Бивши шеф научних пројеката NASA почиње „приватну потрагу“ за ванземаљцима

Bivši šef naučnih projekata NASA počinje „privatnu potragu“ za vanzemaljcima

12 oktobra 2016

TOPSHOTS-SPACE-ALPHA-CENTAURI CAL01

Bivši šef naučnih istraživanja NASA – Džon Morze – objavio je da pokreće Project Blue u okviru kojeg će između 2019-te o 2022-ge biti poslat u kosmos prvi privatni orbitalni teleskop čiji će zadatak biti traganje za vanzemaljcima i planetama oko zvezde Alfa Kentauri.

Svoj naum je Morze objasnio rečima: „Mi dosad nismo mogli da razaznamo pojedinačne „crte“ na površini planete jer je ona za nas bleda plava tačka, kao što je Zemlja na čuvenoj fotografiji „Vojadžera“. Al, kroz dve godine, bićemo u stanju da posmatramo kako se ona kreće i da prikupimo podatke o njenim osobinama, o njenoj masi, strukturi i drugim važnim karakteristikama“.

Morze je rukovodio naučnim istraživanjima NASA i u vreme kada je – 2012-te godine – naučni svet potreslo otkriće: da je pored zvezde Alfa Kentauri B otkrivena planeta koja liči na Zemlju.

On se – kao što se vidi – nije „ohladio“ iako je potom objašnjeno da je signal o njenom postojanju plod „osobenosti u funkcionisanju aparata HARPS, pomoću kojeg je bila otkrivena.

Otkriće planete nalik našoj – pored susedne zvezde Proksima Kentauri -ponovo je probudilo nadu da planete pored Alfa Kentauri zaista postoje.

Zato su Morze i njegovi istomišljenici odlučili da pokrenu projekat Project Blue, sa ambicijom da te planete otkriju i posmatraju pomoću malog i relativno jeftinog kosmičkog teleskopa.

Morze priznaje da njegov teleskop neće „videti“ već otkrivenu planetu kod treće zvezde istog sistema – Proksime Kentauri – jer je njena svetlost suviše slaba da bi se na njenom fonu mogla uočiti zvezda veličine Zemlje.

Sonda-teleskop, koju imaju nameru da lansiraju, koštaće do 50 miliona dolara.

Morze se nada da će mnogi, kao privatna lica, poželeti da se uključe u njegov projekat i da ga finansijski pomognu.

On i njegovi kompanjoni i asistenti imaju nameru da na sondu postave 55-centimetarski teleskop i da ga prvo testiraju pomoću vazdušnih balona koje će podići u gornje slojeve Zemljine atmosfere već naredne godine.

Ključni element teleskopa biće posebni „štit“, odnosno koronograf, koji će „pokrivati“ disk zvezde na koju bude usmeren teleskop. Morze se nada da će to pomoći da se vide planete koje se oko zvezde okreću i da se fotografišu.

Morze je uveren da je verovatnoća otkrivanja planeta pored dvojne zvezde Alfa Kentauri visoka – oko 80 odsto.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *