrvackih ludaka says:

    Kakve su ti bog i religija takav ti je mentalitet. Njihova je isključiva i genocidna kao i njihov bog. Pritom odmah da kažem, hriscanstvo je isto smece jer je to samo derivacija cifutske religije a bog nije jehova nego mu sin jeshua lažno zvani isus. Dakle, sve smece.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *