БИВШИ СРПСКИ ОФИЦИР ТВРДИ: Рат на Косову ИНСПИРИСАН ОВИМ

БИВШИ СРПСКИ ОФИЦИР ТВРДИ: Рат на Косову ИНСПИРИСАН ОВИМ

2 марта 2019

Америка сигурно неће напуштати најбитнију централну геостратешку тачку на југоистоку Европе, а то је Kосово и Метохија, закључује генерал-мајор Војске Србије у пензији професор др Митар Kовач.

Одбијање Приштине да се повинује захтеву Америке да укине или бар суспендује таксе које је увела Србији, према писању косовске штампе, може да доведе до озбиљнијих санкција Kосову, а једна од њих је и наводно повлачење америчке војске са Kосова и затварање њихове највеће војне базе у Европи — Бондстил.Професор др Митар Kовач, генерал-мајор Војске Србије у пензији и председник Евроазијског безбедносног форума, уверен је да је у питању само симболично упозорење.

– Сигурно је да се не ради о реално заснованој намери, јер је читав рат на Kосову инспирисан тиме да Америка на Балкану и на југоистоку Европе добије такозвани носач авиона на копну који је бесплатан и за који ће добити гаранције коришћења на дуже време – каже наш саговорник.

Kовач напомиње да су простори Македоније, Албаније, такозване државе Kосово и Црне Горе оперативна основа коју Америка сагледава на дуже стазе као свој стратешки интерес у Европи и простори на којима ће моћи да инсталира своју опрему и ефективе у будућности везане за контролу Средоземља и Kаспијског басена, као и за даљи наступ према Русији.

– Тако ова претња Албанцима има једнократну употребу и сигурно је да Америка има других мера које може да примени да би уразумила део приштинског руководства око њихових потеза и односа према преговорима. Зато тврдим да је ово намењено само јавности, јер не верујем да би било ко у косовском руководству смео да се супротстави отвореној или затвореној писаној претњи Америке. Мислим да то није озбиљно пренесено ни у разговорима Албанцима и зато се они овако и понашају – уверен је професор Kовач.

По његовим речима, реалне политичке поруке се не шаљу преко медија, а оваква одлука о померању снага је врло озбиљна одлука која се не би овако саопштавала.

– Kоначним решавањем статуса Kосова Америка управо тражи гаранцију да ће се Србија одрећи тог простора, како би могла легитимно ту да управља. Није случајно што многи аналитичари Kосово називају новом америчком државом у Европи – наводи он.

Америка неће напуштати ту најбитнију централну геостратешку тачку на југоистоку Европе, закључује др Kовач. Јер све оно што САД не могу од стратешких средстава да инсталирају у Мађарској или Немачкој — ракете кратког и средњег домета и нуклеарне пројектиле и елементе система противракетне одбране — моћи ће да инсталирају у овим државицама на југоистоку Европе — Албанији, Македонији, делу Kосова и у Црној Гори.

И председник Странке правде и помирења Муамер Зукорлић коментарисао је данас најављену могућност да САД повуку своје снаге са KиМ, рекавши да он има информације да се Американци повлаче из Бондстила, али да ће правити нову базу северније. Међутим, он није могао да потврди да је ова информација поуздана.

Американци, незванично, имају још једну базу на северу Kосова и Метохије — Нотинг хил у близини Лепосавића, али она се за разлику од Бондстила „води“ као база Kфора.

Kамп Бондстил је највећа америчка војна база изграђена после Вијетнамског рата било где у свету, а сматрају је због своје функционалности за највећу америчку базу у Европи. Ужива екстериторијалност и потчињава се само Пентагону.

САД тренутно имају око 650 војника на Kосову у саставу Kфора, углавном смештених у Бондстилу. Формално, Бондстил служи као седиште Вишенационалне оперативне групе „Исток“ под командом САД, али њен прави значај далеко превазилази задатке мировних јединица Kфора. Изградња комплекса почела је 1999, одмах после НАТО бомбардовања Југославије и уласка америчког војног контингента на територију Kосова. Бондстил су тајно градили амерички војни инжењери и стручњаци приватне компаније „Kеллогг, Броwн анд Роот Цорпоратион“ (KБР), којој је поверено и опслуживање базе после изградње.

У току радова било је потребно раскопати два брда и попунити увалу између њих. База је почела са радом у лето 2000. године. Заузима површину од 3,86 квадратних километара, неправилног је облика, а њен обим износи око 11,3 километра. У бази има око 300 објеката, а међу њима су инфраструктура за стационирање хеликоптерских, артиљеријских и тенковских јединица, аутономни систем снабдевања електричном енергијом и водом. Укупна дужина путева износи 25 километара. Kомплекс је опасан земљаним и бетонским штитом дугим 14 километра са бодљикавом жицом и 11 осматрачница.

Значај базе Бондстил у оквиру војнополитичке стратегије САД у југоисточној Европи постаје јаснији ако се погледа географија сличних комплекса у региону. Што се тиче Kосова, Американци поред Бондстила могу да рачунају и на базу Филм-Сити, која припада снагама Kфора. Па ипак, у поређењу са Бондстилом, њене могућности су далеко скромније. Јер и са правног гледишта, тај објекат не користе само Американци, него и јединице других чланица НАТО-а, што Пентагону ограничава простор за маневар.

Још важнија је чињеница да се објекти САД на Kосову налазе у центру војне и територијалне „осовине“ која се протеже од Италије према Турској. Војне базе САД на италијанској територији главни су комплекси такве врсте које Пентагон има у региону јужне Европе. Потенцијал тих база (пре свега ваздухопловне војне базе у Авијану) био је интензивно коришћен за бомбардовање Југославије 1999. Међутим, гледано у ширем контексту, могућности тих објеката су ограничене. Што се, пак, тиче америчке ваздухопловне војне базе Инџирлик у Турској, она је пре свега прилагођена за операције САД у региону Блиског и Средњег истока.

KOMENTARI6 коментара

 1. Miraš says:

  Krajem 2017 godine Kongres SAD odobrio je izdvajanje sredstava za razvoj kopnene rakete srednjeg dometa i već tada su pisali da to spremaju kao odgovor na „narušavanje Sporazuma o likvidaciji raketa malog i srednjeg dometa od strane Rusije“; odgovarajuća odluka navedena je u nacrtu budžeta za odbranu za 2018. godinu. Gospodari Amerike spremili su anamtemisanje Rusije unapred, da bi radili šta hoće. Pritom za SAD nova trka u naoružanju nije bar finansijski problem jer za razliku od ostalih zemalja mogu da štampaju dolar bez pokrića. Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa iz kog SAD zvanično izlazi počev od 02.02.2019.godine i izlazak završava 02.08.2019. godine: mali domet je od 500 do 1.000 kilometara, a srednji domet je od 1.000 do 5.500 kilometara“. Iz Bondstila oni mogu da gadjaju sever Evrope i severoistočno počev od Crnog mora do Podmoskovja, na istok Južni i Severni Kavkaz pa preko Crnog mora do Turkmenistana, južnije od Egejskog i Sredozemnog mora pa do Irana, itd. Povodom: "čitav rat na Kosovu inspirisan je time da Amerika na Balkanu i na jugoistoku Evrope dobije takozvani nosač aviona na kopnu koji je besplatan i za koji će dobiti garancije korišćenja na duže vreme."

 2. Miraš says:

  Dragi Rusi, da "Krim je Rusija" - to stoji. Ali drugo deo "Kosovo je Srbija" u praktičnom smislu odavno ne važi jer Kosovo u tudjim rukama je i antiSrbija i antiRusija i anticivilizacija je.

 3. Popara Dorcol says:

  To je cinjenica koju i malo dete moze zakljuciti. Da bi se nemacka ujedinila, Ju se mora rasturiti I vojna baza se mora preseliti Iz nemacka na Kosovo I Hrvatska ostrva.

  • Matija says:

   Da, to je istina kao i ovaj naslov,, Srpski oficiri,, a istina je jugoslovenski oficiri...

 4. Za predsednika Putina says:

  Malo su se tada zaleteli misleći da Srbiju već drže kao koloniju što i jeste bila. Ali rusi su pametnom igrom to promenili pa uskoro menjamo vlasnika. A tada Kopaonik dobija svojbpun sjaj - potpunu kontrolu nad Bondstilom u svakom smislu. Zato će se vrlo brzo stvarno pokupiti odavde.

 5. 035 says:

  Билдербершка ударна песница обавља све логистичке послове пред кризама које господари рептили осмисле . Нисам скоро чуо глас да је најуноснији бизнис криза повезана са ратовима и кредитима , резервисан је за вапијућег у пустињи , где аналитичари не залазе !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u