БИВШИ УКРАЈИНСКИ ВОЈНИК „ЗАПАЛИО“ ЗАПАДНУ ЈАВНОСТ: Сведочићу пред америчким судовима, ФБИ и ЦИА…

BIVŠI UKRAJINSKI VOJNIK „ZAPALIO“ ZAPADNU JAVNOST: Svedočiću pred američkim sudovima, FBI i CIA…

20 maja 2018

Bivši ukrajinski vojnik Aleksandar Medinski, koji je učestvovao u operacijama Oružanih oružanih snaga Ukrajine u Donbasu, snimio je video-poruku Donaldu Trampu u kojoj je ispričao da je Kijev upotrebljavao hemijsko oružje u zoni sukoba. Snimak je objavljen na kanalu Jutjuba „Open Ukraine“.

Bivši vojnik je naglasio da se obraća američkom predsedniku kao „neumoljivom borcu protiv širenja otrovnih supstanci i upotrebe hemijskog oružja za masovno uništenje“.

Prema Medinskom, u leto 2015. Snage za specijalne operacije (SSO) u sastavu Generalštaba Ukrajine oduzele su od dobrovoljačkog bataljona „Donbas“ i prenele u Kijev u hemijsku laboratoriju. Ona je nastavila da radi u ukrajinskoj prestonici do kraja 2016. godine, a zatim je prebačena u jednu od baza SSO. U laboratoriji su se po naredbi komande proizvodile hemijske supstance „za uništavanje žive sile“ koje su se, prema bivšem pripadniku ukrajinske vojske, ubrzo upotrebile u Donbasu.„Spreman sam da svedočim u američkim sudovima, FBI, NSA i CIA o tome kako je ukrajinska vojska koristila hemijsko oružje“, izjavio je Medinski i dodao da će više podrobnije informacije o ličnim podacima učesnika događaja predati agentima američkih obaveštajnih službi.

On je takođe ispričao da je u SSO-u postojala doktrina prema kojoj je planirano da se upotrebe otrovne i eksplozivne supstance ne samo protiv pobunjenika koji se bore u Donbasu, već i protiv „onih koji se ne slažu sa Porošenkovim režimom“. To uključuje novinare, političare i javne ličnosti.

„Molim vas da obratite pažnju na ove pojave. Takođe vas molim da izvršite pritisak na režim u Kijevu i preduzmete odlučne mere protiv takvog terorističkog rata protiv svojih građana“, zaključio je bivši vojnik u obraćanju Trampu.

Još u maju 2015. Donjecka Narodna Republika saopštila je da se Kijev priprema za proizvodnju hemijskog oružja. Donjeck nije isključio da će ukrajinska vojska organizovati diverziju, a za to optužiti ustanike.

Kasnije je Ministarstvo odbrane samoproglašene republike saopštilo da su Oružane snage Ukrajine u okolini Slavjanska granatirale municijom koja je „odlazila u zemlju“, nakon čega je sve u okruženju bilo obavijeno izmaglicom.

(Sputnik)

KOMENTARI4 komentara

 1. M says:

  E sad će USA bombardirati Kijev i Porošenka,odmah!

  • padre says:

   Neće, neće, sad imaju čvrst dokaz, da Rusija to radi!

  • Zbunjen says:

   Ništa USA, sad će Macron odmah pokrenuti udare na Ukrajinu. USA će samo da slijede njegov svijetli primjer i spremnost da se brane crvene linije.

 2. Vojna i ojdesve says:

  Hehehehe... Pivo sakam..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *