БИВШИ СЛОВЕНАЧКИ МИНИСТАР СВЕ ПРИЗНАО: Словенија се спремала за отцепљење, а оружје добијала од…

BIVŠI SLOVENAČKI MINISTAR SVE PRIZNAO: Slovenija se spremala za otcepljenje, a oružje dobijala od…

14 novembra 2018

„Treba da budemo pravedni. Jugoslavija je Slovencima pomagala“, rekao je u serijalu Radija Slobodna Evropa „100 godina Jugoslavije“ Dimitrij Rupel, prvi ministar inostranih poslova Slovenije od 1990. godine.

„Mislim da smo mi u Jugoslaviji mogli da stvorimo mnoge stvari koje inače ne bismo mogli stvoriti. Što se tiče izgradnje institucija, poznavanja države. Mi smo bili kao na jednoj studentskoj ekskurziji u Jugoslaviji. Međutim, ona je bila anahrona pojava“, ističe Rupel za RSE.Dodaje da je problem Slovenaca i Hrvata bio što su se našli na pogrešnoj strani u Prvom svetskom ratu pa su zbog toga morali biti spremni na više koncesija Srbima.

“Mislim da je Jugoslavija bila neko povoljno rešenje za Slovence i Hrvate u ono vreme. Koliko znam, koliko sam čitao, jugoslovenstvo je bilo za nas jako lepa ideja”, navodi on u intervjuu.

Rupel kaže da su odmah po dolasku opozicionog DEMOS-a na vlast 1990, počele pripreme za nezavisnost Slovenije uvežbavanjem policijskih jedinica te da je oružje stizalo ilegalnim putevima iz Izraela. Istovremeno, na diplomatskom planu uspostavljeni su kontakti sa nemačkim kancelarom Helmutom Kolom, pa čak i ruskim predsednikom Borisom Jeljcinom sa kojim se Rupel sreo u maju 1991.

Rupel, koji je 1980-ih bio disident, kaže da se tada često sretao sa Dobricom Ćosićem sa kojim je bio u prijateljskim odnosima.

On je sa predsednikom Skupštine Slovenije Francom Bučarom posetio Ćosića u Beogradu u avgustu 1991. godine nakon rata u Sloveniji.

„Rekli smo Dobrici – pustite vi nas da radimo svoje a mi ćemo pustiti vas da radite svoje. Mi imamo svoje nacionalne interese, vi imate svoje nacionalne interese – mi mislimo da nisu protivrečni. Mi nećemo ulaziti u vaše poslove, nemojte vi ulaziti u naše. I na neki način Ćosić se tada složio, te 1991.“

Međutim, Rupel dodaje da je njegov poslednji susret sa Ćosićem 1992. na konferenciji u Londonu bio veoma hladan.

Titova politika kobna po Jugoslaviju

Na pitanje kako ocenjuje ulogu Josipa Broza Tita za Jugoslaviju, Rupel kaže da je Titova politika spajala jugoslovenske narode i različite tendencije, ali, da misli da je za Jugoslaviju bila kobna.

“On je bio jako spretan političar, jako inteligentan na neki način. Ali, bio je na čelu, na vrhu jedne piramide, jedne autoritarne organizacije države koja nije bila u skladu sa onim što se očekivalo od Jugoslavije posle Drugog svetskog rata. Tito se na neki način bojao da izgubi uticaj u Jugoslaviji, pre svega u Srbiji. Kao što znate, Beograd je bio oslobođen oktobra 1944. godine, Ljubljana tek u maju 1945, dakle pola godine posle Beograda. U njegovom oslobađanju su učestvovale i sovjetske trupe. Tito se bojao invazije Engleza preko Istre. Oni su razmišljali o tome. Zato je pozvao u pomoć Ruse da učvrsti vlast”, navodi Rupel.

(Danas – RSE)

KOMENTARI6 komentara

 1. Roy says:

  Neka ste vi otisli i da Bog da vise nikad ne bili sa nama zajedno. Nasa najveca greska je sto smo sa tim sitnim govnima pravili drzavu i ginuli za nju svakih 25 ili 30 godina. Mogli smo sami imati drzavu i bez vas tako ljigavih

  • punca says:

   Mi Slovenci smo svi zeleli odcepljenje zbog Srbije i srba, i glasovali smo iza zatvorenih vrata u spo 87te, i sve smo unaprijed izplanirali . Slobo je na sve pristao, nije mu bilo spasa … jedini predsednik koji je branio srpski narod a, na kraju zavrsio u Hagu. Rupel nije priznao do danas da smo mi slovenci "predali" Slobodana u Hag a, njegovo Miro izsterali iz Srbije . MIRA NE SME DA SE DOTAKNE SRPSKE ZEMLJE !!!

 2. Trn says:

  Dmitrij Rupel nije nikakav disident. On je jedno obično trabunjalo, šovinista i izdajnik. A prema Srbiji i Srbima - licemer. Oduvek je bio opasan i podmukao tip. Kao što ni njegov prijatelj Dobrica Ćosić nije nikakav disident već izdajnik ideje zbog koje je decenijama silovao druge. Rupelu su u Srbiji bile otvorene brojne kobajagi slobodne, novokomponovane demokratske novine, zatim časopisi, radio i televizijske emisije. A on je preko njih i u njima slobodno pričao o nečemu što je odavno bilo rešeno. Ima onih koji veoma dobro znaju kako su se Slovenci naoružavali, kako su, i od kada, osnivali svoje teritorijalne jedinice. Sve se to zna. A sada Rupel pokušava da priča bajke - bajka je za Sloveniju i Slovence bila Jugoslavija. To je Rupel hteo da kaže, ali nije smeo. Sad je u EU niko i ništa. A to je u stvari Dmtrij Rupel. Daleko mu lepa kuća!

  • Lola says:

   Da bila je bajka živjeti u državi gde smo zbog redukcija bili u tami, gde se je smelo fičima voziti svaki drugi dan i gde smo kupovali sve živo u Avstriji, jer je bila nestašica svega. Dođi malo u deželu, da vidiš kako živi normalan narod srbine...

   • Zoran says:

    Pa ne vidim da sada bolje zivite,imate minimalac place,imate oko 400 e za penzinere,ali ste zato pokrali stanove za 100-200 evra od srba koje ste proterali 91.ali vi ste bili i bicete austrijski konjusari,samo niko nema muda da to kaze.ja sam to licno doziveo da mi je rekao austrijski carinik na sentilju za vas slovence.toliko o vama slivencima.pozdrav iz maribora.

    • Lola says:

     Za tebe srbine Slovenija je Amerika.I malo se informiši prosečna plata je nešto iznad 1000 evriča, ako si u Mariboru čudno da ne znaš

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *