БИВШИ ШЕФ МОСАДА УПОЗОРАВА ИЗРАЕЛ: Очекујте од Руса… (ВИДЕО)

BIVŠI ŠEF MOSADA UPOZORAVA IZRAEL: Očekujte od Rusa… (VIDEO)

23 septembra 2018

Bivši šef izraelske obaveštajne službe Mosad, Dani Jatom je danas ocenio da bi se mogla pogoršati kriza u odnosima Izraela s Rusijom zbog obaranja ruskog aviona nad Sirijom.

„Ovo je početak onoga što bi moglo biti vrlo ozbiljna kriza s Rusijom. Ruska vojska ima širok spektar akcija koje bi mogla da preduzme, uključujući razmatranje ispaljivanja protivavionskih raketa na naše avione“, rekao je Jatom za izraelski vojni radio posle objavljivanja ruskog izveštaja o incidentu.Moskva je za pad aviona optužila Izrael, da je obmanuo rusku vojsku o planiranoj lokaciji svog napada iz vazduha kraj sirijskog lučkog grada Latakije.

Rusko Ministarstvo odbrane je odbacilo nalaze izraelske vojske i tvrdi da su izraelski piloti napad u ponedeljak uveče na sirijsko vojno postrojenje izveli koristeći ruski izvidjački avion kao štit.

Izrael je to više puta porekao, optuživši sirijsku vojsku za nesmotreno ispaljivanje protivavionskih raketa kojima je oboren ruski „Iljušin Il -20“ s 15 članova posade i to dugo pošto su se četiri izraelska aviona „F-16“ vratila u izraelski vazdušni prostor.

Izraelski mediji komentarišu da se saopštenjem o rivici Izraela Moskva svrstala uz svog bliskog saveznika Siriju, a analitičari navode da bi to moglo značajno ograničiti sposobnost izraelske vojske da u toj susednoj zemlji izvodi operacije protiv Irana i njegovih saveznika.

(Kurir)

KOMENTARI13 komentara

 1. Deda Micko says:

  Ne straši samoga sebe, sada ide rat sa Iranom, Rusi će opet podviti rep i pokazati da su svoje prijatelje izdali još jednom. Nikome dobra nisu doneli, baš kao ni Zapadnjaci, Amerikanci pogotovo.

  • Velika Metla says:

   Deda Mićko,da je Staljin na mestu Putina druga bi se "pesma" svirala! Ustvari,ne bi do ove zaHebancije ni dolazilo!

   • Deda Micko says:

    Dobro kažeš, samo i Staljin je daleko od onoga što Rusiji treba, pogotovo danas. U svakom slučaju, komunistička Rusija je bila enigma za Zapad, oni su se Rusije plašili, a danas joj se podsmejavaju.

 2. Samo kažem says:

  U smrtnoj borbi sveta Izrael i Rusija tj. pravoslavlje moraju biti na istoj strani. I biće, ali Ivriti moraju ispaštati još jedan svoj novi greh - što su se uhvatili satanista.

  • Deda Micko says:

   Judaizam i pravoslavlje ne mogu biti na istoj strain, judaisti su raspeli Hrista i unistili pravoslavnu Rusiju. Moras da se malo obrazujes. Za pocetak, procitaj Solzenjicinovu knjigu "Dvesta godina zajedno".

 3. M says:

  Pa ako(kad)USA-Izrael-Zapad napadnu Iran,tu svoje interese(jednako bitne,zapravo bitnije)imaju i Rusija i Kina,itd.,i bit će budale ako ne reagiraju bitno,tj.i direktno ako treba!A to će se vjerovatno i dogoditi!Ako se ne dogodi već i prije toga,u Siriji ili negdje drugdje!Jer USA-Zapad sve više i opasnije se rita u interesnim područjima-granicama Rusije i Kine!

 4. Miraš says:

  Oduvek je strah od nepoznatog najveći strah, a sada niko u Izraelu ne zna šta će i kad će preduzeti Rusija. Rusija ima pravo na nove možda drastične mere iz oblasti sprečavanja vazdušnih incidenata u vezi sporazuma sa Izraelom koji je sklopljen još 2015 godine, a koji Izrael već duže vreme nije poštovao. Posebno od toga Rusija ima pravo na odmazdu za ovaj oboreni avion. Eto iz tih razloga bivši prvi čovek Mosada bio je potreban da gukne za izraelski radio. Ni on izgleda nije pomenuo francusku fregatu bar sa ciljem da umanji odgovornost svoje zemlje. Jasno mu je da njegov Izrael snosi siguran deo svoje krivice i bez pominjanja Francuza.

 5. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Rusi su jasno rekli da je Izrael kriv, to je jasan znak da će da snose posledice i da će da budu poniženi, verovatno rušenjem aviona F16.

 6. Miraš says:

  Istog dana u ponedeljak 17 septembra najpre smo primili smo vest da je sklopljen dogovor Putin - Erdogan o pravljenju demilitorazovane zone duž oboda deeskalacione zone Idlib, a nekoliko sati kasnije stigla je vest da je oboren ruski izvidjački avion Iljušin IL-20. MOJE PITANJE: U KAKVOJ SU VEZI SADA I KAKO SE ISPOMAŽU TERORISTIČKE GRUPE NA SEVEROZAPADU SIRIJE I IZRAEL NA JUGOZAPADU SIRIJE? Pogotovu što je oboren baš ruski izvidjački avion IL 20 koji je sada izvršavao zadatke izviđanja u zoni deeskalacije u Idlibu, kako bi odredio lokacije skladištenja i okupljanja bespilotnih letelica koje iz te zone poleću i izvode napade na različita područja u Siriji, a veoma često su napadali rusku avio bazu Hmejmim. Dogovor Putin-Erdogan odložio je najavljene vazdušne udare SAD i ostalih na Siriju, a predvidja da demilitarizovana zona bude uspostavljena do 15 oktobra. Pretpostavljam da izraelska avijacija je imala prvenstveni zadatak da obori baš ovaj ruski avion, a ciljevi u Latakiji bili su zgodni kao paravan. Šta bi mogli da postignu za nepunih mesec dana od 17 septembra do 15 oktobra, a što bi bilo u korist i terorista u Idlibu i Izraela i ostalih država sponzora terorizma u Siriji? Najviše bi im odgovaralo da dve ruske baze u Siriji u Hmejmimu i Tartusu budu ozbiljno zabavljene nečim drugim, te da od 15 septembra nemaju vremena da se bave sa teroristima u Idlibu, a unapred su znali da najveće i najopasnije terorističke grupe u Idlibu neće prihvatiti dogovor o demilitarizovanoj zoni. Ako je obaranje ruskog aviona IL 20 izvršeno sa ciljem da Ruske vojne snage prisutne u Siriji budu brzo uvučene u sukob sa SAD i ostalim NATO snagama, onda bi to bila puno povoljnija situacija za teroriste u Idlibu. Da je uspelo ko zna šta bi onda oni radili?! Zatim mogli bi da ubace preko baze Al Tanf i duž iračke i jordanske granice još terorista na jug Sirije sve do Palmire. Slobodne teritorije Sirije nekad brže, a nekad i sporije, ali stalno rastu. Zadovoljstvo je znati da rastu jer tako se približava kraj rata i mir za Siriju. Eh, ali ne odgovara to svima. Postoje oni koji rade na padu tih procenata i nastoje da preokrenu tok sirijskog rata.

  • Velika Metla says:

   Miraš,nema tu nikakvih terorista! Svako ko želi da zna zna da je sva ta vojska što je nazivaju "islamski teroristi" mešavina američke i čifutske vojske,nego su mediji u rukama pomenutih pa satanizuju ceo islamski svet!

   • Deda Micko says:

    Pa, ceo svet zna da se takozvani teroristi, kada su ranjeni, lece u izraelskim bolnicama, to niko ne krije, cak ni Izrael. Sta vam to govori, ko je stvorio takozvane teroriste, ko ih obucava, ko ih leci, ko ih vraca na teritoriju Sirije Rusima iza ledja.

 7. Vesko says:

  Ti bahati komandati koji su to isplanirali i naredili moraju biti pozvani na odgovornost! Izreal mora prihvatiti svoju odgovornost za tragediju, makar i indirektnu, mozda komandati nisu prizeljkivali tu tragediju nego neometanu operaciju misleci da se PVO nece usuditi da dejstvuje zbog ruskog aviona, ali to je bilo 100% neodgovorno i riskantno. Cak mozda i provokativno. U protivnom situacija moze prerasti u nesto mnogo ozbiljnije sto niko ne zeli.

 8. Velika Metla says:

  ......uključujući razmatranje ispaljivanja protivavionskih raketa na naše avione“! Ne znam šta su i do sada čekali!? Ili možda treba da puste da im vi obarate avione,a oni da gledaju? Zahvalite Bogu što je nažalost Putin predsednik Rusije,da nije neki koji bi bio mnogo "lakši na obaraču",pa da vas čifutske bitange potpraši,onako propisno! Mada,nikad nije kasno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *