БИВШИ ЗАМЕНИК ШЕФА ЦИА ТВРДИ да ће се на Балкану мењати границе!

BIVŠI ZAMENIK ŠEFA CIA TVRDI da će se na Balkanu menjati granice!

28 maja 2017

„Na Balkanu će, pre ili kasnije, doći do menjanja ranica, nove međe će se najverovatnije povući u Makedoniji, ali i na Kosovu“, tvrdi bivši zamenik šefa CIA za Balkan Stiven Mejer.

On smatra da EU nema rešenje za Balkan, a da Sjedinjene Države Balkan više ne interesuje previše.

Govoreći o Srbiji, on je ocenio da je izbor Aleksandra Vučića za predsednika Srbije očkivan.

„On je pametan i efikasan političar i napraviće kredibilan posao. Srpski narod danas je u potrazi za velikim dostignućima, posebno za ekonomksim reformama“, rekao je Mejer u intervjuu za „Novosti“.

Na pitanje da li je 5. oktobar bio demokratska revolucija ili prevrat, Mejer koji je na Balkanu radio pre tog datuma, kaže:

„Petooktobarska revolucija u Srbiji bila je, u suštini, zbacivanje vlade. To je učinjeno jer su mnogi političarti u Srbiji bili ubeđeni da zemlja neće moći da krene napred i da neće biti prihvaćena od Zapada dok je Milošević na vlasti. Jasno je da su zapadne vlade želele da vide promenu i da su aplaudirale zbacivanju Miloševića.“

Govoreći o situaciju u regionu, on kaže:

„BiH je danas dalje od toga da bude jedinstvena država nego u bilo kom tretnutku u prošlosti. Pitanje Kosova postaje ozbiljnije, a Makedonija je u ozbiljnom propadanju već mesecima. U isto vreme, EU nema odgovore na pitanja koja muče Balkan“, kaže Mejer za  „Novosti“.

Mejer kaže da eventualna promena granica između Albanije i Makedonije može dovesti do stvaranja veće Albanije, ali da to ne bi imalo podršku SAD.

„Ipak, važno je imati na umu da Vašington više nije previše zaintersovan za Balkan. Trampova administracija neće posebno reagovati ako se ove promene dogode mirnim putem, slično načinu na koji je, recimo, Crna Gora došla do nezavisnosti“, kaže ovaj analitičar.

Na pitanje kakva sudbina očekuje Makedoniju, Mejer odgovara:

„Ako Crna Gora i Kosovo mogu da tvrde nezavisnost, smanjena Makedonija bi mogla takođe. Ali, to možda nije najbolji pravac delovanja za tu – manju Makedoniju. U tom slučaju bi za njih bilo mudro i da razmotre federalnu zajednicu sa Srbijom.“

Na pitanje kako bi američka administracija reagovala u slučaju formiranja tzv. vojske Kosova, on kaže da američka vlada nije naklonjena tome, ali da se to može lako promeniti.

„Trampova administracija ima malo ekspertskog pristupa u odnosu na Balkan. Srbija treba veoma pažljivo da prati promene u politici SAD“, ističe on.

Prema njegovim rečima, ta vojska, ako bi bila formirana, dodala bi još jedan zapaljivi element u situaciji koja je nestabilna. To se posebno odnosi na opasnost od mogućih sukoba na severu Kosova, dodao je on.

Govoreći o situaciji o BiH, Mejer kaže da bi ona, posle odbacivanja tužbe protiv Srbije, mogla da postane nestabilnija.

„Bošnjaci su sada razočarani i ljuti, a Srbi ushićeni. Ovo posebno otežava odnos između Federacije i RS“, smatra Mejer.

On takođe smatra će biti veoma teško, možda i nemoguće, da se ostvare bolji odnosi između RS i Vašingtona.

Prema Mejeru, odnosi između Rusije i SAD su veoma loši i to pre svega zbog neslaganja oko Sirije i Ukrajine, ali i zbog optužbi da je Moskva bila umešana u predsedničke izbore u SAD.

„Nije neophodno da se SAD i Rusija vole, najvažnije je da mogu da uspostave prihvatljiv radni odnos. Ali to će biti veoma teško uraditi zbog agresivne spoljne politike Rusije i nesposobnosti Trampove administracije“, zaključio je on.

KOMENTARI7 komentara

 1. Ajaj says:

  Menja će se svakako, ali ih mi nikada nismo menjali svojevoljno i dogovorom već se to dešava agresijom i napadima besnih pasa. Ali o dolasku pravednog carstva Božijeg kojim predsedava Gospod naš i Spasitelj Hristos Isus svi ćemo dobiti po delima našim i biće napokon jedno pravedno carstvo.

 2. kuka says:

  Srbi u BiH ushićeni? Svašta! Ta tužba je bila neodrživa. Srbi su doduše bili spremni i na novo kršenje svih mogućih prava i pravila, ali odbacivanje tužbe za njih nije nikakva pobeda, nego samo vraćanje na normalu. Zapad se užasava srpskog "ushićenja", to oni ne bi mogli da podnesu, jer im je cilj potpuno uništenje Srba, pa svoj strah projektuje u svakoj situaciji.

 3. vratite mi traktor says:

  Za naših života i još dugo poslije nas , stvaranje novih granica na Balkanu i tu striktno mislim na totalni balkan ( Albanija , Crna gora , srbija , Kosovo ,l Makedonija) Neće biti..., a Hrvatska je daleko od Balkana i davno završena priča.

  • Batina says:

   Danasnja kurbatska je u granicama Dusanovog Carstva, prema tome ima da je nema, i nije balkan vec Helm, utuvite to ako imate u sta.

   • Bambula says:

    Totalna glupost. Kratkotrajno Dušanovo Carstvo, koje gotovo nije ostavilo traga u povijesti, nije bilo ni blizu teritorija današnje Hrvatske.

 4. triglav says:

  čini mi se, da karipski gusari prave račun bez krčmara u balkanskoj krčmi

 5. Batina says:

  Ovome cijasu nisu rekli izgleda da se obnavlja Dusanovo Carstvo pa ce prema tome i granice da se mijenjaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *