БИВШИ ШЕФ НАТО-а ПРИЗНАО: Русија може да „заузме“ Украјину за неколико дана

BIVŠI ŠEF NATO-a PRIZNAO: Rusija može da „zauzme“ Ukrajinu za nekoliko dana

7 juna 2018

U slučaju vojnog sukoba između Rusije i Ukrajine, Ukrajina bi bila poražena za nekoliko dana, izjavio je u intervjuu za nemački list „Velt“ bivši generalni sekretar NATO-a i savetnik predsednika Ukrajine Anders Fog Rasmusen.

„Da Rusija to želi, ruske trupe bi mogle da okupiraju Ukrajinu za nekoliko dana, uprkos činjenici da je za protekle dve-tri godine Ukrajina značajno povećala svoj vojni potencijal kao odgovor na napad na svoju teritoriju“, rekao je Rasmusen.Prema njegovim rečima, zemlje NATO-su nesumnjivo spremne za „moćni napad ruskih tenkova“, ali najbolji način za održavanje mira je obuzdavanje potencijalnog protivnika.

Istovremeno, Rasmusen je naglasio da se Rusija može pridružiti Alijansi u bilo kom trenutku, pod uslovom da ispunjava neophodne kriterijume.

„Međutim, NATO dosad nije dobio odgovarajuću izjavu iz Moskve, a da budem iskren, mislim da se ni u budućnosti ništa neće promeniti“, dodao je Rasmusen.

Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio da Alijansa nema nameru da izoluje Rusiju. „NATO se pridržava dvostrukog pristupa Rusiji, koji uključuje obuzdavanje i politički dijalog“, istakao je on.

Kijev je više puta optuživao Moskvu za mešanje u poslove Ukrajine. Rusija to negira i takve optužbe naziva neprihvatljivim. Moskva je više puta izjavljivala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Ukrajina prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

KOMENTARI2 komentara

  1. Velika Metla says:

    A šta će Rusiji "ukrajina"? Zauzeće je i pobiti banderovce ako ne budu mirni,i ne budu li čačkajući mečku isčačkali medveda,grizlija!

  2. živoder iz Oseka i Ovčare says:

    pa može ali neće da hrani 30-40 mil.Ukrajinaca kao što su Rusi hravili Ukrose u SSSR-u. Samo će da nauče lekciju ali sami će da rade za svoju egzistenciju. I Zapad će da nauči svoje sledovanje da se Rusija ne provocira u njenom dvorištu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *